Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Annna2 Opublikowano 17 Sierpnia 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2025 (edytowane) Żniwa po dwudziestam drugam julu sia zaczeli. Gbury kosami rznyli zboże, kobziyty za niam w snopki ziójziali. Bez pora dniów łóne na polu doschnóńć musiali. Snopki kele stodoły sia zwoluło, a potam do draszowania w siójsieku łukłodoło. Roboty w lato ziancy buło, żodan sia nie bojał tlo z ptoszkami pospołu wstowoł. Po żniwowaniu rżysko brok buło zabrónować i pole znowój łobsiać. Wciórkam na cias mus zdójrzyć, bo jasiań łu noju przychodziuła chibko. Chałupa- am machluja! Cisza i zietrz Ziesz? Trwają żniwa- od dwudziestego drugiego lipca. Gospodarze tną zboże, kobiety za nimi w snopki wiążą, przez parę dni na na polu schną. Snopki koło stodoły zwalić, w sąsieku ułożyć i potem do młócenia przygotować. Po żniwach trzeba jeszcze zabronować i pole znowu obsiać. Latem pracy huk- nikt się jej nie bał, z ptakami skoro świt wstawał. Trzeba się śpieszyć, by ze wszystkim zdążyć, jesień u nas przychodziła szybko. W moim domu nie może przestać dzień. Mój dom zanosi się dziecinnym śmiechem Miłość znów otula padający drzew cień. Na widok kota pies zamerda ogonem. W moim domu- nie to nieprawda! Na zwykłe cześć i do widzenia, wiatr i cisza, niczego już nie ma. A wszystko inne niosę ze sobą. Do domu- drogą. Edytowane 17 Sierpnia 2025 przez Annna2 (wyświetl historię edycji) 11
violetta Opublikowano 17 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2025 Teraz to już maszyny tną. Ładny obrazek wsi że żniwiarzami. 1
Annna2 Opublikowano 17 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2025 (edytowane) @violetta kiedyś też były- Dziadek miał już żniwiarkę konną ale zgadza się- teraz pełna mechanizacja. Dzięki Edytowane 17 Sierpnia 2025 przez Annna2 (wyświetl historię edycji) 1
andrew Opublikowano 17 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2025 @Annna2 Mój dom, często przechodzę tą aleją. Jest piękniej,zdecydowanie, ale to już nie Mój dom. Tamten wtedy był najpiękniejszy. Od rana piłka w wakacje... Nie mam żalu ,że odszedł. Czuję radość ,bo był. Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 17 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2025 odbieram jako wspomnienie dzieciństwa - krótki reportaż z okresu żniw. mój dom dzieciństwa jeszcze istnieje lecz inni ludzie inne klimaty kiedy przejeżdżam do mnie się śmieje pewno pamięta odległe czasy ma nowy dach i elewację sanitariaty w środku wodę a ja pamiętam te dobre czady kiedy w podwórku "stojał" wychodek .... 1
Annna2 Opublikowano 17 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2025 (edytowane) @andrew - to tak jak mój. Jest- ale nie jest już mój. Dzięki @Jacek_Suchowicz dzięki piękne za wiersz. Mową mojej Ziemi opisuję zwyczaje, to co się ziało kiedyś. Edytowane 17 Sierpnia 2025 przez Annna2 (wyświetl historię edycji)
Berenika97 Opublikowano 17 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2025 @Annna2Wprawdzie nie znam pracy w gospodarstwie, ale umiem za to wyobrazić to wszystko, co napisałaś. (przynajmniej mam taką nadzieję). Twój wiersz jest piękny i bolesny, tak go odczytuję. Najpierw przeniosłam się do minionego już życia, takiego, w którym to natura regulowała ludzkie życie. Oprócz ciężkiej pracy, jest tam ogromna dawka miłości. A potem nagle wers: „W moim domu- nie to nieprawda!” - uderza z brutalną siłą. Przywołuje smutek, poczucie utracenia. A mimo wszystko jesteś silna. To bardzo głęboki i emocjonalny wiersz. Twój wiersz - Poetki, osoby bardzo wrażliwej, obdarzonej niezwykłym talentem. 1
Annna2 Opublikowano 17 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2025 @Berenika97 Berenika nie wiem co powiedzieć- znowu. Po prostu napiszę- dziękuję. I dziękuję za Twoje serce.
Annna2 Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 @Andrzej P. Zajączkowski, @Rafael Marius dzięki 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 @Annna2 prawda Aniu, ale ten dom jest w naszych sercach. U nas też gospodarstwo zostało sprzedane. Nie ma już niczego nowi gospodarze obmurowali dom zrobili kanalizację mają lodówkę i elektryczność ale to nam nie przeszkadza jak tylko siostry zjadą się z zagranicy w lecie jedziemy tam spojrzeć na pole które się nie zmieniło na górkę którą kiedyś przemierzałem konno lub na motorze w drodze do Parzymiech lub Napoleona do sklepu. Kłaniamy się grobom Potockich i naszym przodkom, grobom powstańców styczniowych i rodzinom szlacheckim i hrabiowskim które tutaj spoczywają, ludziom których kiedyś znaliśmy leśniczemu i oberżyście księdzu proboszczowi oni wszyscy tu są nigdzie nie wyjechali i te miasteczko też jest i ten kościółek przy którym w niedzielę odbywały się targi odpustowe gdzie można było kupić kogutka obraz święty czy lizaka większego od głowy. Tylko że ta ulica jakby się skurczyła a wszędzie zrobiło się tak blisko i do stawu i do byłych już sklepów w domach umiejscowionych i nawet do cukierni która jest ale już jej nie ma. A my trzymamy się za ręce i idziemy wdychając zapach naszego świata i nikt nam tego nie odbierze. Na koniec jeszcze na mszę do kościółka do proboszcza który naszych przodków nawet już nie kojarzy ale zawsze dostaje na mszę i modlitwę za wszystkie dusze. Myślę że nawet z sentymentu nasze dzieci będą tam jeździły. 1
Annna2 Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 @Robert Witold Gorzkowski piękny komentarz Robert dziękuję. Tak- to wszystko jest- jest w naszych sercach. Dziękuję 1
Maciek.J Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 @Annna2 tak opisać ciężką pracę na polu to chyba potrafił tylko Reymont w Chłopach ale to była proza w poezji nie znam tak dobrego obrazu ze żniw jak twój Aniu Chapeau bas ! 1
Annna2 Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 @Maciek.J ciężka była- pot lał się po plecach dzięki
Nata_Kruk Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Żniwa... najświętsza prawda wiejska.. latem pracy huk, dla całej rodziny, brzdąców także. Ładnie Anno. Właśnie czytam "Chłopki"... Joanny Kuciel - Frydryszak. Bardzo ciekawa pozycja. 1
Annna2 Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 @Nata_Kruk tak, dzięki
Annna2 Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 @Rafael Marius dzięki 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 @Nata_Kruk tak, z racji moich zainteresowań już czytałem (a raczej słuchałem audiobooka) ciężkie miały życie. 1
Leszczym Opublikowano 19 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2025 @Annna2 Super oddałeś obraz sielskości, wsi, przyrody, roli, no ekstra po prostu !!!! Mam tak czasem, że aż mnie cieszy, że nie pominąłem wiersza. Wpisu. Śladu czego bardzo dużego. Dzięki !!!! 1
Annna2 Opublikowano 19 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2025 @Leszczym Tobie też dziękuję bardzo 1
Rekomendowane odpowiedzi