Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Historia edycji

Należy zauważyć, że wersje starsze niż 60 dni są czyszczone i nie będą tu wyświetlane

Wiersze dla dzieci nie jest łatwo pisać. Cytując klasyka, powinny być napisane lepiej niż dla dorosłych. 

O ile rymy częstochowskie w tego rodzaju poezji można wybaczyć, a nawet mogą być pożądane, to takie ich nagromadzenie i w takim układzie jak powyżej, powoduje uczucie przesytu.

Trudno jednak w takim wierszyku wybaczyć "pływającą" średniowkę, co właściwie równa się z jej brakiem.

Podoba mi się natomiast bezpretensjonalna historia,  w prosty sposób opowiadająca o powstaniu domowego jabłecznika.

Pozdrawiam

Wiersze dla dzieci nie jest łatwo pisać. Cytując klasyka, powinny być napisane lepiej niż dla dorosłych. 

O ile rymy częstochowskie w tego rodzaju poezji można wybaczyć, a nawet mogą być porządne, to takie ich nagromadzenie i w takim układzie jak powyżej, powoduje uczucie przesytu.

Trudno natomiast w takim wierszyku "pływającą" średniowkę, co właściwie równa się z jej brakiem.

Podoba mi się natomiast bezpretensjonalna historia w prosty sposób opowiadająca o powstaniu domowego jabłecznika.

Pozdrawiam

O ile rymy częstochowskie w tego rodzaju poezji można wybaczyć, a nawet mogą być porządne, to takie ich nagromadzenie i takim układzie jak powyżej, powoduje uczucie przesytu.

Trudno natomiast w takim wierszyku "pływającą" średniowkę, co właściwie równa się z jej brakiem.

Podoba mi się natomiast bezpretensjonalna historia w prosty sposób opowiadająca o powstaniu domowego jabłecznika.

Pozdrawiam

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @aniat. Przelicz sylaby w każdej linijce, raz jest 7,  raz 8, raz 9. Powinno być po tyle samo.   Alternatywnie - może być mieszany układ w zwrotce, np.:  

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

7-7-8-8,   ale wtedy w każdej powinno być  tak samo.   Można też przeplatać zwrotki oparte np. na 7-zgłoskowcu i 8-zgłoskowe, ale we wszystkim powinna być zachowana regularność i konsekwencja.        
    • Twoje imię Ceremonia  studencka trwa Twoje imię pojawia się wiele razy Zapamiętuję ją w mojej pamięci Spotkanie z tobą w gronie przyjaciół Mam już jej imię zapisane w moim sercu Romantyczny obiad z tobą Poprosiłem  cię o rękę Pobraliśmy się Twoje imię przyniosło mi miłość, szczęście i rodzinę Na zawsze otworzyłem swoje serce   Życie w końcu się zmieniło    Miłość jest piękna  z cudownymi ludźmi Kochajmy , miłujmy , szanujmy się wzajemnie                                                                                                                                    Lovej. 2025-05-15                 Inspiracje . Poznawanie partnerki\partnera
    • @violetta   Uznaję Trybunał Konstytucyjny, Trybunał Stanu, Sąd Najwyższy i Naczelny Sąd Administracyjny - te wszystkie instytucje są legalne i to właśnie Sąd Najwyższy uznaje lub nieuznane ważność wyborów prezydenckich, dalej: resztę sądów należy zlikwidować i stworzyć je od podstaw jako Sądy Wojewódzkie, Sądy Powiatowe i Sądy Gminne, dodam jeszcze: organizacje międzynarodowe - Międzynarodowy Trybunał Karny, Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości, Organizacja Narodów Zjednoczonych i Pakt Północnoatlantycki - uznaję, wiem, to jest wszystko pomieszane i poplątane - to Unia Europejska próbowałem przejąć polski wymiar sprawiedliwości i decydować o pani i moim życiu.   Łukasz Jasiński 
    • @Naram-sin Myślę, że to nie kwestia doceniania kogoś, a może chęć wprowadzenia w dorosłość z takim jeszcze młodzieńczym nastawieniem. Niemniej jednak, dziękuję za opinię :)
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Alicja_Wysocka Dlatego trzeba się liczyć ze słowami, a może i nie trzeba.... Uważam, że jestem całkowicie niezależny od tych wszystkich praw, reguł i zasad rządzących od wieków w pisaniu, to znaczy nie jestem zwolennikiem wulgaryzmów i nienawiści w poezji, takowe unikam, ale mam na myśli po prostu formę. Piszę bo chcę , piszę jak chcę , staram się nie robić błędów, aby nie"kaleczyć" pięknego języka polskiego, a moje wiersze to po prostu JA, można by to nazwać "wolna amerykanka."       ***************************
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...