Kasia Koziorowska Opublikowano 16 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2024 Pokochałam twój smutek zbyt wcześnie. Zrozumiałam nieśmiałą urodę świata zdecydowanie za późno. Teraz, kiedy wszyscy stoimy w kolejce do czyśćca, a śmierć rozkłada ramiona - mogę trwać w tej mantrze, której nie może mi dać wczorajszy wieczór. Tak, ten zmierzch pokazał wszystko, dla czego warto pozostać po tej stronie światłocienia. Do łez boli poranek - nie niesie twojego pierwszego słowa; jest wstępem dla przyszłości - tak samo błahej i wilgotnej jak przeszłość sprzed minuty. Serce zatacza koło, przysiada na ramieniu - czy schwytasz je jak motyla, który nigdy nie zobaczy, jak piękne są jego skrzydła? Czy więzisz je w okowach rzeczywistości? Ofiarowano mi wybór: miłość czy zwycięstwo. I wiesz... Chyba wybiorę ślepą uliczkę, tęsknotę nie do pary. Tak, chcę cię kochać tak, żebyś nie uwierzył w moje szczęście. Pragnę wtulać policzek w pierś i szeptać słowa modlitwy, którą zrozumiesz tylko ty. To tak, jakbym pokochała wiatr. Jakbym umiłowała smutek, co nie mieści się w białych łzach. 4
Adaś Marek Opublikowano 16 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Piszesz że jest wybór, to czemu w ślepą uliczkę? W wierszu widzę połączenie fizyczności z metafizycznością, może się mylę a może to jest powód wyboru ślepej uliczki. Wiersz głęboki smutny i wzruszający, bo takie jest kochanie smutku, dlatego smutku nie kocham... Pozdr. Adam Śmierć to też życie, tylko w swoim końcowym stadium... niestety
poezja.tanczy Opublikowano 18 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2024 @Kasia Koziorowska Co na łzy, to ukojenie Tylko Ty, jedno zbawienie Pięknie napisane Po mojemu Pozdrawiam miło, M.
Rekomendowane odpowiedzi