poezje_krzyczane Opublikowano 19 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2025 (edytowane) Wiersz nieznany, w internecie przed moją przeróbką było tylko jedno odesłanie w Google do dyskusji na X(wtedy na Twitterze). Znaleziony przypadkowo, Autor był drugim alfebetycznie XIX polskim poetą w wikipedii Jest to bluzg na Moskwę i Rosję, dlatego zapomniany i po 1945 Autor nie był wspominany. Mimo, że wiersz dotyczy carskiej Moskwy, ale był też aktualny w czasach komunistycznych i obecnie, niestety też jest aktualny Ilustracja zamierzona, nie jest przypadkowa. Styl muzyczny tak samo, tego nie można zrobić w łagodnej wersji. Edytowane 11 Grudnia 2025 przez poezje_krzyczane (wyświetl historię edycji) 3
Annna2 Opublikowano 20 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2025 @poezje_krzyczane znalazłam. Pozwolę sobie przytoczyć we fragm. Moskwo! kraino kłamstwa, fałszu ideale, Bożku na nogach z gliny, pobielany grobie, co patrzącym z daleka, jawisz się wspaniale, Olśniewasz- a zgniliznę, próchno kryjesz w sobie- ...(...) (...) Masz religię- to pozór, lecz gdzie czysta wiara? Masz kapłanów, obce im ewangelii księgi, Masz Boga- lecz jakiego, czy stwórcę, czy cara? Car twym Bogiem, do jego modlisz się potęgi.
poezje_krzyczane Opublikowano 20 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2025 @Annna2 Jeśli kogoś interesuje, cały tekst jest u mnie na YT w opisie video.
Annna2 Opublikowano 20 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2025 @poezje_krzyczane czytałam cały- zamieściłam tylko fragment- właśnie po to o czym piszesz- jeśli zainteresuje to można przeczytać. Mnie zainteresował więc przeczytałam
poezje_krzyczane Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2025 (edytowane) Jutro mija 81 lat od powstania tego wiersza Edytowane 28 Sierpnia 2025 przez poezje_krzyczane (wyświetl historię edycji)
poezje_krzyczane Opublikowano 30 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 (edytowane) Kolejny pamflet na cara Edytowane 30 Października 2025 przez poezje_krzyczane (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi