Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Nata_Kruk Opublikowano 17 Sierpnia 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2025 (edytowane) O bieliku Z jastrzębiowatych - Pan Bielik z Madery, ma piórka w brązach, lecz ogon się bieli. Targa budulec dla wybranki, niech nuci w gnieździe rybobajki. Domek mieć musi konkretne rozmiary. sierpień, 2025 Edytowane 24 Sierpnia 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 9
wierszyki Opublikowano 17 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2025 Tak. Rzeczywiście bielik to nie całkiem orzeł. Trochę zbyt mądry jak na limeryk - nie uważasz? Nazwałbym go po prostu zgrabnym wierszykiem :) Co ma się rozumieć. Dla mnie wyłacznie na plus :) 1
Nata_Kruk Opublikowano 17 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2025 @wierszyki.. czy ja wiem, czy aż taki mONdry... tak jakoś "mi się ptasi" w limerykach. Za plusik, dziękuję.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 17 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2025 Z jastrzębiowatych - Bielik z Węgorzewa pannę przygruchał gdy pięknie śpiewał i teraz miast latać on gniazdo zamiata jaja wysiaduje - bo teraz tak trzeba 3
Annna2 Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 @Nata_Kruk ciekawy bardzo i niebanalny
Ajar41 Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 @Nata_KrukTeż bardzo lubię ptaki, więc popieram choć rymy trochę niesforne. Podobny do orła bielik, król Mazur chciał pokazać orłu ostry pazur, gdy poleciał w Tatry skończyły się żarty, orzeł stępił mu pazur od razu. Może fance ptaków spodobają się moje ptasie rymowanki: Kroczy dumnie wolnym krokiem przez gęstwinę traw wysokich, bystrym okiem teren bada, co się do zjedzenia nada, jeśliś myszą, żabą, gadem, uciekaj ile masz siły, dla niego jesteś obiadem i marna jest dola twoja, bo to sekretarz wężojad. Siedzisz nad górskim potokiem, Spokój, zieleń, cisza taka że słyszysz jak rośnie bluszcz, nagle chlup coś wpadło w wodę, bez obawy nie utonie właśnie zanurkował pluszcz. Pięknym ptakiem jest nasz dudek, lecz niestety coraz rzadszy, ale gdy rozłoży czubek wprost nie możesz się napatrzeć. Dudków w gnieździe nie podglądaj dobra radę daję ci ja, bo w twarz strzykną cieczą z kupra tak cuchnącą, ze przez tydzień każdy będzie cię omijał. 3
Nata_Kruk Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Ajar41... ową .. niesforność.. proszę mi wybaczyć... :) A ptaki, jak ich nie lubić, je trzeba kochać. Twoje wrzutki bardzo pomysłowe, można i o ptakach. Dziękuję. @Annna2... Aniu, bardzo dziękuję za odwiedziny.... :) @Jacek_Suchowicz... Jacku, u bielików, na szczęście, wysiadują jaja wspólnie, pierw samiczka potem on.. pan Bielik. Twój limeryk podoba mi się, dziękuję za niego oraz za pisane wejście... :) @Berenika97... @Dagna... @Klip... dziękuję Wam. Pozdrawiam Gości. Edytowane 18 Sierpnia 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
Annna2 Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 @Nata_Kruk u nas są bieliki nad Limajnem widziałam- piękne są, majestatyczne i dostojne 1
Nata_Kruk Opublikowano 19 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2025 Anno, zgadzam się z Tobą, to przepiękne patki. "U siebie' też mogłam je dostrzec... trochę bardziej na wschód.
Nata_Kruk Opublikowano 24 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2025 @MIROSŁAW C.... @Wiesław J.K.... dziękuję bardzo. 1
Rekomendowane odpowiedzi