Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

haiku - pląsy

Nata_Kruk

Rekomendowane odpowiedzi

* * *

przy lustrze szyje                
poruszenie na wodzie 
łabędzi taniec 

* * *

drgania melodii                      
dojrzewa chęć dotyku      
znów kusi rumba

grudzień, 2024 

Edytowane przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)

@Gerber ... to nie tak, że się wzięłam, ale od czasu do czasu 'czytałam' w dziale i..

od czasu do czasu, też próbuję. Jeśli uważasz, że nieźle, cieszę się... :)

Dziękuję za zostawione słowa...

Marianna... Aniee... Wam kobietki także.. za ślady.  Pozdrawiam trójkę... :)

• 2 tygodnie później...

Serduszko za pierwsze. Ta druga miniaturka, to nie haiku, według mnie. Niestety takie miniaturki ostatnio zasypują ten dział, stąd może też rodzić się przekonanie, że każdy trójwersowy utwór o układzie:

5

7

5

sylab w wersach, to już haiku.

Niestety, to tylko miniaturka haikupodobna. Osobiście dochodzę do wniosku, że napisać dobre haiku, to niełatwa sztuka :)

A jeszcze trudniejasza znaleźć obecnie takie w tym dziale (znaczna część moich też nie spełnia kryteriów haiku).

Powtórzę więc jeszcze raz: Pierwsze jest moim zdaniem dobre. Przedewszystkim zawiera opis obrazu, który mogę sobie wyobrazić, który mógłbym narysować. Z "magią melodii" mam natomiast już problem. Trudno mi ją spłaszczyć do rysunku na kartce papieru. To tak w dużym skrócie.  :)

Pozdrawiam.

Edytowane przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Sylwester_Lasota ... całkowicie się z Tobą zgadzam.... a jw. to taki maleńki 'eksperymencik'...

żeby pod jednym tytulikiem, dać 'coś' z przyrody i z ... życia.. jak zrobiłam to w... "zjesiennienia".

Poczytałam o haiku i wiem, że nie mają tytułów, tu ludziki dają - dla odróżnienia, poza Iwoną.. :) daje wers w nawiasach.

Ten drugi.. osobiście i magię melodii jestem sobie w stanie wyobrazić, ale nie mam absolutnie pretensji o to,

że Tobie 'nie leży'. Dziękuję za piękny komentarz.

Pozdrawiam.

ps.. @Sylwester_Lasota.. za magię, dałam.. drgania.