Ten utwór został doceniony przez użytkowników. infelia Opublikowano 19 Sierpnia Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia (edytowane) Na początku było zaklęcie, dym z kadzidła, Dzwonki, wibracje stołu, skrzypienie podłogi. Szeptucha nad magiczną kulą pochylona, Czerń z bielą rozbełtała głośnym zaklęciem. Z mąki mgłę sprawiła, jak we młynie, Jej wróżba otworzyła niebo nade mną, A ja wierzyłam, że to jest wróżka, Która dotknie mnie skrzydłem i odmieni los. Byłam panną na wydaniu, gołą, bosą. W duchu mieszkała we mnie niepewność, Jakbym pod suknią wciąż kryła amulet Bijący w piersi jak drugie serce. Szeptałaś, staruszko, że ziółka leczą, Ale na miłość nie ma lekarstwa. Potem przyszło kłamstwo, ciche i drobne. Niewinne, jak kropla porannej rosy. A jednak zjadło we mnie cały sens, Rozmyło cel, do którego zmierzałam. Chciałam szczęścia – tak prostego i jasnego, Takiego, co ogrzewa dłonie, lecz nie parzy. A dostałam maskaradę przebierańców: Raz byłam królową balu w koronie, Raz tylko maskotką, barwną papugą W twojej klatce rytuałów głupich. Pech przyszedł nagle, niespodziewanie, Przeciął moje plany ostrą linią, Musiałam wybrać inną drogę, Choć przed oczami rosła mi ściana wody. Za nią stałeś ty – nieobecny, ulotny, Ślepy, głuchy czy szalony. Na stole leżała pusta lista gości, Czekałam, aż wejdziesz… na próżno. I teraz, gdy zamykam oczy, Kadzidło znów pachnie jak w starej chacie, Ostatni dar od serca, które wciąż wierzy, Że magia była jednak prawdziwa... Edytowane 19 Sierpnia przez infelia (wyświetl historię edycji) 8
Alicja_Wysocka Opublikowano 19 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia @infelia Twój wiersz, jak z kadzidła - unosi się powoli, zawiesza między realnością a czymś... głębszym. Tą dziewczyną w środku mogłam być ja, mogłaś być Ty, każda z nas. Czułam dym, widziałam szeptuchę. A na końcu – została wiara. Taka, co już nie krzyczy, ale wciąż nie zgasła. Pięknie to piszesz - i smutno, i miękko, jakbyś rzucała cień serca na rękę. Wierzyć w magię to jedno, a ufać - trudniejsze...
infelia Opublikowano 19 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia @Alicja_Wysocka Magia słowa ponad wszystko! 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 19 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia @infelia Magia słowa - koniecznie :) No nie samym chlebem... , przecież
Berenika97 Opublikowano 20 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia @infelia Czytałam Twój wiersz jak niezwykłą opowieść, pięknymi słowami i obrazami. Wiersz magiczny, ale z magią trzeba uważać - można w nią za bardzo uwierzyć. :)
Rekomendowane odpowiedzi