Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Historia edycji

Należy zauważyć, że wersje starsze niż 60 dni są czyszczone i nie będą tu wyświetlane

Nie ma edycji historii do wyświetlenia lub ten wpis był edytowany przez moderatora.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Tyrs Byłem u ciebie dziś, nic się nie zmienia. Piękny  i wzruszający. Dziękuję. Jutro pójdę do Mamy- tam też nic się nie zmienia. Oprócz zniczy i kwiatów. I miłość i tęsknota też się nie zmienia. Piękny! Trzymaj się      
    • @Łukasz Jasiński Nie zgadzam się z podawaną od pewnego czasu liczbą zamordowanych ludzi w Auschwitz- Birkenau. Rudolf Hoess , jeden z komendantów obozu w swojej autobiografii podaje liczbę 3,0-3,5 mln ludzi. W filmie Ostatni etap z 1946 roku podana jest liczba 5,0 mln. Jedno jest pewne - w setkach transportów do obozu przywożono tysiące więżniów i to codziennie. Nie wszyscy byli ewidencjonowani i kierowani do obozu do pracy.Kiedy prosto z transportu trafiali do komór gazowych nikt nie liczył dokładnej liczby ofiar. We wspomnieniach nielicznych więżniów, którzy przeżyli Sonderkomando ilość mordowanych miesięcznie więżniów była tak duża,że kiedy krematoria nie nadążały w paleniu zwłok, palono ciała na stosach na powietrzu. Obecnie podaje się ,że w Treblince zamordowano około 800 000 ofiar. A to Oświęcim nazywano fabryką śmierci. W samym Auschwitz zginęło ponad 1 mln. ludzi a jeszcze było jeszcze Birkenau. Przez ponad 3 lata do wyzwolenia ten obóz nie był obozem pracy tylko masowego ludobójstwa.
    • @Agnieszka Charzyńska  raczej wiersz nie mówi o Twoim patriotyzmie. Polska to  moja Ojczyzna- kocham ją - innej Ojczyzny nie mam.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Czy to źle kochać.?   Tożsamość narodowa- my nie mamy się czego wstydzić. Kraj którego nie było tyle na mapie Europy przez tyle lat. Jesteśmy wolni- dzięki im- Bohaterom. Ich miłości- bo z miłości do Ojczyzny ginęli za wolność- nawet za to, że teraz możesz tak pisać. Czyż nie? Co jest złego w modlitwach? Europa to podwaliny chrześcijaństwa, A Unia Europejska- jej jeden z Ojców założycieli- (jego idee) Robert Schuman- prześladowany podczas II wojny, dziś wyniesiony na ołtarze- zły? A dbałość o kulturę- szeroko rozumianą- trzeba zacząć od siebie  
    • Ależ tak woda Tobie zalazła. Kiedyś nie mieli w studni dość własnej, Gdy suszył upał, a kwaśne mleko Dawali dziatkom, nie starym kmieciom. Czy więc i dzisiaj problem z gozałką? Tylko, gdy browar cieszy zbyt pianką. Pzdr

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @Leszczym  tak sobie pomyślałam, muzyka Kazika jednych buja innych nie. Mnie tak sobie- choć jeden utwór  to bujał ostatnio "Mój ból jest lepszy niż twój. Pamiętasz co wtedy się działo? Zrobili z tego politykę- " Trójka" się rozpadła, a dziennikarze  muzyczni utworzyli 'Radio Nowy  Świat"
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...