Annna2 Opublikowano 17 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2025 Z werbli serc już dawno zetlałych, Czy krzyk duszy można opisać, a w niebach kocha się w amarylisach? Gdzieś w oddali spobielałych, mknie sznur procesji wełny cisza. Z werbli serc już dawno zetlałych. Ogród już cały w cisach zzieleniałych, Chmury jaśminem spinają wszystkie słońca, a w niebach kocha się amarylisach. Deszcz zaceruję umieszczę tu w drzewach. I znów jak co rano słowik głośno śpiewa. Na werblach serc już dawno zetlałych. Drżą cienie pełgoty w światła tęsknotach, uśmiech znów łasi się jak grzbiet kota. A w niebach kocha się w amarylisach. Siostra- słowo i wszystko w treściach. Nie udaje mi się ta bez Ciebie droga. Cała z werbli serc już dawno zetlałych, i w niebie co kocha się w amarylisach. 6
violetta Opublikowano 17 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2025 Piękny, można się zakochać w amarylisach. 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 17 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2025 @Annna2 kiedyś jak umierał mój przyjaciel wybrał sobie krakowski spleen jako piosenkę do zagrania na jego pogrzebie wtedy ja mu powiedziałem aby podtrzymać go na duchu że szybciej ty mi zagrasz do kołyski dżemu jednak pierwszy był krakowski spleen a do kołyski u mnie już zostało i pewnie zostanie. Vilanella piękna
Annna2 Opublikowano 17 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2025 @violetta dzieki @Robert Witold Gorzkowski Siostra uwielbiała Ryśka Riedla. I tą piosenkę najbardziej. " Do kołyski zagrał Jej kuzyn na trąbce podczas pogrzebu. Dzięki Robert. 1
Marek.zak1 Opublikowano 17 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2025 Piękna, wzruszająca vilanella. Wyrazy współczucia.
Maciek.J Opublikowano 17 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2025 piękne strofy w pięknej formie vilanelli i pełne romantyzmu słowa Aniu, ty naprawdę jesteś POETKĄ choć może myślisz czasem inaczej 1
Berenika97 Opublikowano 17 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2025 @Annna2Aniu, wzruszające rozważanie o przemijaniu, pamięci i trudach życia bez bliskiej osoby. Wiersz bogaty w symbolikę, np. amaralisy - kojarzone z pięknem i dumą a także z przemijaniem. Tak bardzo emocjonalny i osobisty. No i wybór vilanelli - nieprzypadkowy. 1
Annna2 Opublikowano 17 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2025 @Maciek.J atam, ale dziękuję @Berenika97 Dziękuję
Rekomendowane odpowiedzi