Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 (edytowane) Są takie dni, kiedy słońce nie tyle świeci, co przytłacza. Człowiek wychodzi z domu, bo przecież ile można siedzieć? A potem już po pięciu krokach marzy, żeby go ktoś porwał... nawet nie UFO, ale klimatyzowany autobus. I wtedy siadam. Nie z rozpaczy. Nie z teatralnego gestu. Siadam, bo wiem, że godność można zachować również na trawniku. Bo zanim człowiek padnie jak worek kartofli - można się oprzeć światu... choćby tyłkiem o ziemię. Poezja? A jakże. Bo przecież poezja to nie tylko strofy pod linijkę. To też świadomość ciała, czułość wobec granic, wybór między bęc - a siadam sobie, dziękuję bardzo. I kiedyś, jak zapytają: - A gdzie byłaś, gdy świat płonął? Odpowiem: - Na trawniku, z zamkniętymi oczami. W środku upału i całkiem po swojemu - przeżywałam poezję. Edytowane 21 Lipca 2025 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 3
Migrena Opublikowano 21 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Alicja_Wysocka poezja, która siada obok i mówi: spokojnie, oddychaj. Alicjo. pozwól, że klapnę koło Ciebie. na trawniku. kiedyś kabareciarze wzywali by nura dać w jeżyny. i usiąść na mrowisku. ale to zbyt ekscentryczne. nam wystarczy trawnik i chmury na niebie. bez cyrkli, linijek i suwaków logarytmicznych. i niech się dusza wersami nasycona śmieje. do całego świata. i jeszcze parę kilometrów dalej. och..... 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Migrena Czy Ty masz pióro zrobione z wiatru? Migreno, tylko powiedz – nie wstyd Ci? tak siedzieć ze mną na trawie, kiedy świat pędzi, puka się w czoło i nie rozumie, że to właśnie jest – poezja? 1
Berenika97 Opublikowano 21 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Alicja_Wysockaczy też mogę się przysiąść blisko? na trawniku, gdzie dmuchawce śledzą sekrety wiatru, a chmury - to teatr bez biletu to tu, na trawie świat w końcu mówi ludzkim głosem 2
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Berenika97Myślę, że możesz, ale zapytamy jeszcze Migreny Coś ostatnio ciągnie mnie w te strony. Nigdy, albo mało kiedy zaglądałam na Opowiadania. Ale tak mnie jakoś naszło, że przestaję myśleć o wierszach, możliwe, że już się wypisałam... Ale wciąż szukam i czekam na piękne słowa, na nic więcej. muszę pisać wiersze to listy do siebie żeby się przekonać o tym czego nie wiem kiedy się już słowem dostatecznie zbesztam dopiero uwierzę jaka jestem śmieszna 2
Migrena Opublikowano 21 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Alicja_Wysocka jest jeszcze Berenika. W trójkę zrobimy świat piękniejszym. Poezja naszym chlebem powszednim. Pisz wiersze i daj pisać innym. Tylu smutasów wokół, a tu żywy pomnik poezji. Poeci na trawie. Gorzej kurcze zimą.
Berenika97 Opublikowano 21 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Alicja_WysockaWiem o czym piszesz, ja również mało czytałam opowiadań. Zaczęłam wtedy, jak pewna niezwykła osoba zaproponowała mi, aby opisywać historie, które wydarzyły się naprawdę członkom mojej rodziny. Nie miałam pojęcia, jak się do tego zabrać i .. zaczęłam czytać opowiadania. :) Absolutnie się nie wypisałaś! Ten wierszyk jest lekki, niesie przesłanie i zabawny. Piszesz pięknie!
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Migrena No to zimą ognisko rozpalimy - ale to nasze słowa będą bardziej gorące niż płomienie. Ogień przy nas nie zmarznie, bo będzie palił się tym, co naprawdę rozgrzewa -poezją, rozmową i wspólną obecnością. Trójka poetów na trawie, niezależnie od pory roku, tworzy świat trochę piękniejszym. Zgoda! A niech się ludzie dziwią i pukają w czoło :) Ale fajny Gadułka jesteś.
Berenika97 Opublikowano 21 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Migrena@Alicja_Wysocka "Poeci na trawie"- hej chodźcie tu z nami z wierszami w kieszeni bez sceny, bez świateł bez braw na życzenie wystarczy nam cisza i zieleń - natchnienie! 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Alicja_Wysocka Oj, wypisałam się, nawet o jednym tak napisałam: Kupiłam nowe perfumy Pazurki też w innym kolorze, Dlatego mnie nie poznajesz Muszę wyglądać gorzej... Wczoraj przyszli znajomi Zdjęcia z tobą przynieśli, Cholera, chęć wypisałam I nie mam ciebie czym skreślić! Byle piosenka czy książka Ciebie mi przypomina, Psiakrew, zwariować można Wścieknę się, nie wytrzymam! Naprawdę bardzo się staram, A wczoraj i dziś... nie dowierzam Byłam pod twymi drzwiami No byłam, o w mordę jeża! 2
Berenika97 Opublikowano 21 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Alicja_WysockaTo bardzo dobry wiersz — pełen emocji, prawdziwy, z pazurem i humorem. Nie doceniasz siebie!!! 2
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 (edytowane) @Berenika97 A mnie ciągnie do dzieciństwa - ja, jedna dziewczyna i czterech braci, cwaniaków. Miałam tatę po swojej stronie, ale i tak trzeba było się jakoś bronić. Ty też pisz Bereniko, nudno jest na świecie bez poezji i prozy. Trzeba rozepchnąć ten świat do granic niemożliwości. Wtedy może każdy znajdzie dla siebie jakiś kątek. Edytowane 21 Lipca 2025 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 2
Migrena Opublikowano 21 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Alicja_Wysocka jest taki wierszyk. Nie pamiętam czyjego autorstwa /klepie mi się w głowie Miro Białoszewski/ "Dzień wre i huczy Noc nogami powłóczy Uciec by za te lasy, góry Głupstwa pleść Kwiatki rwać Kurwa mać" Kwiatki mamy u Bereniki. Róże ! 2
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Annna2 - dziękuję, popatrz, zapomniałam gościa przywitać i podziękować, że przyszedł :) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 2
Berenika97 Opublikowano 21 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Alicja_WysockaZ tym pisaniem jest różnie, ale pisanie wierszy to przeżycia , uczucia. Zauważyłam, że ceni się najbardziej smutną, wzruszającą poezję. A czasami człowiek ma fajne życie, wzrusza się literaturą, filmem, innymi ludźmi i już te wiersze nie są głębokie. Można jedynie wrócić do niedobrych wspomnień i przeżywać je na nowo. Tak jest w moim przypadku. @Migrenaale z kolcami i są bardzo dumne! ale nie mam dla nich litości! 1
Migrena Opublikowano 21 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Berenika97 te Twoje róże !!!! Są super. Jak panny na wydaniu. Ale poezja nie bierze jeńców. Pojedziemy na całość. W tych trudnych chwilach sercem będziemy z Tobą. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Berenika97Tak, masz rację (chyba) smutny atrament jakby lepiej wsiąkał, lepiej się ciągnął, też mam sporo smutaśnych wierszy, ale są i będą, bo są moje. @MigrenaZaraz się poplączę z odpowiedziami :) dzięki za wierszątko. 1
Rekomendowane odpowiedzi