Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rytm tworzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę rycerzy jak tkwiąc w plantacjach wiatrowych,
potrójnym ostrzem tną niewidzialnego wroga,
Zrośnięci z ziemią, z miną dostojeństwa w togach,
malują pejzaż, w krajobrazach łanów nowy.

Ślepiem błyskając, niczym cyklop z greckiej ody,
w wątku tworzenia niezbadanych krętych drogach,
tchnieniem energii, życia zaklęta osnowa,
wciąż fascynuje, cieszy mnie podejściem zdrowym.

Jakaż to siła trzewia ładuje piekielną mocą,
w kruchości bytu utwierdzając mnie dobitnie,
ożywia gładki i monumentalny posąg?

Drżę przed potęgą co światłem w nocy zabłyśnie,
przy braku tchnienia w głębię mroku mnie przenosząc,
w nastrój wprowadzi, rytm tworzenia nowych istnień.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Jacek_Suchowicz"Wszystko co ludzkie nie jest nam obce."

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @MIROSŁAW C. Dzięki za wyjaśnienie, na taką metaforę nie byłem przygotowany. Ten konflikt interesów też bym odpuścił, 

wówczas konflikt interesów jest dla kręcącego te piruety zupełnie nie istotny, a kieruje czytelnika w ślepy zaułek bo przecież nie o tym wiersz.  Pozdrawiam Adam
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Wędrowiec.1984Świat jakby przyśpiesza. Pamiętam w latach 60-tych ubiegłego stulecia, radia były już dostępne ogólnie i oczywiście potem radia tranzystorowe, a telewizor czarno-biały to był już luksus. Najpierw był tylko jeden kanał, potem za jakiś cza już dwa, a obecnie do wyboru do koloru. Tylko Ci co pisali listy i czekali na odpowiedź przez wiele dni, a może i więcej, wiedzą jaka to była radocha otrzymać list od ukochanej osoby albo od przyjaciół. Faktycznie, w obecnych czasach bez lop top'a, bez komputera, bez telefonu komórkowego i tych wszystkich innych nowoczesnych przyrządów i urządzeń życie byłoby trochę dziwne, lecz powiem szczerze, brakuje mi tych wakacji spędzanych na wsi (tak jestem mieszczuchem). Wyprawy nad rzekę, grzyboranie, zbieranie leśnych, przepysznych owoców jak jagody, maliny i jeżyny. Branie udziału w wiejskich polnych czynnościach, jak wykopki ziemniaków, sianokosy, etc., to było lepsze niż miejskie zabawy w berka, w chowanego, etc. Moja babcia miała chatę krytą słomą bez piorunochrona, pobliskie ogromne drzewa jak brzozy i dęby służyły za piorunochrony. Chata była bez prądu, był tylko piec w którym paliło się drzewem ręcznie narąbanym na pieńku i ręcznie zrobionym stojaku do cięcia piłą większych gałęzi.  Piła również była ręczna, nie elektryczna albo na paliwo.  Fajne to były czasy, które mile dzisiaj wspominam.
    • @aff @Bożena Tatara - Paszko @Sylwester_Lasota Dziękuję pięknie, szacuneczek

Mani z dub ocelot. Nor tapira dar. - I patron? - To Lec obudzi nam.   Iz duby pot smali, lam stopy budzi.    
    • Wiertaż - Wiersz reportaż .   Dziękuję za komentarze. 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...