Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A dlaczego tak jesienne od razu, moje

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

to jest muzyk śpiewała Ewa Bem, a nie Eva Braun.

Jesienne, ale czytam przez to na wesoło

Opublikowano

@Jacek_Suchowicz @Jacek_Suchowicz Jacku mówisz i masz 

Jeden z nielicznych moich przedwiośni

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

pejzaż z rzeką w tle

jesteś jak rzeka na którą wczoraj patrzyłam 
spokojna i czuła 
skoncentrowana między dwoma brzegami 
żłobiąca ziemię aż do zdarcia cienkiej tkanki szuwarów 

nadal słyszę marcowe trawy 
skrzypiące pod stopami 
blade łodygi oplatające stopy 
tylko żaba jak radosny punkcik w tym nadal obumarłym pejzażu Mazowsza 

lubię sposób w który mnie dotykasz 
gładząc opuszkami palców spierzchnięte usta 
tuż po 
kiedy oddech ciepłem otula przestrzeń 

wypatrujesz ostrego światła na pograniczu koronki stanika 
bez pośpiechu mówisz 
a ja wiem że tylko tobie ufam 

@MIROSŁAW C. bardzo dziękuję

@Leszczym nie wiem czy powroty Michałku 

Tak sobie weszłam na chwilę posiedzieć 

Realne życie zbyt mocno mnie pochłania 

Pozdrawiam serdecznie

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Nikodem Pośród powitań i pośród rozstań na Scenie Życia nikt nie jest sama............kocham drzewa ''pną się do góry chociaż korzenie splątane''.....poprzestawiaj ''uporządkuj'' swój podmiot liryczny bo już go polubiłam.Znależć odwagę wykrzyczeć Światu, tak jak w Twoich poetyckim żalu to bardzo dużo........zatem piszemy....................
    • @ViennaP   Dzień dobry, pani Agnieszko, to wiem, chodzi mi o teraźniejszą współczesność, jak to mówimy - tu i teraz i tu! Celibat oznacza zakaz zakładania rodziny przez kler, tym samym: niemożliwość przekazywania spadków najbliższym, a brak uregulowanej prawnie aborcji oznacza płodzenie bachorów dla czarnej mafii - kościoła i brak nowoczesnej nauki - non stop edukowanie ciemnoty, dlatego też: bardzo trudno jest polemizować z jakąkolwiek sektą monoteistyczną - judaizmem, chrześcijaństwem i islamem - unikam z nimi rozmów, otóż to: umysły dogmatyczne są niżej w hierarchii od umysłów wolnomyślicielskich, filozoficznych i humanistycznych, dalej: umysł ludzki można kształtować tylko i wyłącznie do młodzieżowego okresu dojrzewania - to jest tabula rasa i koniec... Proste i logiczne, pani Agnieszko?   Łukasz Jasiński 
    • @Jacek_Suchowicz Super ranek    Pozdrawiam serdecznie  Miłego dnia 
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Celibat w Kościele został wprowadzony dopiero w XI wieku. Swoją drogę Kościół w ten sposób pogwałcił i zdeptał jedno z najświętszych praw Natury (Boga) - prawo do zmysłowej miłości człowieka i jego prokreacji. Skutkiem czego Kościół jest dzisiaj tak pełną wszelkich seksualnych wynaturzeń i zaburzeń instytucją. No ale tak to jest, kiedy walczy się z Naturą (Bogiem), jej odwiecznymi prawami.  "Bądźcie płodni i rozmnażajcie się..." - słowa ich religijnego Boga, które duchowni przypominają, sami mając je gdzieś - nakaz bezżeństwa w ich przypadku.  Co do aborcji to sama jestem jej przeciwniczką uważając, że to jednak zabijanie, a traktowanie aborcji jako antykoncepcji to zwyczajnie barbarzyństwo. Niemniej uważam, że są sytuacje, kiedy powinna być uwzględniana.  Dlaczego Kościół tak broni celibatu? Bo od wielu wieków przewodzą mu homoseksualiści i poniekąd to elitarny klub zrzeszający "takich" właśnie panów, bo Kościół systemowo gardził i gardzi kobietami. Wszak jeszcze w XIX wieku Kościół dywagował nad tym, czy kobiety mają duszę, czy są jedynie "workami krwi i kości". Bo gdyby księża mieli żony i dzieci majątek przechodziłby na nich, a tak zostaje w strukturach Kościoła, dzięki czemu Kościół jest dzisiaj najbogatszą instytucją na świecie. A więc tak naprawdę pogarda wobec kobiet, instytucji małżeństwa i pragmatyzm Kościoła. Nawet z Jezusa zrobili pozbawionego naturalnych cech męskich eunucha, który kobietami się "nie kalał".  Dlaczego Kościół jest przeciwnikiem aborcji? Bo jest takie przykazanie: Nie zabijaj - w myśl którego Kościół spalił na stosach setki tysięcy kobiet (i nie tylko kobiet...) i organizował regularne rzezie, czyli Krucjaty. ;)  Nie każdy to sobie uzmysławia, ale Kościół przez 1 000 nie tylko aktywnie uczestniczył w międzynarodowej polityce, ale i decydował o chociażby tym, kiedy barankom wolno jeść mięso a kiedy nie (posty), kiedy i jak wolno uprawiać im seks, jak i gdzie wolno im zwracać się do swojego Boga...  @Łukasz Jasiński  przepraszam, że nie odniosłam się do wszystkich pana pytań, ale jest wczesny ranek, a obowiązki czekają. Miłego dnia panu życzę. :)
    • @iwonaroma Iwonko :):):)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...