Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Łukasz Jasiński Ogólnie czasem mam wrażenie, że niejako przez przypadek przeżyłem podobne historie. Głowy nie dam, miesza mi się dużo, ale przeżyłem zdaje się. A potem zacząłem się zastanawiać dlaczego i po co, bo to właściwie potem było. I właściwie jak? A na końcu doszedłem, że jak mam na piwo i papierosy i mam jeszcze czasem z kim pogadać to jeszcze żyję. Natomiast jeśli jest źle i robi się coraz gorzej no to trzeba się ratować. Ale jak? No właśnie jak? Tego nie wiem, ale marzenie o trójkątach wcale najgorsze nie jest ;)) A i też nie dajmy się zwariować, że 2 piwka w barze zaszkodzą... Nie wiem może tu chodzi o to żeby suma summarum nie dać się przegadać, wiesz znajdować przeciwne argumenty, mieć świadomość spraw, jakoś się bronić, no nie dać na siebie wejść zupełnie i z buciorami, ale to czy Ci się udało czy nie, to właściwie dopiero już po wychodzi, dużo po, we wspomnieniach już raczej... a wspomnienia z kolei mają tę cechę, że gubi się z nich dużo, a nawet dopowiada, wspomnienia ciągle przy nas pracują, ewoluują, rosną, maleją itd. Jeśli chodzi natomiast o antysystemową czy prosystemową walkę to generalnie jestem zdania że to trzeba na bezczela i w sumie w otwarte karty trzeba działać... Tak jest nieco łatwiej.  Wtedy jest im trudniej ciebie mocniej ukrócić. Da się, spokojnie się da, ale to już trudniejsze...

Opublikowano (edytowane)

@Leszczym

I tu jest właśnie problem: jest pan emerytem i marnuje pan czas na głupoty, otóż to: siedemdziesiąt pięć procent polskiego złota Narodowy Bank Polski trzyma jako zabezpieczenie w Banku Anglii i Federalnej Rezerwie Walutowej, a tak zwana unia europejska chciała wprowadzić tylnymi drzwiami euro w Polsce i Ukrainę, de facto: współczesną - Chazarię - natychmiast przyjąć do wspólnoty, a tu, jak zwykle, znowu - Polacy uprzedzili mające nastąpić fakty, niezależność Narodowego Banku Polskiego i Banku Gospodarstwa Krajowego jest chroniona Konstytucją Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej, im bardziej Narodowy Bank Polski będzie prowadził restrykcyjną politykę pieniężną - inflacja będzie malała, tym samym - ceny będą coraz niższe i Polacy będą mieli więcej kasy w kieszeni, natomiast: firmy z polskim kapitałem będą mogły robić ekspansję gospodarczą na europejski i amerykański rynek, proste i logiczne? Nie, nie tak miało być... Polska miała być rynkiem zbytu i tanią siłą roboczą... A tu, cholera jasna, masz babo placek! Efekt jest odwrotny od zamierzonego celu! Owszem, bezrobocie w Polsce wzrosło i wciąż brakuje rąk do pracy, jednak: jest to bezrobocie rejestrowane - coraz więcej Polaków przechodzi na emerytury i różne renty - mają do tego prawo - w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych są ich ciężko wypracowane pieniądze.

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Łukasz Jasiński Do tych twierdzeń odnieść się nie umiem albowiem słaby jestem w pieniądze. To moja ułomność od skończenia studiów. Nie uważam pieniędzy za coś złego, wręcz przeciwnie, ale nie umiem ich zarabiać. Nawet jak bywałem pomocny, a bywałem, zdarzało mi się, nie zarabiałem tak zwanych pieniędzy. A potem jeszcze miałem sytuacje gdzie widziałem jak tysiąc złoty zrobiłoby mi cały miesiąc. A stówa rozwiązała problem trzech dni. Dodatkowe 2 tysiące uratowałoby mi i w ogóle i w szczególe całe moje 4 litery. Uważam również, że robienie czegoś dla pieniędzy jest uczciwą przesłanką, znam gorsze, jak choćby pokręcone ideologie. No ale jak pan wie mi nie płacą. Natomiast jeśli chodzi o politykę zagraniczną to są kraje które lubię, a są to Anglia, Francja, Ameryka i Ukraina. Kolejność w sumie dowolna. Lubię je najbardziej. Z tymi krajami czuję pewne kategorie różnych związków. Jeśli chodzi o rentę, to mam nadzieję, że mi ją przedłużą, bo w regularnych pracach zupełnie już się nie odnajduję nie wyobrażam sobie już etatu 9 - 17, a twórczości ni w ząb w żaden sposób nie umiem sprzedać. I tylko tyle :) Pana tezy nie rozumiem po prostu, nie znam się na tym. 

Opublikowano (edytowane)

@Leszczym

Nie, proszę pana, tu nie chodzi o pieniądze, tylko: o ocenę sytuacyjną - przewidywanie i aby przewidywać - trzeba czytać, obserwować i analizować, jak wnioskuję: pije pan piwa w barze - samotnie? Jeśli pan chce ze mną wypić piwo: niech pan znajdzie legalną Agencję Towarzyską - najpierw seks, a potem - piwo, oczywiście: pan - płaci, proste i logiczne?

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Łukasz Jasiński z przewidywaniami to jest nieco inna sprawa. A zdarza mi się coś tam. Przewidywania to świeżość spojrzenia, pewnego rodzaju nie rozumienie tematu, kwestia nosa najbardziej. Jeśli zbyt dużo się pan naczyta, naobserwuje, a najbardziej naanalizuje to wyjdzie panu, że pan się gubi w tych przesłankach. Będzie pan miał za dużo danych po prostu. Za dużo danych to jedno, a zmęczenie umysłu drugie. Tu chodzi jednak o pewne kategorie świeżości. Nie zajechania. I braku interesu w tym co pan robi. Neutralnym w możliwie największym stopniu łatwiej jest przewidywać, bo nie są uwikłani. Wynik przewidywań nie ma dla nich aż takiego znaczenia. Nie są za nie są przeciw. Ich powodzenie prywatne w głównej mierze nie zależy od tego wyniku. No ale trudno w tym świecie zachować neutralność, bardzo trudno. Ostatnio nawiązałem kontakt słowny z kilkoma osobami w barze, więc nie piję tam samotnie. No może inaczej, ta moja samotność tam ma nieco inny wydźwięk. Od dłuższego czasu po agenturach staram się natomiast nie chodzić. Ale przecież obaj wiemy, bo to naprawdę nie jest żadna tajemnica, ani nawet nic nie takiego aż tak, że jak chce pan mieć 3 dziewczyny naraz no to wiadomo gdzie najlepiej i najskuteczniej i najtaniej się udać... Ale to z kolei za takie gadki, właśnie takie, może pan jak ja mieć u dziewczyn bana... One wiedzą o co kaman... I rzecz jasna banują... 

Opublikowano

@MIROSŁAW C. A dlaczego akurat na trzeciej skale, bo nie rozumiem? I w dodatku aż za słońcem, a nie pod :) Ogólnie uważam siebie i ciebie i Łukasza za podsłonecznych :))) I tego akurat już nic nie zmieni :))))) Nawet żaden sojusz na wywrotowej poezji.org :))

Opublikowano

@Łukasz Jasiński Czy Pan zdaje sobie sprawę z faktu, że jest już 4 osobą która mnie o to pyta? I ja nawet nie bardzo wiem skąd te pytania... Ludzie mi się dziwią za te moje prace bez hajsu, sam się po czasie dziwię, no tak wyszło. A teraz z kolei jak teoretycznie miałbym co sprzedać to i tak nikt nie chce kupić. Ja - to jest mój pogląd na sprawę - nie jestem szantażowany tylko odcinany od wypłaty, a konkretnie mówiąc od wypłaty za to co było, a nie co ja tam bym zrobił in future... Poza tym rosnę w skila i nie wiadomo co kiedy gdzie odstawię... To taki blat otoczenia na moje rozeznanie...