Leszczym Opublikowano 14 Marca Zgłoś Opublikowano 14 Marca Tutaj umów się nie negocjuje, o czym mówi prawdziwa zasada swobody umów (umowy latają sobie wolne i dowolnie napisane i albo taką podpisujesz, albo idź sobie). Rzecz jasna o powyższym fakcie miałem nigdy nie wspominać (choć wszyscy to wiedzą i widzą i tak robią), co wymogli na mnie w kontrakcie, ale ów kontrakt nie był pisemny i nie przy świadkach, więc go sobie zgrabnie ominąłem. Ot tak, nie przestrzegłem. Efektem tego naszego solidarnego nieposłuszeństwa (a może to posłuszeństwo jest właśnie?) jest między innymi niniejszy fragment prozy, którą nazwać by można było śmiałą prozą życia w dzisiejszych czasach. Nic, zupełnie nic już nikomu, nigdy i nigdzie nie podpiszę, a już z całą pewnością nie czegoś, co tak pięknie i skrupulatnie i wielostronnie najdrobniejszym maczkiem jest napisane (wiadomo, że nawet nie do odczytania, nie wspominając o rozumieniu całości). Warszawa – Stegny, 14.03.2025r. 3
iwonaroma Opublikowano 14 Marca Zgłoś Opublikowano 14 Marca Najważniejsze, by nie podpisać cyrografu ;) 1
Bożena De-Tre Opublikowano 14 Marca Zgłoś Opublikowano 14 Marca Proza życia nie do powtórzenia jest-pomyślałam... no i dobrze że nie ma negocjacji.... .Życie to poemat......................może dlatego ''wczytuję się'' w Twój tekst i ''nowe'' się wyłania......i nie rozumiem ..przyznaję. @Bożena De-Tre Chyba bym ''uciekła''.....nie podpisując. 1
Rafael Marius Opublikowano 14 Marca Zgłoś Opublikowano 14 Marca @Leszczym Męskie postanowienie zobaczymy czy wytrwasz w nim. Jednak wiele umów ma taki charakter, choćby nawet te z dostarczycielami mediów różnorakich. Niektóre są nawet obowiązkowe. W naszym kraju daleko jest do wolności. 1
Starzec Opublikowano 14 Marca Zgłoś Opublikowano 14 Marca @Leszczym Popadłeś w czarnowidztwo :) daj spokój, w końcu raz się żyje ( podobno) :)) 1
Leszczym Opublikowano 15 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca @iwonaroma Nawet go nie przeczytasz i nawet nie będziesz wiedziała, że to cyrograf w tym świecie... @Bożena De-Tre Ten real tak ma. @Rafael Marius Media, banki, telefony, ubezpieczenia, szereg regulaminów, no cała lista. @Starzec Paradoksalnie we frazie raz się żyje jest dużo radości i nadziei ;)) 2
Bożena De-Tre Opublikowano 15 Marca Zgłoś Opublikowano 15 Marca @Leszczym Nad kaskadami obłoków !jest takie miejsce na ziemi.Tam trawa dotyka nieba..nie kaźdy dotrze tam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. …nie myślisz-:) 1
Leszczym Opublikowano 15 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca @Bożena De-Tre Ja ogólnie szybciej lub wolniej mam miejscówkę w Avalonie :)) Avalon to wyspa jabłoni. 1
Rafael Marius Opublikowano 15 Marca Zgłoś Opublikowano 15 Marca Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, są tak zwane umowy adhezyjne, o ile dobrze pamiętam. 1
Leszczym Opublikowano 16 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca @Bożena De-Tre Jedną, góra dwie :) @Rafael Marius Umowy adhezyjne to jeszcze inna historia - to np. komunikacja miejska. 1
Bożena De-Tre Opublikowano 16 Marca Zgłoś Opublikowano 16 Marca @Leszczym Nie lepiej wrócić do pisma obrazkowego?…i umowy będą piękniejsze w odbiorze… 1
Leszczym Opublikowano 16 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca @Bożena De-Tre To jest bardzo dobry pomysł, tylko reguła generalna jest taka, że tutaj nie wraca się do poprzednich rozwiązań. Zawsze trzeba wymyślić coś nowego...
Bożena De-Tre Opublikowano 16 Marca Zgłoś Opublikowano 16 Marca @Leszczym Dlatego nie przestrzegam reguł…wolę „ bawić”’się zasadami…one są prostsze.. @Bożena De-Tre -:)czy to to samo w dzisiejszych czasach? Dla kogo jedne? Kto wykorzystuje drugie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Rafael Marius Opublikowano 16 Marca Zgłoś Opublikowano 16 Marca Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zatem zasada swobody umów pozostaje tylko górnolotną ideą. Nawet na tym forum tak jest, że aby z niego korzystać trzeba zaakceptować regulamin i nie ma się żadnego wpływu na to jaki on będzie. 1
Leszczym Opublikowano 17 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca @Bożena De-Tre W prawie też jest dużo zasad, ale je się ostatnio jakoś mniej akcentuje, a paragrafy robią za pistolety :) Wiersze też czasem, ale to już inna inszość... @Rafael Marius Tak jest już wszędzie. Ale sporo tych spraw ma tak naprawdę zabawny wydźwięk bo to aż zabawne tak podpisywać wielostronicowy kontrakt, upchany na jednej kartce a4 i tak pięknie go nie rozumieć, bo notabene jest kompletnie odjechany i niezrozumiały :))) To naprawdę jest mocno zabawne :) 2
Bożena De-Tre Opublikowano 17 Marca Zgłoś Opublikowano 17 Marca @Leszczym Doceniam Portal i Nas szukających odpowiedzi…nie można spać gdy wiosna i odwilż „ za rogiem” może jednak Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .Tu kropkę postawię z powodów jakże przyziemnych-:)..pozdrawiam 1
Leszczym Opublikowano 17 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca @Bożena De-Tre Wiosna i odwilż jest za rogiem, ale tylko w dosłownym i pogodowym tego słowa znaczeniu, na mój gust. 1
Starzec Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca @Leszczym no tak, bo paradoks to w sumie logiczne uzasadnienie sprzeczności :) 1
Leszczym Opublikowano 20 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca @Starzec Tak, paradoks wielu umów :) 1
Rekomendowane odpowiedzi