Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@T.O Oj tam, oj tam :)

Wiadomo, że nie do końca jesteśmy w stanie zapanować nad wszystkim. W każdej chwili może ktoś nas trzepnąć np. na pasach lub w ciemnej ulicy. O innych aspektach trzeba by tu dziesięć tomów napisać, więc to, co powyżej to tylko skrót myślowy, dla jednych, pobożne życzenia dla innych.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Witam - fajnie że czytasz - komentarz ciekawy - 

Pzdr.

Witaj - nie za każdym razem tak jest z tym losem jak byśmy chcieli - 

miło że czytasz - dziękuje - 

Pzdr.

@Wiesław J.K. - @Rafael Marius  - dziękuje -  

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Tectosmith  @violetta U mnie w Kanadzie śnieg i rzeka ścięta lodem, a krajobrazy jak u Dziadka Mroza. Odpowiednie buty i w drogę.:) @Tectosmith Miło że czytasz.
    • @Berenika97 Ten wiersz jak słusznie zauważyłaś, posiada elementy odwróconej modlitwy. Jest zupełnie przeinaczoną prawosławną wersją Ojcze Nasz, oraz cerkiewnych psalmów.  Jak widać wieki i pokolenia mijają a w Rosji nadal duch carskiej opriczniny i czerwonego terroru ma się jak najlepiej i nigdy nic się nie zmieni w tym temacie. Ale kto się pod pręgierzem chował to i pod nim umrzę. Natchnienie do napisania tego wiersza, wziąłem z debiutanckiej płyty "Litourgiya" jednego z moich ulubionych zespołów Batushka. Początkowo nawet myślałem by stał się piosenką ale zostało jak jest. @jeremy Początkowo wiersz miał mieć stylizację psalmu lub bluźnierczej modlitwy z epoki caratu Iwana IV Groźnego. Potem stwierdziłem, że w zasadzie każdego z przywódców Rosji może oprócz Gorbaczowa i Jelcyna, można by uznać za takiego krwawego cara. Znam psalmy cerkiewne i modlitwy oraz język starocerkiewnosłowiański więc nie tak trudno było mi poprzestawiać wersy i dodać coś od siebie.  A za natchnienie służyła mi płyta Bathushki - "Litourgiya".
    • @Amber dziękuję, tak mnie naszło ;)  Pozdrawiam

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Leo Krzyszczyk-Podlaś a trwam :) Pozdrawiam @jeremy dziękuję zawsze mam dylemat z tą interpunkcją :) Pozdrawiam @Waldemar_Talar_Talar bardzo dziękuję Także pozdrawiam
    • 2. Przed burzą   1.   Nie było błyskawic. Tak zwykle zaczyna się koniec świata.   2.   W Macedonii król, co mierzy ziemię krokami żołnierzy.   3.   Grecja — stara dama, wciąż maluje twarz, choć już po uczcie.   4.   Ateny przemawiają. Nikt ich nie słucha, bo mówią wszyscy.   5.   Zrodzeni w chwale, Tebańczycy teraz tłuką garnki.   6.   Filip gra w kości. A Grecy spierają się, kto rzuca pierwszy.   7.   Z północy schodzą nowi pasterze — z włóczniami zamiast kijów.   8.   Nie będzie kroniki. Bo kto chce słyszeć, że to dopiero początek?   cdn.
    • @Berenika97 Armia jak morze. A człowiek i tak zostaje sam przed ciosem.   Temat samotności przewija się rzeczywiście przez cały utwór i sposoby mnie lub bardziej udane radzenia sobie z nią.   Odnośnie lapidarności w utworach, to moim pierwszym tomem poezji przeczytanym w całości był Z. Kubiak "Grecy o miłości , szczęściu i życiu: epigramaty z Antologii Palatyńskiej". Dawne czasy :)   Przygodę z pisaniem poezji zacząłem od tworzenia haikupodobnych miniatur. Dopiero z czasem zacząłem je łączyć w ciągi narracyjne.    Pozdrawiam
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...