Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Krzysztof_Kurc... dłuuuugo Cię nie było.

Bardzo ciekawa propozycja, nawiązująca treścią do dekalogu. Rozpisałeś całość w bardzo oryginalny sposób.

"Wydeptywanie ścieżki"... każdy z nas 'depcze' swoją, zważając na treści przykazań, często wybiórczo,

albo kompletnie je omijając. Ja, niekiedy.. powątpiewam.. zatem, wypadałoby zagłębić się w treści jeszcze raz.

Jest o czym podumać, jak to ja mawiam.

Pozdrawiam.

Opublikowano

@Nata_Kruk Hej Nato, dawno mnie nie było i nie wiem czy będę. To stary tekst. Zwątpienie ma różne oblicza. Dekalogiem większość z nas kieruje się niezależnie od wiary lub "niewiary". Jednak mam mieszane uczucia myśląc o genezie i szczegółach tego "wynalazku". Jako osobnik będący "niedowiarkiem" śmiem w tym tekście zawrzeć trochę przewrotności i sarkazmu. Pozdrawiam. Krzysiek

@aff Ścieżka tak, wojna nie. Widać pierwowzór Ludzia nie był doskonały. Pozdrawiam. Krzysiek

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Alicja_Wysocka piszesz ciekawie. Miło się czyta. Pozdrawiam:)
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@beta_b Myślę, że każda tak zwana "ślepa uliczka" to początek do czegoś nowego, w tym, czy na tamtym świecie i każdy człowiek po prostu musi przez to przejść, a duszy raczej nie można poskromić. Oczywiście różne są sytuacje i doświadczenia każdej istoty ludzkiej w szkole Wszechświata.  Ostatnio oglądałem ciekawe wideo na podobny temat, polecam. Beto, wiersz Twój w pesymistyczny sposób obrazuje światopogląd, który raczej nie obfituje w nadzieję, lecz rozumiem Cię, ponieważ żadna choroba fizyczna nie jest niczym miłym i pożądanym i nie napawa optymizmem. Zgodzę się z tym, że wiedza, a raczej nauka nie jest w stanie wytłumaczyć spraw duchowych, a różne religie mają całkiem odmienne, cząstkowe wytłumaczenie życia po życiu, czy też życia po śmierci. Odnośnie wiersza, myślę, że dusza lepiej wie niż ciało. Dobrze jest, że w poezji jest możliwość wypowiedzenia się na różne tematy. Życzę Ci zdrowia! @Wiesław J.K.  
    • @Alicja_Wysocka Jak poskromić duszę, oto jest pytanie, rogate pragnienia zlapać na wstyrzanie.    Dzięki Alu za lekturę. Bb
    • @beta_b Pomimo tego, że człowiek przewiduje, a nawet wie, czego się spodziewać, brnie, bo może przeczucia się mylą, albo zdarzy się jakiś cud. Powodzenia jednak życzę :)
    • To ślepa uliczka, nic tam więcej nie ma. Zero perspektywy i zamknięty temat. Przejechany fragment i wysiłek duży, wrócić trzeba będzie na start tej podróży. Odpuścić iluzję i nadzieje całe, to ślepa uliczka, nic się już nie stanie. Dalej nie dojadę bez walenia w ścianę, żaden to pożytek, bez sensu gdybanie. Tylko czemu wiedza niczego nie zmienia? siniaki na czole i za twarda gleba. Nie oczekuj zmiany, metoda nie działa. Jak poskromić duszę, żeby to wiedziała?
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...