Sylwester_Lasota Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 (edytowane) nie było w nas pragnienia ani planów drogi cel został nam odgórnie jasno wyznaczony zmierzamy przez pustynię rzekomo we dwoje lecz przecież nasza Przyszłość już wędruje z nami jedziemy na osiołku niepokornym nieco szarpanym przez popędy spragnionym i głodnym brzęczące czarne muchy ciągle za nim lecą nie zawsze jest transportem do końca wygodnym samotni nie jesteśmy w tej dziwnej podróży przez pustynną martwotę żywo ludzkość zmierza są tu wielcy panowie i ich marni słudzy a każdy z nich ujeżdża podobnego zwierza co nas czeka u celu nikt do końca nie wie więc czasem ktoś zahaczy o drażliwy wątek czy to naszej przygody ostateczny koniec czy jak twierdzą niektórzy dopiero początek Edytowane 18 Grudnia 2025 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 6
Marek.zak1 Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 Bardzo mi się podoba ten refleksyjny, zarazem filozoficzny wiersz. Puenta zero - jedynkowa, a nikt nie wie, jak będzie z tą podróżą, ale jak jest dobra, to i tak jest się z czego cieszyć. Pozdrawiam
Wędrowiec.1984 Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 @Sylwester_Lasota W sumie, odczytałem wiersz jako tekst o przemijaniu, albo o życiu, że finalnie skończy się tak samo dla każdego. Symboliką tejże interpretacji mogą być żydowskie macewy. Pamiętam jak pewien Żyd tłumaczył, że takowe są do siebie bardzo podobne, a wielokroć identyczne, ponieważ w kulturze żydowskiej, przed Bogiem wszyscy jesteśmy równi, nieważne, czy ktoś jest biedny, czy bogaty. 1
GrumpyElf Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 @Sylwester_Lasota Przyszłam tu prosto od Duszki (śmierć bez kosy) i niesamowite jak różne formy, jak podobne znaczenia. U Ciebie więcej postawionych tez, z którymi można polemizować. Dzięki za podróż.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 (edytowane) rozwaliła mnie dokładnie zwłaszcza druga strofa: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ale odpowiednie służby działają Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. reszta ok. :) Edytowane 19 Grudnia 2023 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji)
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 @Sylwester_Lasota Co Nas czeka - Zegarmistrz. POZDRAWIAM.
Rafael Marius Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dusza jedzie na ciele, aż do jego końca, gdy umrze zmęczone podróżą. A ona pojedzie dalej w bezkres.
Sylwester_Lasota Opublikowano 19 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszę się z podobania i refleksji :) Pozdrawiam również :) W sumie... prawidłowo. A to ciekawe. Ta równość nie dotyczy chyba goji (nieżydów). To o czym piszesz, to już chyba jest wpływ chrześcijaństwa... albo znowu coś pokręciłem. Pozdrawiam :) To ja dziękuję za towarzystwo :) Pozdrawiam Ale koguty są z przodu czy z tyłu? Pozdrawiam 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie wiem kogo nie dotyczy, bo nie znam się, ale o równości wobec Boga wypowiadał się podług zasad judaizmu.
Sylwester_Lasota Opublikowano 19 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kiedyś bardzo lubiłem tę piosenkę. To było jeszcze w tych gorszych czasach, kiedy wszystko było lepsze. Życie jest pełne paradoksów. Dzięki za przypomnienie. Również pozdrawiam.
Sylwester_Lasota Opublikowano 19 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 @Wędrowiec.1984 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jeśli wg. zasad judaizmu, to dotyczy Żydów, a właściwie wyznawców judaizmu, którzy mogą być też innej narodowości. Też nie jestem ekspertem, więc musiałem to sprawdzić - Judaizm obecnie, podobnie jak chrześcijaństwo, nie jest religią jednorodną, występuje w nim wiele odłamów. Od skrajnej ortodoksji do nurtów idących niemal w fantastykę, tak że trudno powiedzieć jaki zakres "wszystkich" Twój znajomy mógł mieć na myśli. 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 @Sylwester_Lasota Masz rację. Znalazłem film, który jest komentarzem do wcześniejszej wypowiedzi tego pana, i to właśnie o niej pisałem kilka postów wyżej. Samej wypowiedzi już nie chce mi się szukać, ponieważ to co najważniejsze zostało zawarte również tutaj.
Sylwester_Lasota Opublikowano 19 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki za ten komentarz. Dobrze mieć świadomość, że zostało się dobrze zrozumianym :) Pozdrawiam. 1
Moona Opublikowano 24 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2023 Dla większości koniec, dla niektórych będzie c.d. :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 24 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Albo dopiero początek... Dzięki za czytanie. Pozdrawiam. Wesołych Świąt! :)
Rekomendowane odpowiedzi