Ten utwór został doceniony przez użytkowników. beta_b Opublikowano 18 Czerwca 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2025 (edytowane) Czy to wystarczy, że coś jest piękne? I czy pobudzi do ruchu dusze? Kiedy kluczowa jest pajda chleba, to czy o piękno też zadbać muszę? Dzisiaj kupiłam w ciuchach kimono, którego raczej w życiu nie włożę. A radość w sercu, bo jedwab pieści. Pokłony składam Pięknu, w pokorze. Bywa, że Piękno jest nieprzydatne, zaskakujące i nie wiem po co. Ale jak miłość - zostaje w sercu, zawłaszcza duszę całą swą mocą. I szukasz wkoło tej chwili wzruszeń, harmonii kształtu, zachodu słońca. Jak wierny giermek, co nie odpuści by swojej Pani wpół uklon oddać. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 18 Czerwca 2025 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 12
Wędrowiec.1984 Opublikowano 18 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2025 @beta_b Sztuka cywilizuje człowieka, a wg Norwida musi być również piękna. Nie wystarczy tylko pajda chleba. Człowiek nie przyszedł na świat po to, by jedynie pobierać pokarm.
beta_b Opublikowano 18 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2025 @Wędrowiec.1984 nie mam zdania w sprawie sztuki. Wyczuwa się ją intuicyjnie. Podobnie jak piękno. Adekwatnie do poziomu wrażliwości. Dzięki za lekturę. Pajda chleba i ciuchy sprowadzają na ziemię, ale to też istotne. Ściskam Cię, bb
Alicja_Wysocka Opublikowano 18 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2025 @beta_b Ja się nie dziwię. Możliwe, że nie wiem po co, ale też bym kupiła. A wiesz, że długość włókna z jednego jedwabnika, wynosi 1500 metrów? A sukienkę z prawdziwego jedwabiu, da się przeciągnąć przez obrączkę.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 18 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak głowonogi, którym możliwość przeciśnięcia się przez dziurę, ogranicza jedynie wielkość dziobu.
beta_b Opublikowano 18 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2025 @Alicja_Wysocka zmieniłam, dopisałam, czy lepiej?
Alicja_Wysocka Opublikowano 18 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2025 @beta_b Beciu, było dobrze i jest dobrze Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cóż robić, trzeba chodzić po ziemi, bo nikt nie chce nas nosić na rękach, tłumaczę to sobie, kiedy kupuję buty, pozdrawiam :)
Marek.zak1 Opublikowano 18 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2025 Podoba mi się twój wiersz o pięknie, o jego pozornej nieprzydatności, choćby w tym kimonie. Najbardziej zachwycające piękno jest w kobiecie. Teraz to trochę niepoprawne, bo uroda, mówią, że powierzchowna, nieistotna, a liczy się charakter, dusz, dobroć, czy mądrość, ale przecież to nie ma nic wspólnego z zachwycającym pięknem, które bije z twarzy, oczu. Kiedyś wrzuciłaś tu swoje zdjęcie - to jest piękno, przewyższające piękno kimona i wszystko, co człowiek stworzył. To taki męski punkt widzenia. Pozdrawiam 1
violetta Opublikowano 18 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2025 Oj ładne kimono, po domu w sam raz:) ja chodzę po domu tylko w kimono lub halce :) moja garderoba cała w jedwabnikach albo w kulkach bawełny:)
MIROSŁAW C. Opublikowano 19 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2025 @Marek.zak1 W temacie niepoprawne; "Jedwab wynaleziono po to, aby kobiety mogły w sukniach chodzić nago".
beta_b Opublikowano 19 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2025 @violetta mnie na to nie stać ale bym chciała pieścić materią strudzone ciało @MIROSŁAW C. ładne. Pasuje. Dzięki mili za odzew. Bb 1
lena2_ Opublikowano 19 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2025 Piękno jest w życiu potrzebne, nim się karmi dusza. Pięknie o tym napisałaś:):)
violetta Opublikowano 19 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2025 @beta_b mnie też by nie było:) to jest dobry biznes, szkoda, że nie otworzyłam swojego, teraz bym była bogata:) ja sobie szyję sama, warto się czegoś nauczyć praktycznego w życiu :)
andreas Opublikowano 19 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2025 @beta_bSą gusta i guściki. Nie każdy potrafi docenić prawdziwe piękno, a mnóstwo jest osobników gruboskórnych.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 19 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2025 kupiłaś bo cię urzekło piękno jak sama mówisz w życiu nie włożysz gdybyś nie wzięła serce by pękło życie bez tego biegłoby gorzej a ja ci zaraz prawdę wygarnę między wersami wrzeszczy akurat bo przecież jesteś "tym puchem marnym" który kobieca wiedzie natura :)))
andrew Opublikowano 20 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2025 @beta_b Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia
Rekomendowane odpowiedzi