Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Dura Lex, Sed Lex: Telehymnia

Rekomendowane odpowiedzi

Oderwij się od mętnej codzienności, zagłe się w jej świat
Jej świat to ciągła zmiana, gdzie klikiem pilota preznosi cię gdzie indziej,gdzie czujesz się już lepiej
Czego potrzebujesz?
Śmierci? Wojny? Konfliktów w Sejmie? Spal księgi, spal wszystko, co gustowne i delikatne i pocznij patrzeć w szklany, bezdenny ekran...Tak, jak my wszyscy...
A jednak...
-To ty włączasz czarne pudło z szybą pośrodku!
-To ty uwielbiasz maltretować się próżną rozrywką!
-To ty wgłębiasz się w płytką głębie!
I cokolwiek tam jest, to wasza tylko wina...Oto prawo świata ludzkiego...Dura Lex, Sed Lex...

ja na Twoim miejscu wytłumaczyłabym mniej wtajemniczonym w prawne tajniki owo "dura lex sed lex".
literówki na początku wiersza bardzo przeszkadzają.
nie można wgłębiać się w płytką głębię - nie ma czegoś takiego jak płytka głębia. jest głębia i w swojej istocie jest głęboka. rozumiem że chodzi o płyciznę, ale w niej nie ma głębi, bo głębi nie ma pejoratywnego znaczenia w jakiej ją osadziłeś.
pozdr.Bea

no dobre sobie:Oderwij się od mętnej codzienności, zagłe się w jej świat
Jej świat to ciągła zmiana, gdzie klikiem pilota preznosi cię gdzie indziej,gdzie czujesz się już lepiej
Czego potrzebujesz?
Śmierci? Wojny? Konfliktów w Sejmie? Spal księgi, spal wszystko, co gustowne i delikatne i pocznij patrzeć w szklany, bezdenny ekran...Tak, jak my wszyscy...
A jednak...
-To ty włączasz czarne pudło z szybą pośrodku!
-To ty uwielbiasz maltretować się próżną rozrywką!
-To ty wgłębiasz się w płytką głębie!
I cokolwiek tam jest, to wasza tylko wina...Oto prawo świata ludzkiego...Dura Lex, Sed Lex...- to to się teraz nazywa wiersz? jestem chyba źle poinformowana...nawet mi się nie chce o wielokropkach powtarzać, itp., itd.- nie wiem czy warto.serdeczności

hmmmmm raczej jak proza; moim zdaniem troszkę za dużo sloganów i krzyków, brzmi jak jakieś kazanie, ale to subiektywne odczucie;

"klikiem pilota" - jak bym powiedział klinknięciem, wydaje mi się, że to bardziej poprawne;

"mętnej codzienności", "szklany, bezdenny ekran", "czarne pudło z szybą pośrodku" - znane, "oklepane" określenia - następnym razem postaraj się poszukać jakichś ciekawszych, nowatorskich metafor, porównań i określeń, żeby zainteresować odbiorcę i oddziaływać na jego poczucie estetyki - no bo po co powielać powiedzenia i zwroty z życia codziennego?

ludzie wywołują wojny, ale żeby ten fakt był prawem naszego [ludzkiego] świata? do mnie to nie przemawia [może nie zrozumiełem Twego zamysłu] - ja bym to nazwał istotą, prawidłowością regułą [w sensie "skutek-przyczyna"]:

I cokolwiek tam jest, to wasza tylko wina...Oto istota/reguła/prawidłowość świata ludzkiego...

troszkę za dużo wielokropków, radzę także skontrolować literówki; pozdrawiam:)

spoko - internet i tak jest bardziej szkodliwy niz telewizja ;) (tv nie rozwija w człowieku takiego niechlujstwa - przeczytałeś w ogóle autorze ten tekst przed wklejeniem??) i nie "wytwarza" tylu ekspertów, wszyscy napisali, a ja wciąż nie wiem, z jakich przyczyn to nie jest wiersz...
pozdr

to jest wiersz
wydaje mi się, że niektórzy przedmówcy chcieli powiedzieć, że to nie jest taka poezja jakiej oczekują i jaką lubią
moim zdaniem nie można tak pisać, jak ty to zrobiłeś — czasy „rządu dusz” poetów, którzy ongiś ewangelizowali ciemny naród, bezpowrotnie minęły
temat poruszony przez ciebie jest z pewnością aktualny, natomiast forma jest dziwną sklejką „archaizowania”, napuszonego stylu oraz sztucznie (jak mi się wydaje) nowoczesnej formy
pozdrawiam