Alicja_Wysocka Opublikowano 2 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Września 2025 @UtratabezStraty Wiosna, robi na mnie wrażenie, owszem, nawet zima, ale jesień - największe. Najmniej poetyckie jest dla mnie lato, szczególnie to gorące i bardzo słoneczne. Plaża - chyba za karę. Wiesz, kiedyś szłam październikowym, ciepłym jeszcze wieczorem, taką spacerową aleją w parku, po obu stronach stare liściaste drzewa, rozświetlone światłem reflektorów padającym z dołu - a liście drzew, sypały się jak złote pieniążki z nieba. Bajka... :)
Alicja_Wysocka Opublikowano 2 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Września 2025 (edytowane) @huzarc, @Leszczym, dziękuję Edytowane 2 Września 2025 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 1
UtratabezStraty Opublikowano 2 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Alicja_Wysocka Opublikowano 2 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Września 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A ja tak nie powiem, jak jest za gorąco, to moment i benc! Jestem w poziomie.
UtratabezStraty Opublikowano 2 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 4 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2025 @Leszczym, dziękuję :) 1
viola arvensis Opublikowano 5 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2025 @Alicja_Wysocka ale ładnie nazmyślałaś a prawdę opowiedziałaś... Takie cuda można trafić tylko u Ciebie. Az zatęskniłam za moim ogrodem :) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 5 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2025 @viola arvensis Na portalu pojawiło się kilka jesiennych wierszy, tak mnie napadło. Chociaż może trochę za wcześnie, bo wrzesień usiłuje nas przekonać, że jest latem. Serdeczności, Violu :) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 7 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 @Sylwester_Lasota, dziękuję 1
UtratabezStraty Opublikowano 14 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2025 @Alicja_Wysocka , opisując jesień położyłaś tu nacisk na wizerunek roślinności, który może się dobrze wpisywać w złotą polską jesień. Skoro jednak tak doceniasz poetyckość jesieni, to warto także pamiętać o chmurach i o szarości, które też mają spory ładunek poetyckości. Uświadomiłem to sobie będąc w niedzielę ubiegłego tygodnia na plaży w Gdańsku-Sobieszewie, a jeszcze bardziej uświadomiłem to sobie będąc wczoraj na plaży gdzieś między Gdynią Orłowem a Sopotem. Widziałem tam jak chmury ułożyły się blisko brzegu w formę wypukłą, w formę łuku, która to forma niejako wkomponowywała się w wklęsłą formę brzegu. Ja uważam, że szarość, która jest typowa dla jesieni, może być bardzo poetycka, czemu dałem wyraz w moim wierszu "Szarość" (można znaleźć w zakładce "Twórczość" u mnie na profilu). Myślę, że szarość może mieć wręcz pewną głębię... 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 14 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Września 2025 @UtratabezStraty Tak, pisałam o tym, co widzę, bez zadzierania nosa, zapomniałam popatrzeć na chmury, patrzę, przed siebie, żeby nie wleźć w kałużę - a one też są piękne, jak lusterka, w których przegląda się niebo, a czasem nawet uśmiechnie się do nich słońcem i tęczą.
Rekomendowane odpowiedzi