Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 9 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2025 (edytowane) Ciałopalne kształty płyną w letnim wietrze podążam za wzrokiem w obejściu bezpiecznym ciało stoi jeszcze a radość wybrzmiewa kraino odwieczna poryw dym rozwiewa. Gdzie pól nieprzebranych Żółkiewka płynąca świątynia góruje nad zbożem wschodzącym gdzie upał zawisnął i serce goreje wzburzając ukryte odwieczne pragnienie. A jeszcze niedawno nieświadom ich byłem tej ziemi i nieba zaklęte to chwile i dusza też milczy gdy gładzę litery na dwóch epitafiach zatartych acz szczerych. Gdzie gmachu świątyni podpory stalowe i wieża co formą krew mąci mi w głowie i brama wjazdowa dzwonami usłana tak mógłbym tam krzyżem przeleżeć do rana. Kraino ojczysta majątku mój drogi gdzie spojrzę historią zasłane są progi tu dziady przedwieczne zboże zasiewają a szyszki chmielowe do nieba sięgają. Archanioł ochrania nieprzebrane łany tuman słów zasłania rozdrapane rany tu serce zostawię wiek płomienie gasi tu iskrę ostatnią polny kamień zgasi. Edytowane 27 Lipca 2025 przez Robert Witold Gorzkowski (wyświetl historię edycji) 6
Marek.zak1 Opublikowano 9 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2025 W duchu Pana Tadeusza, a przypominam sobie podobne wiersze z Beja. Z przyjemnością czytam, bo czuć autentyczną miłość do tego, co tam zostało. Pozdrawiam 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 9 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2025 @Marek.zak1 Marku żeby kontynuować trzeba też przypomnieć co było wcześniej, dziękuję za Twoje słowa.
Michał Smółka Opublikowano 9 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2025 @Robert Witold Gorzkowski Poczułem przywiązanie do miejsca, z którego pochodzę, czytając ten utwór. Bardzo przyjemny wiersz :)
Gość Opublikowano 10 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mam teraz coś w rodzaju dysonansu poznawczego.
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 10 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2025 @Naram-sin Po chwili radosnych uniesień zaduma i refleksja nad historią tego miejsca
Gość Opublikowano 10 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2025 (edytowane) Domyślam się, z tym że lepiej to inaczej zapisać. W przestrzeni jednego wiersza to jednak zgrzyta. Edytowane 10 Maja 2025 przez Naram-sin (wyświetl historię edycji)
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 10 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2025 @Naram-sin ok zmieniłem
Annna2 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2025 @Robert Witold Gorzkowski Pamiętam i ciągle pod wrażeniem 1
Nata_Kruk Opublikowano 25 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Robercie... Gorzków musi być dla Ciebie bardzo ważnym punktem na mapie. Wyczuwa się miłość do tego miejsca, wszak to.. gniazdo. Edytowane 25 Lipca 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 25 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2025 @Nata_Kruk dziękuję
Berenika97 Opublikowano 27 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2025 @Robert Witold GorzkowskiBardzo mi się podoba, mała Żółkiewka jest urocza. A miłość do stron rodzinnych - niesamowita.
Rekomendowane odpowiedzi