Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 19 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2025 A w maju światło zgasło w moim Sercu nim zdążyłem przybiec do Ogrodu zbrązowiało i uwiędło Nie zaczekało na dobrą pogodę. Podnosisz z ziemi ubłocone kwiaty Wśród łodyg głęboka siność czemu Zakwitłaś w mroku zagonu a w Matni ukryłaś dziewczęcą miłość. Oszroń czerwień płatków swoich ukryj Myśli niedojrzałe nurzasz rozkosz Bladolicą śniąc o boskim ideale a w Tułaczce smagasz ciało rozedrgane. 4
Gość Opublikowano 19 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2025 Bardzo ciężki styl, nie wiem, może jest tu jakiś klucz, którego nie dostrzegam. Dużo m.in. przerzutni, co lekturę czyni karkołomną. Nad strofami unosi się atmosfera gęstego, mrocznego snu, przez który z trudem można przebrnąć, ale to akurat pewnie celowy zabieg poetycki. Podniosłe słownictwo z dawnych epok przeobraża ten utwór w coś w rodzaju wiersza kostiumowego.
violetta Opublikowano 19 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2025 Fajny wiersz, że coś z mroku może się urodzić:) klimat nawiązuje do romantyzmu jak z książki mrocznej, średniowiecznej. Nie słuchaj tego powyżej:) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 19 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No jak babcię kocham, Violka, rozśmieszasz mnie :)) 1
Gość Opublikowano 19 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A to dobre. Też się ubawiłem. Edytowane 19 Maja 2025 przez Naram-sin (wyświetl historię edycji)
violetta Opublikowano 19 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2025 @Naram-sin trochę jakby do Drakuli :) 1
Gość Opublikowano 19 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2025 @violetta Romantyzm rozwinął się jakieś 400 lat po średniowieczu. Ja bym celował gdzieś pomiędzy, w klimaty szekspirowskie.
Bożena De-Tre Opublikowano 19 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2025 @Robert Witold Gorzkowski Mnie Leśmianem współczesnym zapachniało i wątek miłości po grób pojawił się we śnie................''Biadolica o boskim ideale śni'' j niech tak zostanie. 1
violetta Opublikowano 19 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2025 @Naram-sin kiedy się rozwinął romantyzm, to jest inna sprawa, chodzi mi o styl romantyzmu opisujący wcześniejszy okres, kiedy było średniowiecze albo renesans:) 1
Gość Opublikowano 19 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2025 No to mamy cały przegląd historii literatury.
otja Opublikowano 19 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2025 Mnie się te ciężkie przerzutnie podobają, brzmią jak gdy kto mówi pomimo szlochu, który przeszkadza w niespodziewanych miejscach wyrazić pełne zdanie.
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 19 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2025 Naprawdę wszystkim dziękuję chyba nie zasłużyłem aż na tyle - uwagi - biorę sobie głęboko do serca. Dziękuję
Alicja_Wysocka Opublikowano 19 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2025 @Robert Witold Gorzkowski Poważny i podniosły jest Twój wiersz. Tak sobie zgaduję, że chyba jesteście do siebie podobni. Wiersz z treści, a Ty z charakteru. Serdeczności :)
Rekomendowane odpowiedzi