Ten utwór został doceniony przez użytkowników. violetta Opublikowano 31 Maja 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2025 gdy kwitną piwonie z różowym zabarwieniem każdy dzień odrobinę bardziej wyjątkowy pod wrażeniem smaku kawy z cienkiej szklanki delikatne kwiaty otulone jakby wiatrem rozkoszuj się podziwiając je pełnym blaskiem 11
Dagna Opublikowano 31 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2025 @violetta Violu, a nie lepiej z takim zapisem Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. : rozkoszuj się - podziwiając je z pełnym blaskiem a tak w ogóle, to napisałabym w pełnym blasku, bo trudno podziwiać z blaskiem, gdyż on jest cechą samych piwonii, tutaj brzmi jakbyśmy je podziwiali wraz z nim, pospołu; wiem, to może drobiazg ale istotny. Co do słowa otulone to jest ono jednym z najbardziej wyeksploatowanych określeń: otulone wiatrem, mgłą, muzyką, dźwiękiem, ciszą, słońcem czym tam jeszcze… ma ono stwarzać nastrój przytulności, intymności , a przywodzi na myśl wyświechtany frazes, który jest na domiar złego ckliwy, babski i choć nic nie mam przeciwko twórczości Pań, to nie uważam, że poezja musi pogłębiać stereotypy. Piwonie ładne, kawę ze szklanek dawniej pili ci ze Wschodu i kojarzy mi się z czasami komuny, ale dziś latte americano też się sączy ze szklanic ;), pozdrawiam :) 2
violetta Opublikowano 31 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2025 @Dagna chodzi o to, żeby był i mój blask :) lubię wiatr latem i sobie go nie wyobrażam :) piję w szkle borokrzemianowym, obecnie jest popularne:) 1
iwonaroma Opublikowano 31 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2025 Delikatnie, romantycznie. A wiesz Violu, że niektórzy nie lubią kawy? Jedna pani ostatnio mi mówiła, że nie cierpi zapachu kawy, co mnie niezmiernie zdziwiło, bo wydawało mi się, że można ewentualnie nie lubić smaku kawy, ale zapach?! Taki nieziemski przecież... Ta moja tyrada też trochę dlatego, że skrytykowałaś piwo pod wierszem Waldka a przecież zimny bursztynowy napój w gorące letnie popołudnie też jest nieziemski... :) No ale cóż, co dla jednego to czasem nie dla drugiego :) 2
violetta Opublikowano 31 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2025 @iwonaroma no nic przepraszam:) Sama jestem na tureckim mięsku, zachęcili mnie kuchnią i kawą:) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dostałam czekoladę od chłopaka o imieniu Atilla:)
iwonaroma Opublikowano 31 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @violetta To nie mnie! ewentualnie Waldemara :) Ale Waldemar jest niespotykanie spokojnym i tolerancyjnym, więc Twoje określenie "piwsko" na pewno mu nie wadzi :) 2
Alicja_Wysocka Opublikowano 31 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2025 @iwonaroma Na piwo fajnie kręci się włosy, w dodatku odżywka, a brzydki zapach wywietrzeje za 10 minut, sprawdzone :) 2
Rafael Marius Opublikowano 31 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To muszę się tam do nich wybrać jak zdrowie pozwoli, bo póki co to nie za bardzo. 1
violetta Opublikowano 31 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2025 @Rafael Marius oby ci zdrowie dopisało:)
Rafael Marius Opublikowano 31 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję. A jak tam z wnusią i jej mamusią. 1
violetta Opublikowano 31 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2025 @Rafael Marius dzisiaj wnusi nie mam, jestem tylko ja:) ależ już czuć upał :) 1
Rafael Marius Opublikowano 31 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A ja zmarzłem okropnie na tym wietrze. 1
violetta Opublikowano 31 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2025 @Rafael Marius nie jestem lekarzem, ale chude mięso, ryby poprawią ci kości, od małych rzeczy zaczyna się przemiana, spacery są też fajne.
Dagna Opublikowano 31 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2025 @violetta :), urocza i rozbrajająca odpowiedź. Tak, rozumiem, pozdrawiam. 1
iwonaroma Opublikowano 31 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Alicja_Wysocka otóż to! :) 1
andreas Opublikowano 1 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2025 @iwonaroma Ja też nie lubię kawy i źle ją trawię. @violetta A mnie to różowe zabarwienie przywodzi na myśl damskie barchanowe majtki... Pozdrowionka. 1
violetta Opublikowano 1 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2025 @andreas to fajnie, mi ze spódniczkami bombkami. 1
violetta Opublikowano 1 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2025 Takie piękne rosną co roku :) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Rafael Marius Opublikowano 1 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przecież wiesz, że jestem weganinem. Owszem bardzo ładne. Edytowane 1 Czerwca 2025 przez Rafael Marius (wyświetl historię edycji) 1
violetta Opublikowano 1 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2025 @Rafael Marius wiem i może dlatego jesteś chory, jestem za prostym życiem, z umiarem wszystkiego. 1
Rekomendowane odpowiedzi