Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Annna2 Opublikowano 21 Września 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 21 Września 2025 (edytowane) No i koniec laby i znów jest wesoło. O- witaj szkoło! Precz niepokojom zmian Wolność wypędziła cztery kąty ścian. A po co ta skamielina zła, tylko wierzch jej błyszczy i pachnie, a dalej jest tylko strasznie. A potem amnezja i nic się nie pamięta, zima - znów będą święta. Tangensy, kotangensy, prawo Ohma, nie przyda się, różnic nie trzyma. Lektur już nikt nie czyta wystarczy bryk i myk. A ta wiedza tak męczy i takie dictum, a to rzęsek sprawa , albo cewki Malpighiego. A Bóg świat stworzył z małych kuleczek, przyciągają się, oddalają. O! Ktoś zdmuchnął stos świeczek. Jesteśmy z Aten, a Tischner mówił, że wszyscy są Góralami. Zgadzam się- wszyscy jesteśmy Warmiakami. Edytowane 21 Września 2025 przez Annna2 (wyświetl historię edycji) 13
Maciek.J Opublikowano 21 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2025 świetny wiersz bo bawi i uczy , ma dużo dygresji i słow kluczy 1
Annna2 Opublikowano 21 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2025 @Maciek.J dzięki @huzarc, @Toyer dzięki
Leszczym Opublikowano 21 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2025 @Annna2 Bardzo udany wiersz !! 1
Berenika97 Opublikowano 21 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2025 @Annna2 To bardzo ciekawy tekst o przejściu z wakacyjnej swobody do szkolnej rzeczywistości. Bardzo podoba mi się kontrast między "wesoło" a rzeczywistością, która okazuje się "skamieliną złą". Niezwykle trafna diagnoza tego, jak często edukacja staje się mechanicznym wkuwaniem zamiast rzeczywistego poznawania. "Lektur już nikt nie czyta wystarczy bryk i myk - do "alusi". Odbieram Twój wiersz jako uniwersalny komentarz o tym, jak system edukacji może zabijać naturalną ciekawość i radość poznawania. Trafiłaś w samo sedno, świetny wiersz! La la la - a moja laba nadal trwa. Czy szkoła może nie być taka zła? ps. "a Tischner mówił, że wszyscy są Góralami. Zgadzam się- wszyscy jesteśmy Warmiakami. " Zgadzam się, wszyscy jesteśmy Warmiakami i Góralami. :) Fajna piosenka! Pozdrawiam 1
Annna2 Opublikowano 21 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2025 @Berenika97 ubożejemy Berenika. Dzięki. Dziękuję za piękny komentarz 1
andrew Opublikowano 21 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2025 @Annna2 Hej...szkoło, było z Tobą wesoło . Nie była karą Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 1
Annna2 Opublikowano 21 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2025 @andrew było, i więcej się ze szkoły wynosiło dzięki @Migrena, @Leszczym dziękuję @Marcin Tarnowski dzięki
Annna2 Opublikowano 22 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2025 @Rafael Marius, @sisy89, @Czarek Płatak dziękuję 2
Nata_Kruk Opublikowano 22 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2025 Zajrzałam dla tego... szalonego.. tytułu. Świetne zakończenie.! w końcu region Autorki. A to... Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... dalej jest tak właśnie, z tego, co przejrzałam. 1
Annna2 Opublikowano 23 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 @Nata_Kruk musi być szalony, bo czasem jestem szalona dzięki @Kwiatuszek dzięki 1
Rekomendowane odpowiedzi