Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Nata_Kruk Opublikowano 8 Lutego 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2025 (edytowane) Piątek Dzień zaskoczył chłodem północy, zagonieni ludzie jednak przystają na ulicy, gdy plakaty wołają o obecność. Zmierzcha. Niektórzy grzeją gardło czystą, ktoś inny przygarnie kobietę dla ubarwienia dnia. Zapowiada się rześka odsapka. Grupa ciekawskich i tych - pewnych swego, wtula się w tłum, gdzie wiatr na krótką chwilę zapomina o swojej roli, a może ją powtarza. Nagłośnienie dobre, lecz światło poraża i... słowa... słowa... słowa... jak koślawa mantra... żeby tak chociaż cząstka z nich... Kiedy maj się rozmai, rozmotyli tęczami, wątpiący zaczną nagarniać pyłki nadziei, że tym razem - w końcu - przecież życie ucieka. Który raz, to coś, co powinno długo pisać, zostawi krzyżyk przy kimś, kto potrafi mówić. Nam znowu zamkną usta, bo i na nic one. 7 luty, 2025 Edytowane 30 Marca 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 16
lena2_ Opublikowano 8 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2025 Bardzo dobry wiersz, jesteś wrażliwą obserwatorka świata:):) serdecznosci:) 1
Nata_Kruk Opublikowano 8 Lutego 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2025 @lena2_ ... a wiesz, że ciągle patrzę tu i tam... a pooootem, mi "się pisze". Dziękuję Leno, rzadko zostawiasz słowo od siebie, tym bardziej miło mi, że tutaj przystanęłaś... :) Serdeczności i Tobie.
andreas Opublikowano 8 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2025 A ja liczę tylko na siebie i tych obiecujących mam gdzieś... Pozdrawiam. 1
violetta Opublikowano 8 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2025 @Nata_Kruk fajny wiersz, ja to lubię taką pogodę:) jeszcze będziemy narzekać na upał, napawam się tą porą, gdzie powolutku wybudzają się listki, pąki.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 8 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2025 świat obserwujesz wrażliwym okiem krótkie migawki z piątkowych ulic życie ucieka ktoś gdzieś się tuli ciekawe myśli milczenie złotem pozdrawiam Jacek 1
Rafael Marius Opublikowano 8 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Umiejętność mówienia o czymś głębszym to dzisiaj rzadka cecha. Ludzie takie osoby spychają na margines, bo nie rozumieją. 1
moina Opublikowano 9 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2025 @Nata_Kruk piątkowy dzień - wieczór... uchwycony piórem - nie wydaje się lekki . "Zamykają nam usta".. Czasem mamy tyle do powiedzenia że umyka ta "uważność" słuchania 1
Pan Ropuch Opublikowano 9 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2025 (edytowane) przypadło mi do gustu i to bardzo to Twoje pisanie... rozmajam się i rozmotylam rozpuszy ;) Edytowane 9 Lutego 2025 przez Pan Ropuch (wyświetl historię edycji) 1
Stracony Opublikowano 9 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2025 @Nata_Kruk Wiersz ma taki nastrój jak moi koledzy wystający na schodowych klatkach w dość głębokiej jeszcze komunie. Czasem się coś wypiło, czasem kogoś przytuliło jak w filmie Yesterday z 84 lub w stylu Autobiografii. Tak, maj i znów stawiamy krzyżyk w kratce, jakby przekreślając na ścianie więziennej celi kolejną epokę. 1
Nata_Kruk Opublikowano 9 Lutego 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @andreas ... i słusznie robisz, obiecujący co rusz dają plamę. Dzięki. @violetta ... dziękuję za... fajny. Co rok, w pewnym momencie narzekamy na upały... ;) @Jacek_Suchowicz ... migawek nie brakuje, to zerkam dookoła... ;) Dziękuję za strofkę. @Rafael Marius ... ogólnie tak, dobrze też pomilczeć, a jeśli odezwać się, to mądrze, nie każdemu udaje się ta sztuka i.. nie wiem, czy ci 'pięknie' mówiący nie spychają nas... słuchających.. na margines. W każdym razie.. móFców.. mamy aż nadto.... Dziękuję. @Domysły Monika ... lekki, nie lekki, na pewno był.. zimny..! Zgadzam się, uważność słuchania, jest czymś dobrym i fajnie by było, gdyby i.. nas.. słuchano z uwagą, a "piórko" dużo może, często.. 'psu na budę'. Dziękuję Ci. Cieszy mnie bardzo Wasza obecność, że chciało się Wam zostawić kilka słów. Pozdrawiam. Edytowane 9 Lutego 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 2
Nata_Kruk Opublikowano 9 Lutego 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Pan Ropuch ... skoro tak, to znak, że przypadło... :) Dzięki Ci. @Stracony ... świetne skojarzenia podajesz... :) naprawdę i ten "krzyżyk w kratce" na koniec, przekreślający jakby.. pod celą.. koleją epokę... Dzięki Ci bardzo. Drodzy Czytelnicy... Alicja Wysocka, sisy89, Kwiatuszek, Grzegorz67, Andrzej P. Zajączkowski, Robert Wochna.... bardzo Wam dziękuję za przystanięcie u mnie. Ślę Wam wszystkim pozdrowienie... :) Edytowane 9 Lutego 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Czarek Płatak Opublikowano 10 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2025 Ale odpadłem. Tzn wpadłem w ten obrazek
Nata_Kruk Opublikowano 11 Lutego 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2025 @Czarek Płatak ... :) tylko, żeby nie po uszy... (żarcik) Dzięki, że zaszedłeś tutaj. @piąteprzezdziesiąte ... uprzejmie dziękuję. 1
Rekomendowane odpowiedzi