Bcmil Opublikowano 21 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2025 Dla przyjemności, żeby przeżyć, choćby przypadkiem - zabijamy. Krew płynie w nas, nie by dać życie, lecz by ją móc przelewać w plamy. Już przyszła nam apokalipsa i nowy świat się rozpoczyna: wygnanie, Kain zabił Abla, Abel morduje zaś Kaina. Kiedy zmęczony koszmarami nocy - choć białej - najczarniejszej pod kołdrą kryję się przed Bogiem, wciąż w głębi gdzieś za tobą tęsknię. Widzę jak stoisz sama, Soniu, jak w twoich oczach iskry płoną. Twoja bezbożność i twa świętość, kradną blask gwiazdom i ikonom. Cierpisz na ciągły brak współczucia - twój los nikogo nie poruszy, bo sprzedawałaś swoje ciało, a nie jak inni resztki duszy. Odejdźmy razem w zimną otchłań kolonii karnej, najkarniejszej, ty dasz mi biały śnieg sumienia, ja tobie robaczywe serce. Niewola zrzuci nasze więzy: wyruszmy w przyszłość bez pamięci i żyjmy razem w naszym Niebie wybrukowanym z dobrych chęci. 6
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2025 @Bcmil Odważnie rozpisana reinterpretacja piątego przykazania, szczególnie przypadła mi do gustu ostatnia strofa – przewrotnie „niebiańska”, a jednak bezlitośnie ziemska, brawo! 1
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2025 Liryczna wersja Zbrodni i kary, trafiająca w samo sedno. Najbardziej trafna poniższa strofa: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Potępienie społeczne często dotyczy tego, co widoczne i jakby podsunięte z premedytacją przed oczy, a nie szuka prawdziwej winy i osób za nią odpowiedzialnych.
Dagna Opublikowano 21 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2025 … przeczytałam z wielkim uznaniem, pięknie podane clou dramatu młodych ludzi - Raskolnikowa i Sonii. Uwielbiam Dostojewskiego, wybaczam mu wszelką polonofobię ( i całkiem niedawno znów zwiedzałam pewne miasto śladem dzieła wielkiego Fiodora…), pozdr. 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 21 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2025 Witaj - ty dasz mi biały śnieg sumienia, - pięknie poetycko - Pzdr. 1
FaLcorN Opublikowano 21 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Każda próba ukrycia się przed Bogiem to pro forma. Ja na "tęsknię" słucham Turnau: Wiersz bardzo dobry, trochę "rozbiegany", pozdrawiam! 2
Bcmil Opublikowano 21 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2025 @FaLcorN ta piosenka na moją tęsknotę również trafna. Bardzo dziękuję za ten komentarz! @Alicja_Wysocka @Naram-sin @Dagna @Waldemar_Talar_Talar dziękuję! 2
Wiechu J. K. Opublikowano 23 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Bcmil Czytając powyższe przypomniał mi się film z Jet Li Kiss of the Dragon (2001). Edytowane 23 Czerwca 2025 przez Wiesław J.K. (wyświetl historię edycji) 1
wierszyki Opublikowano 23 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2025 Ciekawe, czy innych książkach też będzie. Pzdr Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. (dla Raskolnikowa Sonia po prostu była święta, ale dawno czytałam). 1
Rekomendowane odpowiedzi