Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Krajobrazy z wierzbą

Rekomendowane odpowiedzi

wspaniałe, klimatyczne, dużo tutaj mądrości, dystansu ( z perspektywy tej „ która wie”). 

Ciekawostką są rzadkie w użyciu wyrazy, dodające kolorytu : dudłate, smużą ( to już chyba neologizm, tym ciekawszy)

Kiedyś popełniłam wiersz o syrenach, podobnie zestawiający je z kobietami, choć przekaz był ciut inny ( kobiecy temat się nie wyczerpuje ). 

pozdrawiam.

@befana_di_campi

chętnie przeczytam, gdy da Pani cynk, gdzie wiersz się pojawił; „ Mała syrenka” była ulubioną baśnią mojej dużej (20) już córki, o której można powiedzieć wiele, ale na pewno nie to, że jest naiwna - jest dzielna i niezależna  :))

Natomiast uważam, że stanowczo za długo karmiło się młodzież z mojego pokolenia literaturą romantyczną  i pozytywistyczną ( najgorsze te Marynie i Pan Stach), co się przekładało na naiwność coponiektórych koleżanek z ław szkolnych ; szybkie małżeństwa i jeszcze szybsze rozwody…ale temat rzeka, a dziś kobiety wiedzą, że stoi się na dwóch nogach - jedną można kręcić kółeczka w buciku z klamerką, ale druga, to twardy adidas, gotowy do… ;), pozdrawiam,