Ten utwór został doceniony przez użytkowników. mariusz ziółkowski Opublikowano 15 Stycznia 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2025 kiedy wiatr przeszkadza przy rozwiniętych żaglach pora zmienić sternika do pełni szczęścia brakuje źdźbła trawy z dalekich gór jeśli dotyk to za mało szept go nie zastąpi a jednak na obu brzegach rzeki ta sama woda gasi pragnienie drzew tylko liście spadają gdziekolwiek by wrócić wiosną od nich nauczę się czekania 12
FaLcorN Opublikowano 15 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2025 @mariusz ziółkowski Serce głodne wysp szczęśliwych, tej podszewki. Ładnie -- pozdrawiam
Wiechu J. K. Opublikowano 15 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2025 @mariusz ziółkowski "Itaka, Ithạki, Ithákē, gr. wyspa na M. Jońskim, w archipelagu Wysp Jońskich, na wschód od wyspy Kefalinia, w regionie W. Jońskie;" Witam Mariusz! Zacytowałem powyższe w związku z tytułem wiersza, Domyślam się z treści wiersza, że to po prostu chochlik namącił i z "i taka" stworzył "Itaka". Żarty żartami lub żarty na bok, wiersz przedni. Pozdrawiam!
mariusz ziółkowski Opublikowano 15 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2025 @FaLcorN Cieszę się, że przypadł do gustu. Pozdrawiam serdecznie. @Wiesław J.K. Dziękuję za czas spędzony przy wierszu, muszę jednak Cię rozczarować - to nie chochlik lecz celowy zabieg. Pozdrawiam serdecznie. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 15 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @mariusz ziółkowskiDzięki za rozczarowanie i przesyłam serdeczne pozdrawianie. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
wierszyki Opublikowano 15 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2025 Tytuł mi się spodobał, Pzdr.:-)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 15 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2025 wiersz wielowymiarowy a tytuł fajny i taka przed nami droga choć sprzyja wszystko wokół miast tworzyć i budować dobrobyt solą w oku w rzekach ta sama woda na drzewach te same ptaki choć nam się nie podoba wracamy - jak Odys do Itaki pozdr. 2
moina Opublikowano 15 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2025 @mariusz ziółkowski piękne piękne piękne.... 1
Rafael Marius Opublikowano 15 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Natura jest cierpliwa, a my razem z nią. 1
mariusz ziółkowski Opublikowano 16 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2025 @aff dzięki za zajrzenie. Pozdrawiam. @Jacek_Suchowicz pięknie wpisałeś się między warstwy, za co dziękuję i pozdrawiam. @Domysły Monika cóż mogę powiedzieć...? Jedynie, dziękuję i oczywiście pozdrawiam. @Rafael Marius Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. i niech tak będzie. Pozdrawiam. 1
andreas Opublikowano 16 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2025 Może znajdziesz w końcu swoją Penelopę... 1
mariusz ziółkowski Opublikowano 16 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2025 @andreas Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .... od dawna do niej wracam... Pozdrawiam. 1
Bożena De-Tre Opublikowano 16 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2025 @mariusz ziółkowski I TAKA...droga donikąd i oby była niekończącą Twoja podróż do Itaki...bo ...na miejscu rozczarowanie.Podobają mi się te źdźbła ''trawy '' i .....i wieczne powroty...brawo.
Nata_Kruk Opublikowano 16 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2025 @mariusz ziółkowski ... przyjemność czytania. 1
Bożena De-Tre Opublikowano 17 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2025 @mariusz ziółkowski ... a co zrobisz, jak po długim niebycie okaże się że''dom się zestarzał i .........PENELOPA nie ta....Pozdrawiam wierząc że ''źdźbła'' trawy przypomną.. 1
mariusz ziółkowski Opublikowano 17 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2025 @Bożena De-Tre ... no właśnie... czy przypadkiem "droga" z tytułu czegoś nie wyjaśnia...? ... a może chęć wybrania innych rozwiązań niż Odysa. Zostawiłem otwartą furtkę dla babci, gdyby chciała mieć kółka. Pozdrawiam. @Nata_Kruk serdecznie dziękuję za chwile z wierszem. Pozdrawiam. 2
Bożena De-Tre Opublikowano 17 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2025 @mariusz ziółkowski -:)…właśnie tak!Chyba na bazie tego motywu jest piosenka Nowaka?Bardzo ładnie zaakcentowałeś to co ważne! …I TAKA nasza Itaka-:)
moina Opublikowano 17 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2025 @mariusz ziółkowski Tytuł czasem nadany z przypadku innym razem ..celowy bilet wstępu do treści ... Itaka ...to podróż do domu - czym jest taka podróż i czym jest dom ..symbolem ? Za którym jest inne znaczenie .. To długa podróż liczona w latach i nie łatwa ....a jednak a mimo to, dotrwał dopłynął .. Pełna świadomość życia, zdarzeń i co istotne samego siebie ... Masz talent do pisania o życiu w taki sposób że rozczula, zgniata i jednocześnie rozwija .. A tytuły nadajesz bezbłędnie ...przypomnę "Stado" w ten weszłam jako pierwszy . 2
Bożena De-Tre Opublikowano 17 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2025 @Domysły Monika Moniko Ty też masz talent…pozdrawiam od Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
mariusz ziółkowski Opublikowano 17 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2025 @Bożena De-Tre prawdę mówiąc, wolę Led Zeppelin np. "Pieśń Emigranta" @Domysły Monika staram się jak potrafię, niestety jeszcze sporo do poprawienia. Cieszy mnie, że widzisz te ukryte znaczenia, a nick masz idealny. Pozdrawiam. 2
Rekomendowane odpowiedzi