Jan Sonet Opublikowano 1 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2025 (edytowane) Polska Siła władzy królewskiej tkwi w ludowej jedności, w pięknie kościołów i literackich utworow. Życie bez zgiełku, dokąd się podziałeś? Może na pustkowiu byłbym szczęśliwy. Uczcie się wierszy, aby uniknąć wojny! A wtedy zrozumiesz tę oczywistą rzecz. Ojczyzna rozkwita, gdy ludzie żyją w miłości. Edytowane 3 Października 2025 przez Jan Sonet (wyświetl historię edycji) 4
obywatel Opublikowano 1 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2025 @Jan Sonetale co ja tam wiem, choć prawda jest taka że ludzie żyją - na kwitach. choć to epoka nie jest kredowa, kredytów niespłaconych mają od groma
Jan Sonet Opublikowano 2 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 (edytowane) @obywatel To kwestia ekonomii politycznej, nie poezji. Odpowiedź na to pytanie można znaleźć w klasyce filozofii, którą Polacy znają doskonale. O ile pamiętam, jest tam opłata, która nie jest w pełni uiszczona. Ponadto pieniądze drukuje prywatna firma, a każdy, kto się z tym nie zgadza, zostaje rozstrzelany. Co zrobić w tej sytuacji, powinien zdecydować naród niepodległego kraju. Edytowane 2 Października 2025 przez Jan Sonet (wyświetl historię edycji)
viola arvensis Opublikowano 2 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 @Jan Sonet Nic dodać, nic ująć. Wymownie i pięknie, w kilku słowach.
Jan Sonet Opublikowano 2 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 @viola arvensis Dziękuję za wspaniały komentarz, Pani Violo. Jestem bardzo zadowolony. Powodzenia! 1
Jan Sonet Opublikowano 2 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 @obywatel Ciekawe, że sztuka (poezja i muzyka) cieszyła się wielkim szacunkiem w społeczeństwie autorytarnym. Dlatego jestem zwolennikiem, a raczej fanatykiem, czystej sztuki, czyli surrealizmu, abstrakcjonizmu i futuryzmu. Lubię przebywać w towarzystwie artystów. Realia życia zupełnie mnie nie interesują.
Jan Sonet Opublikowano 2 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 @obywatel Sztuka dla sztuki (L’art pour l’art). Słownik języka polskiego PWN Czysta sztuka (sztuka niepodporządkowana celom utylitarnym). W Paryżu cię nie zrozumieją, ale w Pekinie tak.
Rekomendowane odpowiedzi