Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gdy kwitną piwonie z różowym zabarwieniem 
każdy dzień odrobinę bardziej wyjątkowy 
pod wrażeniem smaku kawy z cienkiej szklanki
delikatne kwiaty otulone jakby wiatrem
rozkoszuj się podziwiając je pełnym blaskiem

Opublikowano

@violetta Violu, a nie lepiej z takim zapisem

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

:

rozkoszuj się - podziwiając je pełnym blaskiem

a tak w ogóle, to napisałabym w  pełnym blasku, bo trudno podziwiać z blaskiem, gdyż on jest cechą samych piwonii, tutaj brzmi jakbyśmy je podziwiali wraz z nim, pospołu; wiem, to może drobiazg ale istotny.

Co do słowa otulone to jest ono jednym z najbardziej wyeksploatowanych określeń:

otulone wiatrem, mgłą, muzyką, dźwiękiem, ciszą, słońcem czym tam jeszcze… ma ono stwarzać nastrój przytulności, intymności , a przywodzi na myśl wyświechtany frazes, który jest na domiar złego ckliwy, babski i choć nic nie mam przeciwko twórczości Pań, to nie uważam, że poezja musi pogłębiać stereotypy. 

Piwonie ładne, kawę ze szklanek dawniej pili ci ze Wschodu i kojarzy mi się z czasami komuny, ale dziś latte americano też się sączy ze szklanic ;), pozdrawiam :)

Opublikowano

Delikatnie, romantycznie.

A wiesz Violu, że niektórzy nie lubią kawy? Jedna pani ostatnio mi mówiła, że nie cierpi zapachu kawy, co mnie niezmiernie zdziwiło, bo wydawało mi się, że można ewentualnie nie lubić smaku kawy, ale zapach?! Taki nieziemski przecież...

Ta moja tyrada też trochę dlatego, że skrytykowałaś piwo pod wierszem Waldka a przecież zimny bursztynowy napój w gorące letnie popołudnie też jest nieziemski... :)

No ale cóż, co dla jednego to czasem nie dla drugiego :)