Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie zimny jestem trup

Szczęka wciąż chleb przeżuwa

Krew jest ciepła

Oczodoły zaciekawione

Są puste a mimo to nie zgasły

Czaszka biała

Uśmiechnięta choć krwawa

Jeszcze rży i szczeka

Zbieram chryzantemy

Plotę z nich wianek -

Moją koronę cielesną

Na cześć komórek i tkanek

Odżywiam swoją skorupę

Namaszczam mózg i wątrobę

Ofiaruję ostatnie drgawki i odruchy -

Moją modlitwę witalną

Z krwi i kości

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dla mnie to załatwia dwie pierwsze zbędne zwrotki opisu, cała głęboka treść wiersza jest w dwu ostatnich zwrotkach.

Pozdrawiam Adam

Przy drugim czytaniu wychodzi, że mimo iż ciepły to trup...

Na dziś dla mnie za trudny.

Pozdrawiam

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ano właśnie. Już od dłuższego czasu są takie zalecenia wychowawcze, by pozwalać dzieciom rozwijać się zgodnie z ich predyspozycjami. Jednak co z tego wyjdzie zobaczymy dopiero gdy pokolenie alfa dorośnie. Najstarsi z nich mają teraz 14 lat, choć wiadomo nie wszyscy byli tak wychowywani.  Nawet jeśli rodzice w ten sposób działali to babcie już niekoniecznie.  Dawniej nikt tak nie myślał. Albo dzieci latały samopas tak jak ja albo były poddawane nadmiernej presji w kierunku realizacji aspiracji rodziców.   A czy wychowanie ważniejsze, czy genetyka to trudno rozstrzygnąć. W każdym przypadku może być inaczej. Zależy od osoby i okoliczności.  U mnie to chyba genetyka wygrała. Tak przynajmniej moja rodzina uważa. Nie dałem się wychować w ich stylu. Geny odziedziczyłem po dziadku, którego prawie wcale nie znałem, ale ojciec mi mówi, że jestem do niego podobny zarówno z zachowania jak i wyglądu.   Dziękuję za ciekawy komentarz.
    • @Wędrowiec.1984  Dzięki, kropki łatwiej stawiać niż słowa, Jeszcze trochę myślników i będzie jak alfabet morse'a Pozdrawiam :)
    • @Alicja_Wysocka Nie lubię wielokropkozy i tekstów najeżonych emotikonkami. 
    • @Sylwester_Lasota  Sylwestrze, Noblistkom więcej wolno, chyba :)
    • Idź   Do lasu zielonego  Wśród fauny i flory Szukaj własnego Walden   Posadź drzewo wiadomości Dobrego i złego I parę grządek warzyw   Nie trać wiary Niczym Hiob biblijny   Trwaj   Bądź skałą Aureliusza  Gdy wody zwątpienia  Zaczną się domagać  Twojej złamanej duszy   Napisz ręcznie listy Do swoich byłych miłości One nie pamietają już Ciebie   I nie chciej by Cię przyjęto  Do grona herosów   Dla Ciebie Podmuch wiatru Śpiew ptaków Uśmiech ukochanej   Weź głęboki oddech I nie żałuj Nie żałuj niczego   Pracuj  Za wikt i opierunek  Świat nie potrzebuje  Więcej bohaterów   Będziesz wiedział Że żyjesz prawdziwie   Idź
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...