To wiem, jednak: Węgry i Grecja przyjęły na własny teren premiera Izraela Benjamina Netanjahuja, mimo, iż był on poszukiwany listem gończym jako zbrodniarz wojenny przez Międzynarodowy Trybunał Karny w Hadze - w polskim interesie było go zatrzymanie, a ostatnie badania sondażowe dla "Rzeczpospolitej" wskazują, iż większość Polaków stoi po stronie ofiary - Palestyny.
Tak przy okazji:
Prezydent Andrzej Duda straszy "remontem" kluczowego lotniska pod Rzeszowem, które odgrywa ważną rolę w dostarczaniu pomocy Ukrainie. — Biorąc pod uwagę nasze uzależnienie od pomocy amerykańskiej, nie wierzę, żebyśmy wykonali jakikolwiek poważny ruch bez ustalenia z Amerykanami — komentuje płk Piotr Lewandowski. — Gdyby doszło do zamknięcia lotniska, problemem będzie raczej zmiana kursu polskiej polityki zagranicznej. O czym będzie świadczył taki ruch? Może za chwilę Polska zacznie wprowadzać cła na konwoje z pomocą do Ukrainy? — ironizuje polski wojskowy.
Źródło: Onet
Onet to niemiecka firma medialna, a lotnisko niedaleko Rzeszowa - w Jasionce - w sensie historycznym jest moje - przed Drugą Wojną Światową moi przodkowie mieli tam Dwór, a nie jakiś tam dworek.
A ten filmik kilka lat temu wysłałem następującym ambasadorom w Polsce:
- USA,
- Francji,
- Niemcom,
- Chinom,
- Izraelowi,
- Anglii,
- Rosji,
- Ukrainy,
- Brazylii,
- Turcji
i innym aktywnym użytkownikom na Facebooku - ten filmik na całym świecie obejrzało blisko 3000000 ludzi - według moich obliczeń, a pewnie więcej - świadomie stworzyłem efekt kuli śnieżnej lub efekt domina.
Łukasz Jasiński