Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Monia Opublikowano 2 Stycznia 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 sam w czterech ścianach nie chcesz ale kochasz kogoś nigdy nie przestałeś myśli krzyczą zaopiekuj się mną gdzie ona teraz jest czy znalazła szczęście a może ma cię w sercu wciąż co się z wami stało obydwoje pogubieni przeszłość zerka zza winkla chcecie do niej wejść inne rzeki są jeszcze do sprawdzenia 10
Jacek_Suchowicz Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 winkiel - słowo nie z tej bajki wywalaj i zmieniaj na inne całość - delikatne wspomnienie dam serducho jak wymienisz :))) 1
sisy89 Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 Pięknie, czasem niestety tak bywa ale trzeba iść naprzód. Nie zawsze, a raczej rzadko kiedy da się wrócić do tego co było. Pozdrawiam serdecznie :) 1
andreas Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 Winkiel z niemiecka to róg, a więc "zza rogu". 1
wierszyki Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. słownictwo jakby się zawęża cytat ;-) A czemuż by nie? Być może zależy od regionu, u nas tak się mówi. Z całym smutnym bogactwem wspomniowym, jeden ciekawy wyraz się znalazł. Pozdrawiam 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wiem - niemiecki znam i polskie zza rogu piękniejsze pracowałem parę lat na budowie i tam były: wasserwaga, winkiel, hebel itd... przyjęte germanizmy u tzw. fachowców do dziś funkcjonują jeszcze raz przypomnę: tu mamy delikatne wspomnienie - może źle odbieram - to przepraszam Pozdrawiam 2
wierszyki Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mój tata też tak mówił :-) Różne są wspomnienia, z resztą do autora zawsze należy.. 2
andreas Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 @Jacek_Suchowicz A w dodatku ten "winkiel" rymuje się z "cyngiel", który bardzo źle się kojarzy jeśli chodzi o Niemców. 1
Rafael Marius Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja rozumiem inne rzeki jako inne osoby? Z tą samą to raczej zawsze ten sam schemat. Mnie się z gwarą warszawską kojarzy. Edytowane 2 Stycznia 2025 przez Rafael Marius (wyświetl historię edycji) 1
Nata_Kruk Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Monia ... treść wygląda na osobistą, ale jw. można do wielu, wielu ludzie skierować... rzeki życia... czasem warto te inne sprawdzić. Noworocznie pozdrawiam. 1
Wochen Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 @Monia fajna amplituda uczuć 1
poezja.tanczy Opublikowano 6 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2025 @Monia Bo co sprawdzić, nie przeszkadza Bo wiadoma, która władza Świetny wiersz! M. 1
Monia Opublikowano 11 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2025 @Jacek_Suchowicz @Hiala @sisy89 @andreas @Rafael Marius @Nata_Kruk @ja_wochen @poezja.tanczy Dziękuję wam@aff wszystkim za dyskusję i opinię na temat utworu.Słowo winkiel pasowało mi tutaj do koncepcji. Mam rodzinę na Śląsku, aczkolwiek nie są to rodowici Ślązacy osiedli tam lata temu i gdzieś tam miałam do czynienia z tym słownictwem pozdrawiam serdecznie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 4
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 1 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2025 I tak też można Łukasz Jasiński 1
Monia Opublikowano 1 Lutego 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2025 @Łukasz Jasiński Dziękuję za komentarz pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 1 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2025 @Monia A proszę bardzo Łukasz Jasiński 1
Wiechu J. K. Opublikowano 26 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Monia Sam w czterech ścianach lecz z oknem na świat. 1
Monia Opublikowano 26 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 @Wiesław J.K. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Rekomendowane odpowiedzi