Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Matka Wiedzy

Rekomendowane odpowiedzi

Matka Wiedzy *

Z lekka cisza gra i wzlatuje - dusza 

ponad nieboskłon wszechświata - słońca 

życia,

my, mrówkojady, my

niczym w rozkwicie: mrówki w mrowisku -

żyjemy,

maxim:

polonus sum, poloni nihil - alienium 

puto - adhuc vivimus vita...

*więcej informacji Państwo znajdą w następujących esejach: "Komentarz - komentarz odautorski" i "Mój drogi świecie" - Autor:

Łukasz Jasiński (styczeń 2025)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)

@Domysły Monika

Oczywiście, pani Moniko, to: środek stylistyczny - personifikacja, a jednocześnie: nihilizm egzystencjalny - używając fachowego języka, obrazowo: pracownik pracuje i płaci podatki za pośrednictwem pracodawców, a system w postaci różnych zapomóg socjalnych wypłaca pracownikom ich własne wypracowane wynagrodzenia, tak samo jest w ramach gospodarczych i ekonomicznych - wolny rynek jest nastawiony na zyski, stąd: wyzysk - podwyżki, system: ratując sytuację ludzi najbiedniejszych - robi waloryzację emerytur, wolny rynek: widząc to - robi konsumpcyjne podwyżki, system: znowu waloryzację i tak w koło, Macieju! Potocznie: system i wolny rynek żyją jak pies z kotem lub jak kot z psem, proste i logiczne?

Łukasz Jasiński 

@Domysły Monika

Ma pani, pani Moniko, prawo do racjonalnej nauki, a ja: po prostu zwalczam teorie spiskowe o reptilianach, płaskiej ziemi, turbosłowianach i zatruwaniu ludzi przez broń chemiczną - to tak zwane chemtrails, dlatego też: zrobiłem zdjęcie i pokazałem naturalne chmury i słońce.

Łukasz Jasiński 

@Domysły Monika

Jak już pani wie, jestem osobą niesłyszącą i dużo łatwiej jest mi prowadzić komunikację międzyludzką w formie pisemnej - nikt mi nie przerywa, nie prowokuje, nie wywołuje negatywnych emocji (próbuję unikać złej energii) i nie muszę naraz wszystkich słuchać (odczytywać mowę z ust, a to jest zresztą niemożliwe), dodam: mam jeszcze możliwość używania erudycji i elokwencji i erotyki i empatii i etyki i estetyki...

Łukasz Jasiński