Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Annna2 Opublikowano 12 Lipca 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2025 Żniwa uż zaro, eszcze siułka, bo po dwudziestam drugam julu. Gbury kosami rznyli zboże, kobziyty za niam w snopki ziójziali. Bez pora dniów łóne na polu doschnóńć musiali Chałupa- am machluja! Cisza i zietrz. Do żniw jeszcze chwilka. Gospodarze tną zboże po dwudziestym drugim lipca, kobiety za nimi idą w snopki wiążą Przez parę dni na na polu one schną. W moim domu nie może przestać dzień. Mój dom zanosi się dziecinnym śmiechem Miłość znów otula padający drzew cień. Na widok kota pies zamerda ogonem. W moim domu- nie to nieprawda! Na zwykłe cześć i do widzenia, wiatr i cisza, niczego już nie ma. A wszystko inne niosę ze sobą. Do domu- drogą. 9
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 12 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2025 @Annna2 Ach ten sentyment nawet gdy już tego nie ma do końca życia będzie nam grzał serce bardzo mi się podoba twój wiersz
Berenika97 Opublikowano 12 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2025 @Annna2Nostalgicznie i malarsko. Gbur miał swoje gburstwo, swoje łobejscie, swoje pola i rozgorty. W czasie żniw gbur i gburka ciężko pracowali - plastycznie to opisałaś.
Maciek.J Opublikowano 12 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2025 @Annna2 mojego domu, w którym mieszkałem z rodzicami i młodszą siostrą też już nie ma Kamienica została oddana a dzisiaj jest tam hotel... włoski. 1
Annna2 Opublikowano 12 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2025 @Berenika97 woł! Berenika. Zaroz cołkam noszy godka godać dzięki @Maciek.J Tamtego domu też już nie ma. Choć w sensie fizycznym jest dzięki @violetta dziękuję @Robert Witold Gorzkowski tak- miłość jest i trwać będzie- do końca dni dzięki 1
Nata_Kruk Opublikowano 13 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ..... niezła "przeprawa" przez wersy... :) To co pod dialektem/gwarą... bardzo zrozumiałe i.. poczułam się jak na wsi.. latem. Dobrego lata zatem, @Annna2
Annna2 Opublikowano 14 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2025 @Nata_Kruk dziękuję @iwonaroma dzięki 1
Leszczym Opublikowano 14 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2025 @Annna2 No powiem Ci, że niezwykle interesujące :)))
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 18 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2025 I tak też można Łukasz Jasiński
Rekomendowane odpowiedzi