Ten utwór został doceniony przez użytkowników. iwonaroma Opublikowano 11 Września 2024 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 11 Września 2024 do mnie ktoś bez poczucia wyższości wiem, że to sam Bóg tylko On potrafi tak się uniżyć 11
corival Opublikowano 11 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2024 @iwonaroma Bardzo głęboka myśl jest ukryta w kilku słowach. Doskonale ujęte. Pokora... Pozdrawiam :) 1
Bożena De-Tre Opublikowano 12 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2024 Przemyślenie które jest konstrukcją wiary ....i wtedy nie trzeba protezy. Pozdrawiam serdecznie .. @Bożena De-Tre IwonaRoma to jest po prostu prawdą. 1
iwonaroma Opublikowano 12 Września 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Września 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @corival :) dziękuję, również pozdrowienia:) @Hiala dzięki bardzo :) również zdrówka
iwonaroma Opublikowano 12 Września 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Września 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Bożena De-Tre dziękuję bardzo. Fakt, protezowanie w kwestii wiary jest zbędne. Również serdecznie pozdrawiam:) @MIROSŁAW C. Dziękuję
Jacek_Suchowicz Opublikowano 12 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2024 nie tylko Bóg się może zniżyć lecz może być także ten z dołu więc patrz uważnie kto się chce zbliżyć aby nie wywiódł na pole :) 1
iwonaroma Opublikowano 12 Września 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Września 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Jacek_Suchowicz oj tak! :) są sztukmistrze w kłanianiu się, ziarno od plew zawsze i w każdej sytuacji należy przesiewać:) Dzięki za zwrócenie uwagi :) @Rafael Marius :) Dziękuję 1
Bożena De-Tre Opublikowano 12 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2024 Poeta ma boską wrażliwość i „ piórem” obsmaruje…jak coś nie tak-:)Damy radę jak to w grupie-:)Pozdrawiam 1
iwonaroma Opublikowano 13 Września 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Bożena De-Tre :) pewnie, również zdrówka
Duch7millenium Opublikowano 13 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2024 @iwonaroma Bóg niestety nigdy przed nikim się nie unizy. Chociaż stety. Bóg jest tym, kto jest wyższy i nie ma z Nim dyskusji. Nieposłuszeństwo zilustrowane w księdze Genesis jest podstawą wszelkiego błędu prowadzącego do nieprawidłowości w przebiegu ludzkiego życia, będącego - w toku tego rozumowania - przyczyną każdego bólu i śmierci. Ludzie dostają kopa w dupę każdego dnia pod postacią konsekwencji swoich uprzednich działań, jednak refleksja nad sobą i kwestami życia, prawdy oraz wieczności jest skutecznie hamowania przez ich dumę. Ale mi to w sumie wszystko jedno. 1
violetta Opublikowano 13 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2024 @Duch7millenium no wiesz, Jezus obmywał stopy apostołom:) i cały czas mówił, że przyszedł, żeby nam usługiwać:)
Duch7millenium Opublikowano 14 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2024 @violetta Jezus nie był Bogiem w stricte tego słowa znaczeniu.
iwonaroma Opublikowano 14 Września 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Września 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Duch7millenium ;) @Duch7millenium Jezus nie, ale Chrystus już tak (po przemienieniu). Może nie zastąpił Boga ;) ale został jego pełnoprawną częścią (jak hologram, jest częścią i zawiera całość). @befana_di_campi dziękuję
violetta Opublikowano 14 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2024 @Duch7milleniumjest, został zrodzony z dziewicy. Gdy się urodził, trzej królowie ze wschodu oddali mu pokłon, a zaprowadziła ich gwiazda betlejemska. Maryja jego matka wiedziała, że jest synem Boga, bo zwracała się do niego o pomoc. Jezus uzdrawiał, czynił cuda, zmartwychwstał, Jego grób był pusty, ukazał się Marii Magdalenie, która poszła rankiem do grobu. Nawet rzymscy strażnicy oddali mu pokłon. Jezus mówi nam, że jest droga, prawda i życiem, że jest synem człowieczym. Taki ktoś nie byłby stricte Bogiem?
Bożena De-Tre Opublikowano 14 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2024 @Duch7millenium I tylko ta ostatnia Twoja myśl rzucona w locie uświadomiła mi że Nadzieja „ zieloną sukienkę” dawno zrzuciła i teraz w „ szarej sukmanie” się przemieszcza.. @Bożena De-Tre Mnie nie jest wszystko jedno i myślę że Tobie też: życie to przecież taka gra?!Mieć Cały Świat na głowie …i tego chorego psa?!Nie da się ale…no właśnie pozdrawiam dziękując za wrażliwość Twoją.Dobrzę że jesteś…
Duch7millenium Opublikowano 14 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2024 @violetta Nie jest Bogiem, pochodzi od Boga, a "Bogiem" został nazwany dlatego, że prawda (której urzeczywistnieniem było jego życie) jest pochodną koncepcji świata i jej manifestacji, czyli samego istnienia. Prawda jest Bogiem w sensie swojej władzy - prawdy nagiąć nie można i obejmuje ona każdego człowieka stosującego się do jej zasad oraz ignorującego te zasady (jawnie, przez ignorancję czy dumę, czy cokolwiek innego). Ten drugi zwyczajnie umrze z powodu jej niestosowania w swoim życiu. W tym sensie, prawda ma władzę nad ludzkim życiem. Jezus pytał wprost: "któż jest dobry?" i miał na myśli swojego Ojca - czynił cuda ponieważ dostał taką moc od Niego, tak jak wielu tych, którzy dostali podobną władzę, chodzili i uzdrawiali i nikt ich Bogiem nie nazywał. Nawet Maria (nie Maryja, bo świnia ma ryja!) wiedziała, że jest Synem Bożym, nie Bogiem, a to, że mowił, że on i Ojciec jego są jednym nie oznacza, że w istocie jest Bogiem, tak jak ja łącząc się z kobietą podczas współżycia w jedno nie staję się poprzez ten fakt tą kobietą.
Duch7millenium Opublikowano 14 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2024 (edytowane) @Bożena De-Tre Nadzieja? Czym ona jest? Kurtyzaną łażącą między ludzkimi głupotami? A wiara? Pustak, z którego buduje się domy na piachu by chwalić się morskim falom o wielkości swojego upadku? Porzuciłem je obie dla pewności. A właściwie nie pewności, tylko czegoś, co tę pewność daje. Edytowane 14 Września 2024 przez Duch7millenium (wyświetl historię edycji)
violetta Opublikowano 14 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2024 @iwonaroma znacznie wcześnie, gdy brał chrzest, usiadł na nim gołąbek :) 1
violetta Opublikowano 14 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2024 @Duch7millenium Bóg jest w trzech osobach, ja się tego trzymam, dla mnie Jezus to Bóg, on przyjdzie i będzie zasiadał na tronie Dawida w Jerozolimie, jest jemu przypisana, bo jest potomkiem Dawida.
Duch7millenium Opublikowano 14 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2024 (edytowane) @violetta Fajne bajki katolickie. :) Jest w nich źdźdbło prawdy ale jak kropla wody w oceanie, jak pyszny sosik z wołowinki wrzucony w krowi placek - niestrawne i obrzydzające. A tak na marginesie - Bóg jest w 5 osobach. Ale tego już nie pojmiesz. Edytowane 14 Września 2024 przez Duch7millenium (wyświetl historię edycji) 1
Rekomendowane odpowiedzi