Ten utwór został doceniony przez użytkowników. huzarc Opublikowano 5 Września 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 5 Września 2025 W komuniźmie obsesją było mięso z niedoboru W kapitalizmie obsesją stał się tluszcz z nadmiaru Wielka historia to nie pokaz przed bezwstydną kamerą inscenizacja czy medialna scenografia To lustro Wielka historia to suma mrocznych gestów skali drobnych ruchów detali Odwieczne tropizmy skryte przez źrenicą dwuznacznego nieba odlewają jej czcionki Pozostaje tylko wierzyć w stół chirurgiczny na jakim przeżyje lub skona dyktator lub urodzi się jego następca A obok w stolarskim warsztacie miliony zer cierpliwie hebluja swe krzyże Podaż i brat jego - pobyt nadają wartość wiórom wystruganym w kształt ludzkich krucyfiksów frezowanych jak drzewce bezwietrznych chorągwi gdy zaduch historii wciąż wieje 11
wierszyki Opublikowano 5 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2025 Tłuszcza to tłum, skądś ta nazwa przecież. Tłuszczem się smaruje, tłuszcz się nie marnuje. Tłuszczą się wyczynia, tłuszczy też jest wina. Ja wolę małe historie. Pzdr. 1
Berenika97 Opublikowano 5 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2025 @huzarc Świetnie pokazujesz złożoność historii w sposób zarówno konkretny, jak i metaforyczny. Bardzo mi się podoba. 2
Nata_Kruk Opublikowano 5 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2025 @huzarc... po komentarzu Bereniki, nic mi dodać, nic mądrzejszego nie wymyślę..:) Dobitne, dobre. I ten tytuł.. z historią... :) (zbieg okolicznych ości.) 1
iwonaroma Opublikowano 5 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2025 Dobre, choć można by skrócić, przerzedzić etc. Historia to lustro Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
violetta Opublikowano 6 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2025 Ale kiedyś Polska była potęgą wieprzowiny. Ludzie kupowali pół lub ćwiartkę świnki, mieli na pół roku jedzenia, a teraz doczekaliśmy się czasów, gdy będą nam serwowali w Biedronkach argentyńską, skażoną wołowiną, drób. To zapowiada upadek rolników, którzy jeszcze ekologicznie hodują zwierzęta na mięso. Można jeszcze z wolnego wybiegu dostać kurczaka, jaja. 1
Annna2 Opublikowano 6 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2025 @huzarc zatrzymam się na tym końcowym zdaniu gdy zaduch historii wciąż wieje. Napisałam już dzisiaj u Natki Kruk mniej więcej takie zdanie. Jak to dobrze, że ktoś już odwalił za nas tą czarną robotę. Wyzwolił, zginął- walczył o wolność. I oby to historią było, i się nie powtórzyło. 2
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 6 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2025 (edytowane) @huzarc Nie możemy się odżegnywać sami też kreujemy przyszłość. Edytowane 7 Września 2025 przez Robert Witold Gorzkowski (wyświetl historię edycji) 1
Rekomendowane odpowiedzi