DziadomirStaroświecki Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Futuryści zawsze idą nieco inną drogą: Wstajom codziennie lewom nogą, Tworzom wyrazy pokracznie, dla idei swej nieudacznie. "Słowo dla słowa, zdanie dla zdania!" Tak Wam język właśnie rozum zagrabia! Z nami, ku wolności, I nowej normalności, Śpieszcie do przodu, nie patrząc do tyłu! Literka w nowym, awangardowym stylu! Jeno wszyscy do nas, Za nowy alfabet! Toast za Was, Skończmy literacki kabaret! Lecz jedna, wolna chwila, Przed nami kolejna mila: Idea dla idei, Coś się tu nam nie klei... Bynajmniej! "Om" to "ą". O trwogo... Mylić się futuryści nie mogą! 2
Annna2 Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 @DziadomirStaroświecki a może się mylą? Ciekawy wiersz- ale odrzucenie tradycji- czy to jest aż takie dobre? Myślę, że nie- ale wiersz powstał i jest bardzo fajny Wstają codziennie lewą nogą, 1
Berenika97 Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 @DziadomirStaroświeckiA jednak "Nuż w bżuhu. Jednodńuwka futurystuw" nie przetrwał. Teraz futuryści działają na innej zasadzie. Luzik arbuzik - rel. :) 1
DziadomirStaroświecki Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 (edytowane) @Annna2 Będę się jednak trochę upierać przy swoich lekko sarkastycznych założeniach. Gdy przyjmiemy, że "om"="ą" to faktycznie o pomyłkach możemy zapomnieć ;) Stąd też "Wstajom codziennie lewom nogą". @Berenika97 To chyba jednak jestem futurystą ;)) Lubię zabawę językiem pod warunkiem, że nie robi się tego dla idei. Futuryści, w moim odczuciu, odrzucając wszystko stworzyli swój własny kodeks poprawności, w którym poprawne jest wszystko co poprawne nie jest. Ja myślę bardziej po Ferdydurkowsku: Idea dla idei To mi się nie klei :) Pozdrawiam i dziękuję za opinie Edytowane 18 Sierpnia 2025 przez DziadomirStaroświecki (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi