Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Annna2 Opublikowano 6 Sierpnia 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2025 Łu noju uż kapelki w ksiotki łustrojóne só, i szlejfki furaju na zietrze, abo dzie eszcze. Na majowe litanije buł cias, jek w októłber różaniec est. Matulko Śwanto ma modry klejd, tlo niebo Warniji i spsiyw. Ziziphus spina-christi,zielóne szczepy zawdy, abo krew? Kapliczki już kwiatkami przystrojone. Wstążki fruwają na wietrze, i nie wiem gdzie jeszcze. Był czas na majowe litanie, bo w październiku przewidziany różaniec. Mateńka Święta ma błękitną sukienkę, jak niebo warmińskie jak śpiew. Głożyna wiecznie zielona, czy może krew? Na górze Synaj o miłości było, na chwałę Boga, tu nic się nie zmieniło. Czy zielone krzewy znów broczą karminową posoką? Cud odkupienia- wciąż tyle rozstajnych dróg. Czy ciernie są podobne do gorących ust? I znów wiatr popędził arterią poprzeczną, rozłożył ręce, świat zasłonił deszczem. Majowe pola się śmieją w barwnej sukience, jak marzenie z zapachów róż. Wracaj wietrze i wiej tylko tu jeszcze. Pieśni miłosne śpiewaj na chwilę dla snów. Cienie drzew rozkołysz w tę letnią noc. Drogą Krzyżową zaszum, lśniącą oprawą łąk. Bądź. 9
andrew Opublikowano 6 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2025 @Annna2 ... spojrzenie na przyrodę otwiera się niebo ... Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 2
Bożena De-Tre Opublikowano 6 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2025 Wykorzystanie elementów przyrody tylko jeszcze bardziej ''podbiło'' czas.Tak dla mnie tęsknota za tym że wszystko płynie jest na planie pierwszym. Gdybym skusiła się coś więcej powiedzieć....to dobrze Ci idzie pisanie....a mnie ''podglądanie'' wiem...............pozdrowienia 2
Berenika97 Opublikowano 6 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2025 @Annna2 Pięknie utkałaś obrazy i emocje, splatając w sobie wątki miłości, wiary, natury - jak w kobierzec, na którym sacrum przeplata się z profanum, a ból z nadzieją. Zakończenie jest niezwykle poruszające. Proste "Bądź" ma ogromną moc. To piękny i wielowymiarowy utwór, który zmusza do refleksji. Cudownie podzieliłaś się w nim swoim głębokim spojrzeniem na świat. 2
Annna2 Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2025 @Bożena De-Tre to jeśli dobrze- to dzięki @Berenika97 piękny komentarz- dzięki @andrew dzięki
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2025 @Annna2 przepiękny wiersz tak jak lubię. Świat rozłożył ręce i nas przygarną w cieniu kapliczki a przyroda rozkwieciła swoje uroki. Nic tylko czytać, a mam takie miejsce gdzie można pomarzyć i to zrobię dziękuję 1
Annna2 Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2025 @Robert Witold Gorzkowski to się cieszę. Dzięki @Migrena dzięki
Leszczym Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @Annna2 Proszę, bo kapitalny to wiersz. Wysoko lecisz, bardzo wysoko... 1
Annna2 Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @Leszczym atam, ale dziękuję 1
Maciek.J Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @Annna2 Malujesz tak piękne obrazy warmińskim piórem ,że raz po raz czuję jakbym tam był ? czy będziesz moim przewodnikiem po cudownej Warmii ? 1
Annna2 Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @Maciek.J chyba nim nie jestem- ale dzięki. Lubię pisać o mojej Ziemi- o Ludziach stąd. Jestem autochtonką i kocham ją i myślę, że powinnam tak robić- bo zasługuje i Warmia i moi Warmiacy. A Bóg i Maryja Matka- cały cykl życia mojej Rodziny- był jak rok liturgiczny
MIROSŁAW C. Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2025 @Annna2 To się czyta z przyjemnością. Pozdrawiam. 1
Rekomendowane odpowiedzi