Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Gosława

To wiersz dojrzały, nasycony pejzażem, z wyczuciem języka. Tekst z wielką świadomością tworzy świat organiczny, gdzie natura i człowiek stanowią jedno. Stoi za tym czysta, zmysłowa prawda bycia.

To utwór, który mówi ziemią, oddycha rosą i pachnie polem.

Opublikowano (edytowane)

Jakbym czytała reymontowskie opisy! "Chłopi" ogólnie nie porywają mnie, a zwłaszcza fabułą i koncepcją, ale sposób opisywania natury, impresjonistyczny, barwny, żywy, magiczny, rekompensuje wszystko inne. W Twoim wierszu wyczuwam podobną wrażliwość stylistyczną, no i doskonałym pomysłem jest wykorzystanie mowy gwarowej (może dlatego mi ten Reymont przyszedł do głowy). Nic, tylko zamknąć oczy i przenieść się wyobraźnią w ten olśniewająco, a zarazem realnie opisany świat.

Edytowane przez tie-break (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Gosława

Ależ pięknie utkałaś obraz porannej mgły! Cudna poezja i język - choć archaiczny, nie brzmi jak stylizacja, lecz jak naturalny głos kogoś, kto naprawdę tak myśli i czuje.

Szczególnie urzeka mnie to, jak umiejętnie połączyłaś sacrum z profanum - mgła jest tu "bladolicą panną" o takiej "śliczności że ino zginać kolana", niemal jak objawienie boskie, a zaraz potem ta sama mgła "połechta senne listeczki dziórawca" i "włazi w czerń" skiby. To spojrzenie pełne czci wobec natury, ale jednocześnie konkretne.

Uwielbiam szczegóły: "żółtowdzięczną nawłoć", "dziórawiec", "witkowe kosze", "kapuściańskie ogłowki" - to słownictwo smakowite, jakby wyjęte z pamięci wsi, która jeszcze pamięta swoje stare nazwy i słowa.

Wiersz płynie jak opowieść, która nie spieszy się, która smakuje każde słowo.

Piszesz tak, że czuć wilgoć porannej mgły i słychać szczekanie psa na progu. Pięknie!

Opublikowano

@Gosława

Reniu ;)

Cudowny, zjawiskowy opis ! Twoja niezwykła wrażliwość na piękno natury i ten archaiczny, muzyczny język sprawiają, że to jest poezja najwyższej próby.

Po prostu......z szacunku chylę czoła :)

Opublikowano

@Nata_Kruk dziękuję pięknie Natalko

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Migrena jak już wszyscy wiedzą jestem "wieśniarą " z dziada pradziada i ta tematyka jest mi najblizsza 

Uwielbiam wieś i zapach ziemi 

Dziękuję za miłe słowa

@Berenika97 mnie zachwycają Twoje komentarze 

Piszesz je z taką swobodą i polotem 

Uwielbiam 

A jak mnie jeszcze chwalisz to już w ogóle cudnie

A tak poważnie to lubie Twoją obecność pod moimi wierszami

Dziękuję

@tie-break a wiesz że jesteś już kolejną osobą która moją pisaninę porównuje do Chłopów 

Powiem Ci w tajemnicy że o Jagnie również wiersz napisałam 

Bardzo lubię tą bohaterkę powieści może dlatego że jest tak niejednoznaczna 

Zbyt współczesna na tamte czasy 

Czasami mam ochotę Jej bronić 

Opublikowano

@Gosława

a ja wiosną miałem spotkanie z wilkiem.

On i ja.

Nasze drogi się przecięły na leśnej dróżce.

On się zatrzymał i ja też.

Popatrzyliśmy sobie w oczy.

On ruszył wolno w swoją stronę a ja w swoją.

Ale te oczy :))))))

Opublikowano

@Gosława

zjeść nie ale mają rogi (nie wiem jak one się nazywają)

i bywają agresywne i zawzięte.

Ja najbardziej obawiam się dzików bo są nieobliczalne.

I tych małych skurczybyków - kleszczy :)