Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@janofor... wiersz podoba mi się, bowiem.. pomagać trzeba, należy... tym bardziej, gdy pożoga wojenna.

Temat złożony i drażliwy... jest także drugie denko... które trochę boli. Nie rozwijam tematu.

Na koniec dodam.. tylko (s)pokój.. każda wojna niesie wielkie tragedie, o czym politycy niby zapominają.

Opublikowano

@janofor

A kiedy kości moich przodków 
pobłogosławione przez sąsiadów 
widłami siekierami i Bóg wie czym jeszcze
gdzieś pod darniami ugorów
proszą o godny pochówek 
(minimum wdzięczności za okazaną pomoc)
i kiedy ukraińscy oligarchowie 
wykupują polskie firmy
mówię 
Ja Pas...
Przypominam, że niezmiennie graniczymy z Rosją (Królewiec i na swój sposób -  Białoruś)

"Jesteśmy u siebie, we własnej Ojczyźnie. Mamy więc prawo w swojej Ojczyźnie czuć się swobodnie. Mamy prawo czuć się jak u siebie w domu. Tutaj na ziemi polskiej, my jesteśmy gospodarzami. Do nas należy decydować o takim czy innym kierunku naszego życia i bytowania. Od tego bowiem zależy suwerenność narodu".

Przepraszam,ale nie mogłem przejść obok.

Pozdrawiam. 

Opublikowano

pomagać=dawać wszystko, bezrefleksyjnie??

kierować się sercem - piękna dewiza życia

ale czy Państwo ma działać romantycznie??

jak dla mnie sprawa oczywista:

daliśmy więcej niż ktokolwiek

- teraz Żądają -- jakby się należało

przeszłość zakłamać, nie przyznać - to mało:

tych, którzy dopuszczali się nieludzkich okrucieństw

(poniżej zwierzęcych!)

bohaterami u siebie wołają!

jeżeli sprawy naszego narodu stawiamy wyraźniej 

najszybciej grożą nam wizją swojej wojny

podczas gdy sami...walczą? bogato się u nas urządzają_

czy Polak ma na to wciąż patrzeć 

pokornie??

+

we własnym kraju

czy ma być gościem, czy gospodarzem?

Opublikowano

@janofor Piszę pod Twoimi słowami, ale to komentarz ogólny. To moje dylematy.

Czy młodzi Polacy mają też żyć w niepokoju? Czy aktualna geopolityka jest aż tak nieważna, by ignorować obecne zagrożenie w imię nierozliczonych zbrodni sprzed 80 -lat? Czy czasami nie wspieramy agresora - Rosji,  która może jeszcze zagrozić naszej niezależności i to w różny sposób. Już teraz agentura rosyjska w Polsce ma się nieźle, agenci wpływu wykorzystują historyczne "anse", by poróżnić dwa słabsze państwa w imię zasady: "dziel i rządź". Moje widzenie tej sytuacji najlepiej odzwierciedla ten redaktor i jego felieton. Jeżeli ktoś jest zainteresowany tematem, to na pewno znajdzie w nim treści do zastanowienia się. Pozdrawiam wszystkich. 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Opublikowano

@Berenika97  Bardzo ciekawa i istotna myśl. Dbanie o innych to w tym przypadku dbanie o siebie i w pewnym sensie ta idea jest uzasadniona jako pragmatyczna, więc słuszna z perspektywy kraju. Jednak wciąż uważam, że państwowością (matką społeczeństwa, a tym samym nas wszystkich) powinno się kierować zarówno w sposób pragmatyczny, jak i z wysuniętą anteną emocjonalności, która zbierałaby uczucia społeczne, a rządzący by je w przeplatali i uwzględniali  w trakcie podejmowania swoich "mądrych politycznie" decyzji.

Niemniej człowiek jest człowiekiem, między innymi dlatego, że potrafi wybaczać. A takie wybaczenie to koniec roli ofiary, a tym samym rozwój (wspierany przez powyższy system) - przynajmniej w perspektywie jednostki. To także szansa na partnerską relację z naszymi sąsiadami - wszak wciąż uważamy się przez Niemców, Rosja, Ukraińców, skrzywdzeni.

Pozdrawiam

J