Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Czerwca 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 i cóż mi z tego nie piszesz do mnie więc drę w kawałki do ciebie listy na powrót składam wyrywam śmierci mozół i męka nie znajdę wszystkich jednym impulsem miażdżę uczucia w białych szpargałach są nawet śmieszne kiedy tak lecą w ostatnią podróż cisza na trąbce grana szelestem giną wzgardzone niepoświęcone zarodki chęci ledwie zamysły widać zgłupiałam powinnam spalić miałabym w oczach chociażby iskry 13
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 (edytowane) A ja dam pani taki komentarz i mam nadzieję, że nie będzie pani zła na moją skromną osobę... Łukasz Jasiński Łukasz Jasiński Do M... Precz z moich oczu!... posłucham od razu, Precz z mego serca!... i serce posłucha, Precz z mej pamięci!... nie tego rozkazu Moja i twoja pamięć nie posłucha. Jak cień tym dłuższy, gdy padnie z daleka, Tym szerzej koło żałobne roztoczy, - Tak moja postać, im dalej ucieka, Tym grubszym kirem twą pamięć pomroczy. Na każdym miejscu i o każdej dobie, Gdziem z tobą płakał, gdziem się z tobą bawił, Wszędzie i zawsze będę ja przy tobie, Bom wszędzie cząstkę mej duszy zostawił. Czy zadumana w samotnej komorze Do arfy zbliżysz nieumyślną rękę, Przypomnisz sobie: właśnie o tej porze Śpiewałam jemu tę samę piosenkę. Czy grają w szachy, gdy pierwszymi ściegi Śmiertelna złowi króla twego matnia, Pomyślisz sobie: tak stały szeregi, Gdy się skończyła nasza gra ostatnia. Czy to na balu w chwilach odpoczynku Siędziesz, nim muzyk tańce zapowiedział, Obaczysz próżne miejsce przy kominku, Pomyślisz sobie: on tam ze mną siedział. Czy książkę weźmiesz, gdzie smutnym wyrokiem Stargane ujrzysz kochanków nadzieje, Złożywszy książkę z westchnieniem głębokiem, Pomyślisz sobie: ach! to nasze dzieje... A jeśli autor po zawiłej probie Parę miłośną na ostatek złączył, Zagasisz świecę i pomyślisz sobie: Czemu nasz romans tak się nie zakończył?... Wtem błyskawica nocna zamigoce: Sucha w ogrodzie zaszeleszczy grusza I puszczyk z jękiem w okno zalopoce... Pomyślisz sobie, że to moja dusza. Tak w każdym miejscu i o każdej dobie, Gdziem z tobą płakał, gdziem się z tobą bawił, Wszędzie i zawsze będę ja przy tobie, Bom wszędzie cząstkę mej duszy zostawił. Adam Mickiewicz Edytowane 29 Czerwca 2025 przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Annna2 Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 @Alicja_Wysocka często tak robiłam pisałam listy do nieba- po śmierci Mamy. Ale tu o innych listach- do miłości( kogoś) kto nie odwzajemnił uczucia- a jednak tkwią te iskry skoro są te listy. Bo czasem miłość jest nawet gdy boli- bo nie sposób ot tak się odkochać pstryk i już nie ma? To tak nie działa 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 @Annna2 Więcej niż połowę z tego co piszę, drę, bo uważam, że się nie nadają do czytania i pokazania. Zdarzyło się, nie raz przecież, że składałam od nowa, bo zrobiło mi się żal, siedziałam, składałam, pisałam pół nocy żeby podrzeć - bez sensu. Ale jak czytam, że Wisława Szymborska opublikowała tylko 300 wierszy, to trochę mi lżej. Powiedziała, że ma kosz na śmieci - to ja też mam. @Hiala, @violetta, dziękuję :)
Dagna Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 @Alicja_Wysocka ładnie piszesz. Czytam te wysublimowane frazy i temat bywa w nich czasem drugorzędny, bo niezwykle miękki język jest już dużym walorem, pozdr. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 @Dagna A co masz do zarzucenia sobie? Też panujesz nad piórem, lubię Twoje komentarze. Serdeczności i podziękowania :) 1
Dagna Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 @Alicja_Wysocka dziękuję za dobre słowo, ale do Twojego kunsztu rymowania niewielu może się przyrównać. Trzymaj tak dalej Alu, pozdrawiam serdecznie. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 @Dagna A ja mam do siebie pretensje, też mam z kim się porównywać i chciałabym więcej i lepiej. Dziękuję Ci za życzliwość, ukłony i serdeczności :) 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Teraz rozumiem, o czym konkretnie jest ten wiersz. Rozwiązaniem jest skorzystanie z narzędzi cyfrowych. Nie trzeba drzeć tego, co się napisało, ponieważ w postaci cyfrowej można po prostu skasować, a nawet jeśli później zrobiło się czegoś szkoda, można odzyskać, np. z backupu, z chmury, albo z kosza, nie bawiąc się w klejenie całości z podartych kawałków. Ba, można nawet cofnąć się o kilka wersji wybranego dokumentu. Edytowane 29 Czerwca 2025 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji)
Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 @Wędrowiec.1984 Dziękuję za rady, kosz jest w tym wierszu raczej rekwizytem. ale kiedyś zawsze miałam jakiś kawalątek papieru, bo jak wpadło mi coś do głowy, zapisywałam, pisałam także w pociągu, autobusie, czy stojąc na przystanku. Po pewnym czasie miałam w torebce jakieś karteluszki, świstki, półżywe frazy, zwrotki czy prawie wiersze. Od czasu do czasu, trzeba było zrobić z tym jakiś porządek. Więc czasem wychodził z tego wiersz, a czasem karmiłam kosz. Oprócz tego, mam w komputerze brudnopisy, z których coś wybieram, przekrawam, sztukuję i takie tam... Gotowe wiersze do publikacji przekładam do plików. Darcie w kawałki, też jest trochę symboliczne, czasem zmieniam w trakcie pisania treść, bo temat skręci mi w inną stronę. Dzięki za pomysł i odwiedziny, pozdrawiam :)
Rafael Marius Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A to szkoda. 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 @Alicja_Wysocka Rozumiem. Bardzo polecam rozwiązania chmurowe. Dostęp do notatek jest wtedy wszędzie: w telefonie, w komputerze, etc... Zmiany synchronizowane i zapisywane są automatycznie, włącznie z rejestrowaniem starszych wersji, do ktorych bez problemu można się cofnąć, ale o tym już pisałem.
Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 @Wędrowiec.1984 Jeszcze raz dziękuję :) @Rafael Marius, dziękuję :) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 @Berenika97, dziękuję :)
lena2_ Opublikowano 30 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2025 Podzielam zdanie Dagny, że masz dar pisania w pięknej, dopracowanej formie:):) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 30 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2025 @lena2_ Witaj Lena, zjadłam Twój komentarz do kawy, dziękuję :) @Andrzej P. Zajączkowski, również dziękuję :)
Alicja_Wysocka Opublikowano 30 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2025 @Marek.zak1, dziękuję :)
andreas Opublikowano 1 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2025 @Alicja_WysockaOj Alu, kto teraz pisze listy? Short Message Service sms Luśki do Heńka z Koła czy o miłości przekonać zdoła on konkretny niemożliwie na co dziesięć słów tej dziwie to nie siort mesydż lecz epistoła Pozdrowionka. PS Jutro jadę rwać czarną porzeczkę. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 1 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2025 @andreas Nie muszą być listy, wolę wiersze :) A ja dzisiaj siedzę w truskawkach, robi się soczek i dżem, więcej rozdam niż zjem Tak więc mam małą papraninkę w kuchni, słoiki i butelki trzeba wyparzyć, siedzą już piekarniku, zejdzie mi do jutra, ale potem jak znalazł. Np. zamiast kwiatka, może być słodki słoiczek z napisem - zrobiłam sama - smacznego. A Tobie, udanych zbiorów na jutro, pozdrawiam :)
andreas Opublikowano 1 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2025 @Alicja_WysockaA ja w sobotę i niedzielę zaprawiłem 30 kg czereśni zerwanych przez samego siebie z wysokiej drabiny, gdzie miałem już śmierć w oczach...
Rekomendowane odpowiedzi