Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

On być może obiecywał poprawę, faktycznie mogło tak być, takie słowa padają tutaj zawsze i wszędzie oraz z każdych ust, ale właściwie to chodził do baru tylko się zaprawić. I lądował tam wśród podobnych sobie doświadczeniami spadochroniarzy. Czy to prawda, czy kłamstwo, czy jakaś inna terminologiczna cholera go tam zaprowadzała, cóż, tego nie wiem. I nie miałem jak go zapytać. Na różne światowe ideologie odpowiadał ideologią kieliszka, a właściwie – żeby być precyzyjnym – ideologią kufla. Wiadomo ideologia jak ideologia miesza tylko i gmatwa w bani. Żadna nie pasuje w sposób absolutny i idealny do istoty człowieczeństwa – zdaje się. Pora już kończyć niniejszą opowieść albowiem czegokolwiek narrator by o nim nie napisał jest tylko małą, wredną i złośliwą pliszką.

Warszawa – Stegny, 26.02.2025r.

Opublikowano

@aff A i jeszcze jedno, ten tekst jest absolutnie niepolityczny. Kontekstów i tego rodzaju można się w nim doszukać, ale to nie o polityku jest. A przynajmniej nie miałem żadnego zamiaru, nawet ewentualnego, aby tak było... Tekst jest właściwie li tylko o mojej wizycie w barze, co zaznaczam żeby nie było :))

Opublikowano (edytowane)

@Łukasz Jasiński W sumie myślę podobnie, że własnoliteryzm. I właściwie - dochodzę do tego - że to co uznawane jest za zarzut, albo coś niewłaściwego nawet, bo egoistycznego i egocentrycznego, wcale aż tak głupie nie jest. Bo pisząc o sobie, znad lustra i tym podobne historie, z drugiej strony zupełnie, albo prawie w ogóle, albo minimalnie oceniasz. A jak już to siebie. No tak się do końca nie da, ale nie ferujesz wyroków, nie krzyżujesz, nie zdejmujesz z krzyża i etc. Bicz co czasem go ukręcisz, ukręcasz go w głównej mierze na siebie. Po tej całej przygodzie z pisaniem mam coraz więcej szacunku do autoportretów, osób w postaci Fridy Kahlo etc, niektórych pisarzy... A tu wiesz naczelne hasło - nie oceniaj, a jak oceniasz no to już my ciebie ocenimy... Nie hejtuj, no bo my już zaraz po tobie pojedziemy, nie myśl sobie... A jak już się wprawisz to dobra metoda pisać o sobie, ale tak żeby ktoś siebie w tym zobaczył. I jak coś odpowiadasz - hej to o mnie, a jak nie ma pretensji to ten ktoś pięknie siebie w tym może widzieć... I widzi i ok... Myślę że to taka kategoria uniwersalizmu własnowewnętrznego i własnozewnętrznego - w sumie chyba będę dążył do czegoś takiego...  

@Łukasz Jasiński Ale jak tylko zaczynam robić coś specjalnie, a nie w spontanie, to zaraz mi wychodzi, że tylko coraz bardziej mi nie wychodzi...

Edytowane przez Leszczym (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

@Leszczym

Tak, to prawda, a merytoryczna krytyka jest jak najbardziej potrzebna - zmusza ludzi do samorozwoju i samoedukacji i uczy samodzielnego myślenia, szanuję ludzi, którzy mają własne zdanie - nie małpują innych - co łatwo można udowodnić, ludzki umysł od małego trzeba kształtować tak, aby we własnym otoczeniu widział koło, a nie: piramidę - hierarchię, otóż to: jestem wolnym i zdrowym człowiekiem i w każdej chwili mogę uprawiać seks oralny, analny i witalny z trzema dziewczynami naraz i w czym problem? Konstytucja Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej i Kodeks Karny nie zabrania tego... A tak przy okazji: w Polsce mamy około czternaście różnych kodeksów i tylko trzy są zgodne z najwyższą ustawą - Konstytucją Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej, oto one: Kodeks Karny, Kodeks Pracy i kodeks postępowania handlowego - reszta kodeksów jest przestarzała z poprzedniej epoki, de facto: nielegalna... Dobra, idę zjeść flaki po zamojsku...

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@MIROSŁAW C. Ideologia jak każda terminologia nie opisuje człowieka w sposób całkowity. Wyczerpujący. Zupełny. Odpowiedni. To są wszystko zbiory najróżniejszych postulatów, bardzo często sobie sprzecznych. Wiersze też nie pasują, niestety. Może ciut bardziej, ale i one nie wysławiają tego co chciałoby się powiedzieć. Proza również. I szereg innych rzeczy tak samo. A jeszcze mnóstwo spraw rozbija się o technikalia. Można zwyczajnie nie umieć czegoś powiedzieć, napisać, namalować, wygłosić, wymodlić etc. Po prostu nie umie się. A z wiekiem i doświadczeniem nawet dodatkowo na ogół nie umie się coraz bardziej, a nie coraz mniej, wbrew obiegowej może opinii...

@Łukasz Jasiński Prawdę mówiąc Konstytucji prawie nie ma, bo broni jej organ mocno już niekostytucyjny i sprzeczny z prawem. Każdy wyrok jest dyskusyjny i podważalny jako coś co zapadło w niewłaściwym składzie osobowym. To jedno, a drugie, że konstytucje konstytucjami, a pan tak jak ja i tak 70 % wszystkiego musi sam. Ktoś pomoże, ktoś przeszkodzi, więcej lub mniej wygody ale 70 % trzeba i tak samemu. I do seksu 3 dziewczyny też trzeba przekonać, a one głupie nie są... Na ogół wiedzą co robią... Zresztą może i pan je kiedyś do tego przekona, czemu kibicuję, dla mnie to jest niewykonalne... Właściwie niewykonalne coraz bardziej ://

Opublikowano (edytowane)

@Leszczym

Nieprawda, według Ustawy Zasadniczej - Konstytucji Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej - władzę zwierzchnią posiada Naród Polski, który zaakceptował wyżej wymienioną ustawę zasadniczą podczas ogólnokrajowego referendum, tak przy okazji: to unia europejska już nie istnieje jako system ustawodawczy - wszystkie jej dokumenty nie mają mocy prawnej i wyrzucam je do kosza na śmieci, także: nie istnieje europejski trybunał sprawiedliwości - tam jest pełno czerwonych internacjonalistów pochodzenia żydowskiego, także: z Polski - akurat oni uniknęli lustracji i weryfikacji karnej, de facto: są - oni - zorganizowaną grupą przestępczą - tak zwanym układem, natomiast: sędziowie wybrani do Trybunału Konstytucyjnego zostali wybrani legalnie i wszystkie uchwały utworzone przez współczesną koalicję rządową nie mają mocy prawnej - do kosza, uznaję i respektuję tylko i wyłącznie ratyfikowane umowy międzynarodowe z Organizacją Narodów Zjednoczonych, Paktem Północnoatlantyckim, Międzynarodowym Trybunałem Sprawiedliwości i Międzynarodowym Trybunałem Karnym - unia europejska nie jest podmiotem międzynarodowym i jest niżej w hierarchii od Ustawy Zasadniczej - Konstytucji Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej, jak widać: nie zna pan prawa...

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@Leszczym

Tak, przyjemny, zresztą: nie wyglądam na czterdzieści i cztery - według wizji Adama Mickiewicza z "Dziadów", nomen omen: Dziady Wiosenne i Jesienne to Pogańskie Święta - Słowiańskie, wyglądam na trzydzieści pięć lat i jestem przystojny - tak mówi większość kobiet od dwudziestego roku życia w górę...

Łukasz Jasiński 

@Leszczym

W Polsce jest około czternaście ustawowych kodeksów i tylko trzy są legalne - Kodeks Karny, Kodeks Pracy i kodeks postępowania handlowego, reszta kodeksów wymaga reformy lub musi być stworzona od podstaw i oparta na Ustawie Zasadniczej - Konstytucji Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej, powiem coś panu: kilka lat temu zostałem bezprawnie wyrzucony na warszawską kostkę brukową przez Hannę Gronkiewicz-Waltz za pośrednictwem komornika sądowego Olgi Rogalskiej-Karakuli, radcy prawnego Andrzeja Kalińskigo i sędzi Agaty Puż, nomen omen: ukończyła ona prawo na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika i ledwo otrzymała trójkę... I zgodnie z prawem: cztery lata byłem osobą nielegalnie bezdomną, według wyroku Sądu Rejonowego dla Warszawy - Mokotowa - nie przysługuje mi lokal socjalny, natomiast: pani Dorota Marciniak z Wydziału Zasobów Lokalowych mówiła - co innego - przywołując Ustawę Zasadniczą - Konstytucję Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej i Kartę Praw Osób Niepełnosprawnych i co? Otrzymałem należny prawnie lokal socjalny - umowę najmu mam do końca 2028 roku i co? Konstytucja Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej nie działa?

Łukasz Jasiński 

Opublikowano

@Łukasz Jasiński Jak jest przyjemny, a biorę Pańskie słowo za dobrą monetę to świetnie, jest jeszcze do czego dążyć. 

Z prawem jest źle od dawna. Sygnalizowałem o tym od 2011 roku, a przeczuwałem od jakiś 2 - 3 lat jeszcze wcześniej. Właściwie to wykrakałem można rzec. Wtedy dużo więcej osób pukało się w główkę na moje teorie, będąc osobami bezpiecznymi. A potem sporo wyszło na moje. Poszły rewanże bo takich spraw się nie zostawia. Ale to nie zmienia kłopotu. I to ja teraz im mógłbym się popukać. Nie robię tego. Nie wracam, ale uważam, że system prawny trzeszczy. Tylko tyle. W zasadzie każdy to już wie i widzi i nie trzeba do tego najdłuższych maili. Gratuluję w dodatku otrzymania lokalu socjalnego, najwidoczniej należał się on panu, choćby stąd że jest pan niezłym poetą. 

Opublikowano (edytowane)

@Leszczym

Burdel, panie Michale, to jest burdel! W Polsce jest zderzenie trzech praw: Konstytucji Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej, rozporządzeń Świętej Unii Europejskiej - mówię bez ironii i prawa kanonicznego - praw parafii katolickich i gmin żydowskich i dlatego polecam panu szanować Konstytucję Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej - póki co - cały czas ona istnieje - nikt jej formalnie nie obalił, otóż to: tylko mali ludzie - współcześni faryzeusze rozbierają Najwyższą Ustawę na pierwsze czynniki i tworzą towarzystwa wzajemnej adoracji - nepotyzm, sytuację może uratować zmiana systemu - Narodowa Republika lub Dyktatura Wojskowa, jako były pracownik Archiwum Akt Nowych (2007-2012) miałem szkolenie z Obrony Cywilnej, także: kurs archiwalno-kancelaryjny i wiem co to jest Służba Cywilna, demokracja nie istnieje - jest to zakamuflowany totalitaryzm i nie pozwolę na wprowadzenie anarchii społecznej, wystarczy, iż zdrajcy zrobili z Polski karczmę zajezdnią.

Łukasz Jasiński 

Opublikowano

@Łukasz Jasiński Obawiam się, że my tego nie ustalimy. Właściwie nie chcemy. Robotę muszą zrobić inni, o ile muszą, a to też nic pewnego, a my co najwyżej, podkreślam co najwyżej możemy im pomóc odwracając uwagę i jak największe gro uwagi skupiać na sobie. Ale tutaj, w tej poustawianej rzeczywistości, to nawet grupy nie skrzykniesz. Niczym nie zaskoczysz nikogo. Algorytm promuje i algorytm pomija. No różne takie. Właściwie to nawet na nasze komenty, a przecież nic takiego w nich nie ma, to powinniśmy, a przynajmniej ja na Napewno zasłonić za jakimś wallem komputerowym, vpn czy jakoś tak. Nawet jeśli to matrix, a są takie tezy, to takich jak ja akurat nikt od matrixa nie odłącza. Ale ogólnie mam wrażenie, że od jakiegoś czasu napięcie rośnie. 

@Domysły Monika Fantastycznie zatem...

Opublikowano (edytowane)

@Leszczym

A dlaczego pan używa formy - "my" - kogo pan reprezentuje? Pana odpowiedzi są demotywujące, pacyfistyczne i defensywne - dołujące... Takie zachowanie jest charakterystyczne dla pokornych niewolników - zdrajców... Coś panu powiem: złotówka, forint i rubel są coraz silniejsze względem euro i dolara, a to z kolei oznacza ekspansję złotówki na Zachodnią Europę i do Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej, zwiększenie importu i zmniejszenie długu publicznego, także: zmniejszenie eksportu z wolnego rynku do krajów wspólnoty europejskiej, poza tym: proszę mi pokazać polskie firmy na wolnym rynku, więc? I kończąc:

Definicja

Ultratechnologii Nadprogowej Psychomanipulacji: najokrutniejsza forma prania mózgu - stosuje wszystkie możliwości takie jak percepcję podprogową, dezinformację, psychologię tłumu i deprecjację istoty człowieczeństwa, także: z niewiarygodną łatwością pokonuje sztuczną inteligencję, iście wyjątkowo niebezpieczna - potrafi w ciągu kilku minut doprowadzić całkowicie zdrową psychicznie osobę do nienaturalnej śmierci - samobójstwa.

Łukasz Jasiński (Warszawa: 2025)

Osoby zainteresowane serdecznie zapraszam na moją prozę poetycką pod jakże wyjątkowym tytułem - "Tajny Ruch Oporu"*- warto, naprawdę, warto!

*KONTRWYWIAD

Pułkownik Tajnego Ruchu Oporu: Łukasz Wiesław Jan Jasiński herbu Topór