Maciek.J Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 (edytowane) Czy to prawda że życie jest zawsze kruche choć często to co piękne przemija jak w proroczym śnie życie jest chwilą jak snem gdy nasze skryte pragnienia kończą się często za wcześnie kiedy słabe ciało Tanatos dotyka umęczony mózg walczy i się trudzi może i tym razem powoli wszystko się obudzi wstanie ale jeszcze nie duchem odejdzie bez empatii mors clinica do ciemnej krainy milczenia życie nieraz bywa bardzo długie krótka jest zawsze tylko faza REM Edytowane 2 Sierpnia 2025 przez Maciek.J (wyświetl historię edycji) 3
Berenika97 Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 @Maciek.J Ostatnia strofa zrobiła na mnie duże wrażenie, z tą gorzką puentą - rzuca nowe światło na cały utwór: życie nieraz bywa bardzo długie krótka jest zawsze tylko faza REM To genialne podsumowanie. Rozumiem, że nawet długie, biologiczne życie może być pozbawione tego, co najcenniejsze – marzeń sennych, intensywności, przeżyć, symbolizowanych przez fazę REM. Wiersz zastanawia ... 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 @Maciek.J Zestawienie ulotnych chwil z brutalną rzeczywistością śmierci Kruchość, walka i cisza - trzy filary tej poruszającej medytacji nad tym, co nieuniknione. 1
Maciek.J Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 @Berenika97 zaiste w samej rzeczy odczytałaś moje podsumowanie - o to mi dokładnie chodziło....dziękuję @Alicja_Wysocka tak,z zaznaczeniem ,że nie każda śmierć oznacza koniec
Annna2 Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 @Maciek.J Kohelet- chwilo trwaj! Jest nieprawdziwe- bo czas i życie spotyka się tylko w jednym miejscu, a koło życia toczy się- i każdy jego moment- jest życia utratą. non omnis moriar
Maciek.J Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 @Annna2 dlatego de mortui aut bene aut nihil
Rekomendowane odpowiedzi