Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Manek Opublikowano 27 Maja 2024 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2024 Prawo bytu Każdy miewa tułów, łeb i dłonie, Każdy kres przychodzi na koniec, Każdy dźwiga brzemię jakieś marne, Sprawnie lub niezdarnie Pierwszy cios jest jak błysk iskierki, Drugi będzie już nie tak niewielki, Trzeci prawdą może być istnienia, Ostatni nic nie zmienia. Jeden człek żywot pędził krwawo, Drugi tylko parał się zabawą, Inny kochał, grał czy dumał, Każdy kiedyś umarł. Marek Thomanek 17.05.2024 9
befana_di_campi Opublikowano 27 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2024 @Manek Kohelet na wesoło Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 27 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @ManekGwoli ścisłości, nie każdy...byo dwóch takich, nie, nie tych co ukradli księżyc, którzy, wierząc w przekaz Słowa Natchnionego, zostali żywcem zabrani w niebiańskie przestworza. (Enoch i Elizjasz.) Pozdrawiam serdecznie!
Manek Opublikowano 27 Maja 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2024 @befana_di_campi Zawstydzasz mnie, porównując mój wiersz z tą księgą. ;-))
befana_di_campi Opublikowano 27 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wszyscy jesteśmy Koheletami, zwlaszcza ci już z kręgu tzw. Smugi Cienia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Manek Opublikowano 27 Maja 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2024 @Wiesław J.K. Gwoli ścisłości Elizjasz czy Eliasz?? Mimo wszystko nie miałem zamiaru poruszać w wierszu religijnych tematów. Zresztą nie uważam, że przekazy biblijne należy czytać w sensie dosłownym. Dziękuję za przeczytanie i spodobanie się. Pozdrawiam 1
MIROSŁAW C. Opublikowano 27 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2024 @Manek Pomijając biblię, mamy jeszcze P. Twardowskiego na srebrnym globie :)) Pozdrawiam.
Wiechu J. K. Opublikowano 27 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @ManekTak, oczywiście, że Eliasz, a jeśli chodzi o interpretacje, to zgodzisz się, że czytelnik ma prawo do swojego zdania. Biblia jest ciekawą księgą i wierzę, że są tam opisane prawdziwe zdarzenia. Pozdrawiam.
befana_di_campi Opublikowano 27 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2024 @Wiesław J.K. Kohelet bardziej był myślicielem-egzystencjalistą niż religijnym pisarzem. Każdy zresztą z nas w miarę myślący dochodzi do tego, do czego dochodzi. Bo na wszystko jest czas, a śmierci się nigdy nie uniknie. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. decznie
Manek Opublikowano 28 Maja 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ależ naturalnie, każdy ma prawo do swojego zdania, jak i każdy może wierzyć czy nie wierzyć w co chce. Żyjemy na szczęście w miarę wolnym, demokratycznym świecie. Oby tak pozostało jak najdłużej.
Manek Opublikowano 28 Maja 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2024 @violetta Co Ci powiem, to Ci powiem, ale Ci powiem... jest piknie. Pozdrawiam ;-)) 2
violetta Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2024 (edytowane) @Manek cóż bardzo drogo czereśnie po 25 zł, takie najtańsze znalazłam, a w Turcji 40 lirów, czyli niecałe 5 zł :) zielona fasolka po 50 lirów, czyli 6 zł, a u nas masakra:) wynajem za mieszkanie 12000 lirów, czyli 1500 zł, warto tam żyć, a u nas zarabiać :) Edytowane 28 Maja 2024 przez violetta (wyświetl historię edycji)
Manek Opublikowano 28 Maja 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2024 @violetta No to jedź sobie do Szwajcarii i kup tam czereśnie. Wtedy będziesz się cieszyła że w Polsce tak tanio. :-) @Wędrowiec.1984 dziękuję za serducho 1
violetta Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2024 @Manek po czereśnie tam nie pojadę:) lubię podróże :)
Wiechu J. K. Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @befana_di_campiChyba że... ;-) Oby! ;-)
Sylwester_Lasota Opublikowano 31 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A ja się czuję całkiem żywy jeszcze:))) Pozdrawiam
Manek Opublikowano 3 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. I życzę Ci abyś w tym stanie pozostał. Ale, nie jestem tego naturalnie na sto procent pewny, i nam się kiedyś umrze. Tak mi się zdaje przynajmniej. ;-)))
Sylwester_Lasota Opublikowano 4 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bo dwòch rzeczy na tym àwiecie nie moźna uniknąć: śmierci i podatków. To pewnik, ale póki co żyjemy, każdy kiedyś umrze, ale nie wszyscy jeszcze umarli, bo jeśli tak, to kto to pisze? AI? 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 28 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2024 Jeśli chudzi o mnie, to: niczego nie dźwigam, tylko: zwalczam obce problemy, które wchodzą mi na głowę - jest to celowe działanie i wiadomo kto to robi... Łukasz Jasiński
Rekomendowane odpowiedzi