Gość Opublikowano 28 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2025 Idź Do lasu zielonego Wśród fauny i flory Szukaj własnego Walden Posadź drzewo wiadomości Dobrego i złego I parę grządek warzyw Nie trać wiary Niczym Hiob biblijny Trwaj Bądź skałą Aureliusza Gdy wody zwątpienia Zaczną się domagać Twojej złamanej duszy Napisz ręcznie listy Do swoich byłych miłości One nie pamietają już Ciebie I nie chciej by Cię przyjęto Do grona herosów Dla Ciebie Podmuch wiatru Śpiew ptaków Uśmiech ukochanej Weź głęboki oddech I nie żałuj Nie żałuj niczego Pracuj Za wikt i opierunek Świat nie potrzebuje Więcej bohaterów Będziesz wiedział Że żyjesz prawdziwie Idź
Bożena De-Tre Opublikowano 28 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2025 @krys929 I chylę czoło przed Herbertem ...uznaję jego dumę i wielkość bo On Mistrz ukształtował mnie choć o tym nie wie przecież........zapachniało świadomie i przekornie myślę ''pracuj'' ''idż''.......gratulacje. @Bożena De-Tre jeżeli tak żyjesz jak piszesz to ''czapki z głów'' jak powiedziałby mój tato. Pozdrowienia
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 28 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2025 Witam - podoba się - Pzdr.
FaLcorN Opublikowano 28 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2025 @krys929 Dobra robota, "dźwignąłeś tę sztangę". Na portalu takich prób nie każdy daje radę. Zasługujesz na tytuł chorążego myśli Herberta. Udanego czwartku, pozdrawiam! PS. Ciekawy tytuł 1
Gość Opublikowano 28 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2025 @Bożena De-Tre Dzięki za czytanie. Chciałem nawiązać do tego wiersza. Jakoś wczoraj zasypiając zaczęły pojawiać się pierwsze myśli i słowa. Cieszę, że się podoba. Pozdrawiam. @Waldemar_Talar_Talar Dziękuję, również pozdrawiam. @FaLcorN Dzięki. Nie chcę porównywać się z Mistrzem, chciałem nawiązać do niego i przedstawić swoją wizję. Pozdrawiam.
FaLcorN Opublikowano 28 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2025 @krys929 Wartość nie potrzebuje porównań. Wartość jest w Twoim wierszu, a to znaczy że i w Tobie. Będzie mi miło jak mnie oznaczysz, gdy znowu ładnie zaświecisz. Dobranoc! 1
Bożena De-Tre Opublikowano 28 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2025 @FaLcorN …choćby ta myśl zatrzymana w locie jest wartością ,gdy człowiek w Świata pędzie zapomina że Człowiekiem jest.Pozdrowienia..
FaLcorN Opublikowano 28 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2025 (edytowane) @Bożena De-Tre My sami stanowimy wartość, gdy potrafimy ją dostrzec. Wystarczy wdzięczność, a wszystko nagle ma wartość. Pozdrawiam, dobrej nocy i czwartku. Edytowane 28 Maja 2025 przez FaLcorN (wyświetl historię edycji)
Gość Opublikowano 28 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2025 Parafraza Mistrza, całkowicie odwracająca sens oryginał. To jest o tyle interesujące, że ten intertekst ma charakter polemiczny. Odważnie wybrałeś Herberta i utwór, który przed kilka dekad był (zresztą nadal pozostaje) rodzajem etycznego drogowskazu i uczyniłeś go anty-moralitetem, w duchu voltaire'owskiego uprawiania własnego ogródka. Przedostatnia cząstka mówi o prawdziwym życiu. Czym ono jest? Usunięciem się poza nawias? Zazdrośnie strzeżoną stefą komfortu? To jest prawda? Jaka? Czyja? Utwór buntuje się przeciwko heroizmowi kondycji ludzkiej - ale czy to nie jest jednak jedna z filozofii utopijnych? Nawet broniąc zasadzonych warzyw w ogródku przed złodziejem, domu przed spaleniem się, reanimując człowieka na ulicy trzeba wyjść poza egoistyczne asekuranctwo. Czy jest tu miejsce na oddech? A co z sumieniem człowieka? Wiersz o nim nie mówi, a nawet jest głosem wygodnym dla tych, którzy nie lubią tego Gadającego Świerszcza w swoim życiu. No chyba, że brniemy w totalną skrajność i skałę Aureliusza zastąpimy beczką Diogenesa.
Wiechu J. K. Opublikowano 30 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2025 @krys929 Sytuacje i okoliczności tworzą człowieka, same narodziny to tylko geneza, to przetwarzanie danych genetycznych i komponowanie nowej istoty, której zadaniem jest udoskonalanie umysłu i nadzorowanie oraz utrzymywanie tymczasowego cielesnego człowieka w dobrej formie, aby mózg mógł rozwijać się pozytywnie. Pozdrawiam :-)))
Rekomendowane odpowiedzi