Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pachniesz domysłem
spełnieniem
urzeczywistnieniem przyodzianym w ciało
wyczekanym rozkoszą niecierpliwych

(głodny szalonemu brat
więc po nas choćby i potop)

choć świat się nie skończył
choć nie będziesz mi domem
bądź mi poezją
trwaj niezmiennie

za kradzież cudzego
dotknę gniewu bogów
utonę tysiące razy przed odkupieniem

za skórę na skórze
za zapach i moment
za każde może

warto taką cenę

[25.05.2005.]

Opublikowano

Pierwszy wers az we mnie uderzył, bardzo w mojej estetyce:))
reszta tez na plus ale jest kilka małych minusików jak np: "nie będziesz mi domem", "bądź mi poezją" i gniew bogów oraz umieranie tysiące razy brzmią nieco jak naciągane i troszeczke (bez obrazy) banalnie:))
pozdrawiam

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dzięki za + i -. Najważniejsze, że chciało Ci się do mnie zajrzeć ;)
Nie dobrze, że banalnie, bo miało być naiwnie. (Taki to oto naiwy stan, w którym chwilowo mi dobrze.) Trzeba bedzie pomyśleć nad tym jeszcze.
Może nie jest to najwięcej na co mnie stać, ale wierszydło bliskie mojemu sercu, więc krytykę przyjmuję z wdzięcznością, a je pozostawie.
Dzięki Waszym odwiedzinnom przychodzą mi do głowy różne rozwiązania. Za to również dziękuję!
pozdr
Opublikowano

Jest dobry i przemyślany.
Zasatnawia mnie, że niektórym ludziom chce się pomyśleć a inni wrzucają tu słowotok bez znaczenia. Ciebie w tym miejscu zaliczam do pierwszych.

"za kradzież cudzego
dotknę gniewu bogów" n :)

Wierzę, że się opłacało. Poza tym bóg też człowiek - może zrozumie :P
Pozdrawiam serdecznie.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Czarek Płatak   Przeczytałam wiersz trzykrotnie, lubię takie ciekawe teksty - są jak piękne zagadki, które można w różny sposób rozwiązywać.  Dla mnie jest to subtelne studium oczekiwania na to, co nieuniknione, ale jeszcze nieznane. Traktujesz przyszłość nie jako abstrakcyjną datę w kalendarzu, ale jako zmysłowe doświadczenie i niemal fizyczną obecność. To, co ma nadejść, kusi jak „nowe ubranie”. Sugeruje to świeżość, obietnicę zmiany i pewną estetyczną przyjemność. Nie boi się przyszłości - raczej jesteś nią zafascynowany. Szukasz w przeznaczeniu „twarzy”, czegoś, w co można spojrzeć bezpośrednio. To wyraz ludzkiej potrzeby oswojenia nieznanego. Ostatnia część wiersza przynosi pewien niepokój. Prekognicja jest ulotna. Najbardziej porusza mnie metafora wazonu - jeśli nie uchwycimy tej konkretnej chwili, tej „jedynej” wersji wydarzeń, to to, co nam zostanie, będzie jedynie „sklejone jak wazon”. Można to rozumieć tak- rzeczywistość przeżyta bez uważności, nieutrwalona, jest tylko odłamkiem, czymś potłuczonym, co próbujemy niezdarnie poskładać z pamięci. To niezwykle intrygujący wiersz, wielowarstwowy. I bardzo mi się podoba. :) 
    • @Berenika97

Bardziej srebrem, bo można na głos. 
    • zawiłe jak potknięcie o słowo
    • @andrew widzę, że wciąż w nurcie... komunikacyjnym :)
    • @Berenika97 Bereniko, no i obejmuję, myślą, słowem, pragnieniem tęsknotą. To tyle o Kubeczku. A o kawie, to wcale nie byłam taka dorosła, a już mnie nęciło, co to jest, że dorośli piją, a ja nie mogę. Jak mama nie widziała, to i tak piłam po gościach kiedy coś zostawało na dnie i to mi smakowało. Mój brat robił to samo i kiedy mama zapytała lekarza, ten się tylko uśmiechnął i powiedział  - łyżeczka kawy czy dwie, nie zaszkodzą dziecku. Może małemu w pieluszkach, owszem, ale takiemu co już chodzi do szkoły - niekoniecznie.

A kto chce, niech sobie zgaduje dalej - Dziękuję 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...