Nikołaj Siergiej Ilicz Opublikowano 25 Maja 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 poszukiwana : ukoronowana na znaku niewiary i uprowadzona z drzewa krzyża dwa milenia przeszło... znaki charakterystyczne małej, wielkiej damy: brak szczegółów, nic pewnego... (14.01.2002)
Nula Brzoskwinia Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 Na usta cisnie mi się: kobieta nieznaną jest :) troszke przesadziłeś w oszczędności formy...jestem raczej na nie, chociaż mały + za oryginalność. Pozdrawiam, Ania
Nikołaj Siergiej Ilicz Opublikowano 25 Maja 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 Ani: oszedznosc formy jest celowa; zle zinterpretowalas co napisalem; przeczytaj uwazniej :)
Bartosz_Cybula Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 Drażnią mnie dwukropki, wielokropki, rym. Nie wiem o czym jest ten wiersz.
Nikołaj Siergiej Ilicz Opublikowano 25 Maja 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. coz, jednych draznia dwukropki, wielkie litery, sredniki, myslniki i bog wie co jeszcze a innych brak owych znakow; sprawa gustu i tyle. a ze nie wiesz o czym jest - szkoda, bo przekaz jest prosty, a przy tym ma kilka mozliwych interpretacji. p.s gdzie widzisz rym?
Antoni Leszczyc Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 Rym: niewiary - damy. Niedokładny, ale jest. Ja jestem niemal pewny, że wiem, o czym wiersz jest: psuje mi tutaj jednak tok myślowy to JEDNO milenium. To nie jest tak, że od feralnych wydarzeń minęły dwa? W każdym razie: nie dla "drzewa krzyża" i "znaku niewiary". Poza tym może być, choć zachwycony nie jestem. Ale myslę, że nie trzeba się wstydzić.
Bartosz_Cybula Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. coz, jednych draznia dwukropki, wielkie litery, sredniki, myslniki i bog wie co jeszcze a innych brak owych znakow; sprawa gustu i tyle. a ze nie wiesz o czym jest - szkoda, bo przekaz jest prosty, a przy tym ma kilka mozliwych interpretacji. p.s gdzie widzisz rym? rym (widocznie przypadkowy) wewnątrzwersowy "Poszukiwana : ukoronowana" to, że wiersz ma "kilka możliwych interpretacji" nie zmienia faktu, że nie wiem o czym jest interpretować można wszystko na wszelakie sposoby
Nikołaj Siergiej Ilicz Opublikowano 25 Maja 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. huh racja - nie ta wersja - zaraz poprawie - bo maja byc 2 - gafa :/
Nikołaj Siergiej Ilicz Opublikowano 25 Maja 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dawniej mialem taki nawyk - wiersz stary - z czasem mi przeszlo. dla zasady na dzis poprawiam na male znaczki.
Antoni Leszczyc Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 No to napiszmy już jasno: wiersz jest o Matce Boskiej. Ja myslę, Bartku, że to jednak widać: niewiara, krzyż, koronacja - to narzuca chyba religijną interpretację. Pozdrawiam, Antek Aha: interpunkcję można by sobie darować. Prócz dwukropków.
Nikołaj Siergiej Ilicz Opublikowano 25 Maja 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 hmmm... tematyka religijna - no powiedzmy - ale chodzilo raczej o niejakiego Chrystusa Jezusa - a co z tym idzie w religii tego kraju - wiara, nadzieja, milosc...
Bartosz_Cybula Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. może moje niezrozumienie wynika z pewnego rodzaju odejścia od "tych spraw" po poprawce na "dwa milenia" rzeczywiście jest czytelniej
Nikołaj Siergiej Ilicz Opublikowano 25 Maja 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 Bartoszu: tak z tym milenium wpadka, ktora faktycznie uniemozliwiala interpretacje. a co do spraw: ja tez raczej od wielu lat nie widzialem zadnego kosiola od srodka etc. ale cos tam w pamieci z dziecinstwa jeszcze zostaje - pytanie czy sie cieszyc czy "przykleknac" i zaplakac ;)
Antoni Leszczyc Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 Nie chciałbym uczyć Autora, o czym jest jego wiersz, ale "mała wielka dama" jednoznacznie wydaje się wskazywać Maryję :) Chyba, że jest tu coś, czego nie dostrzegam. Pozdrawiam, Antek
Rekomendowane odpowiedzi