Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Dawid Rzeszutek Opublikowano 22 Stycznia 2024 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2024 Bez Boga Człowiek ma demencję wieku starczego Historie z neuronów wyżarła zła choroba Już stary ból nie obroni przed wojną jego Już doświadczenie sił życiowych nie doda Wiara zwija flagi i księgi pali na stosach Przykład postępowania jej we mgle niknie Odchodzi autorytetu doba całkiem bosa Rozkłada się dekalog i opada w byty sine Budzi się oko wszechmocnej siły - otchłani Głodne winnych otulonych w grzechu całuny Co nie zabije nas to zawsze krzykiem zrani Cierpienia pochód umiera w nas tłumny Czy znaki na drodze i niebie człowiek widzi Czy nie jest w tej drodze niestety za daleko Chyba Bóg nie wierzy w boskich już ludzi A wytwór słowa - co na poczatku - jest kaleką Dziś człowiek zapomina stare prawidła Zabijany naród kiedyś po wieku sam zabija Matka rozpacz jak jaśmin nas uwiodła Miłość kiedyś ukochana dziś jest niczyja Czyżby piekło było świata pragnieniem? Ostateczną nam rozkoszą była pożoga? Przecież jak bez słońca zginą także cienie Tak człowiek upadnie i przeminie bez Boga Autor: Dawid Daniel Rzeszutek 11
duszka Opublikowano 22 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2024 (edytowane) @Dawid Rzeszutek To tak, jakby bez Boga pojawiałay się w nas i zaczynały działać skłonności samobójcze... I jakbyśmy ich nie potrafili jasno ropoznać. Wynika z tego, że świadomość, jej odważne przebudzenie jest jedynym naszym ratunkiem. Dlatego podobają mi się postawione na końcu Twojego wiersza pytania. Właściwe pytania budza uśpioną prawdę. Pozdrawiam :) Edytowane 22 Stycznia 2024 przez duszka (wyświetl historię edycji) 1
violetta Opublikowano 22 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2024 Gdy człowiek przestanie się interesować Bogiem, to za nas kamienie wołać będą :) to jest piękne :) 1
Dawid Rzeszutek Opublikowano 22 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2024 @violetta Witaj! Dziekuję. To prawda. Póki żyjemy - nie pozwólmy zapomnieć o Bogu nam, ani Bogu o nas. Czy istnieje, czy nie - To słowa Pisma Świętego są eliksirem gwarantującym życie i szczęście - bo wskazują jak żyć bezpiecznie. Pozdrawiam! @duszka Witaj! Duszko, słowa Boga kierowane dobrem i miłością są światłem czyli ciepłem, humorem, szczęściem, nadzieją, a brak światła to śmierć, czy to drzewa, lwa czy człowieka. Tylko bez światła życie umiera - dla drzewa Bogiem jest światło, a dla człowieka światłem jest Bóg i słowo Boże. Oczywiście samobójstwo, eutanazję i aborcję (najgorsze ze śmierci, bo nienaturalne) też wywołuje brak Boga i miłości oraz troski i opieki, które miłość generuje. Masz Duszko rację - ty zawsze ją masz - jeszcze w twoich komentarzach niezgodności z moją wizją nie znalazłem. Dzięki, że jesteś! Pozdrawiam! 1
jan_komułzykant Opublikowano 22 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2024 Wiersz bardzo ciekawy z dobrym przekazem, warto byłoby jednak trochę wyrównać. Pozdrawiam. 1
Dawid Rzeszutek Opublikowano 22 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2024 Dzięki. Po pracuje nad nim. Co masz na myśli mówiąc wyrównać? Chodzi tobie o równość sylabiczną ? Czy o melodykę i rytmikę ? Czy o wszystko razem?
jan_komułzykant Opublikowano 22 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2024 O wszystko, bo jak jest nierówno w wersach, to reszta nie trzyma melodii :) . W niektórych wersach rymujących masz np. 12/13, 11/12, 11/13 zgłosek. Znalazłem też 13/15 a to przecież jest rytm. Najlepiej gdyby wszystko wyrównać do 13/13 i wtedy wiersz popłynie :)
duszka Opublikowano 23 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2024 @Dawid Rzeszutek Dziękuję Ci za ciekawą i życzliwą odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :)
Rekomendowane odpowiedzi