Ten utwór został doceniony przez użytkowników. beta_b Opublikowano 28 Listopada 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2023 (edytowane) Czyżby to był koniec? Nic już więcej nie ma? Ściana za wysoka i zamknięty temat? Czyżby nic już w dali nie czekało na mnie? Czyżby to był koniec, tak dziwnie i nagle? Czyżby żadnym sprytem nie dało się obejść? Ani nawet cudem wspiąć się, przejść, przeboleć. Takie rozwiązanie spada prosto z nieba. Co ma zrobić umysł, gdy już więcej nie ma? Nici z targowania i Bóg nie pomoże. Koniec trasy. Koniec! to nie pauza w drodze. Edytowane 28 Listopada 2023 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 14
Marek.zak1 Opublikowano 28 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2023 Lubię Twoje proste w formie, ale refleksyjne i emocjonalne wiersze. Ten także skłania do zamyślenia. Pozdrawiam z niedaleka. M.
beta_b Opublikowano 28 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2023 @Marek.zak1 dzięki Marku za dobre slowo. Ściskam, bb
Jacek_Suchowicz Opublikowano 28 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2023 czyżby nie znał umysł co czynić powinien dla skutku nie umiał poszukać przyczyny podrapać się w głowę naprężyć komórki i puetną wypalić jak strzelec z dwururki czyżby już ustrzelił plik pomysłów godnych nagle wszystko proste sama wiesz co robić :)
Tectosmith Opublikowano 28 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2023 @beta_b Zdecydowanie to dopiero początek. Ładny wiersz. Pozdrawiam serdecznie :-)
violetta Opublikowano 28 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2023 Może w tym przypadku zawrócić :) 1
beta_b Opublikowano 28 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2023 @Jacek_Suchowicz czułeś się Jacku kiedyś, jakbyś stał po ścianą? Gdzie już nie ma wyjścia, przejścia ani zmiany. Mleko się rozlało. Nie ma jak zawrócić, bo to przeszłość tylko. To odpowiednik stania nad przepaścią, tylko że przepaści nie ma. Jest wielka ściana a Ty w Himalajach zawieszony na poręczy i mrozie. Ani w górę ani w dół, ani Boga. bb
Jacek_Suchowicz Opublikowano 28 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2023 Witaj czysta teoria! Zawsze jest jakieś wyjście coś zrobić można, chociaż czasem los stawia nas pod ściną dając bolesną nauczkę, która nie jest bez celu, ma czemuś slużyć lub na coś przygotować "Co Ciebie nie zabije to Cię umocni" Jacek
beta_b Opublikowano 28 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2023 @Tectosmith @violetta czasami zawrócić się nie da. Dziękuję Wam za obecność i lekturę. Nie wiem, czy udało mi się przywołać szok i zdziwienie. Brak pomysłu, szans, perspektywy, również emocjonalną prawdę, że to koniec. Ciepło pozdrawiam, bb @Jacek_Suchowicz nie zawsze jest wyjście. Widziałam w kinie film o Napoleonie, w początkowej sekwencji prowadzą kobietę na publiczną egzekucję, wchodzi na podest. Jest świadoma, pewnie niewinna. Kat podnosi jej z szyi włosy, układa w wyżłobieniu kłody a ostrze ścina głowę. Nie ma odwrotu. Nie ma nic. bb
Sylwester_Lasota Opublikowano 28 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2023 Czyżby(?) pozostawia nadzieję, albo złudzenia, jak kto woli. Serdeczności
beta_b Opublikowano 28 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2023 @Sylwester_Lasota miało zostawić niedowierzanie, z pełną świadomością. Ale jak to...? Ściskam ciepło, bb 1
Tectosmith Opublikowano 28 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Powiem Ci, że czytając przeniosłem się myślami do ostatniej dyskusji pod Twoim wierszem i patrzyłem na wszystko z tej perspektywy. Ale istnieje inne spojrzenie bardzo mi bliskie, widok z poziomu depresji i wszystko tam się zgadza z moimi odczuciami. Faktycznie jest tak, że w pewnym momencie jest się zdanym tylko na siebie i nic więcej nie da się zrobić. Z tym, że ja sam wiersz odczytuję bardziej, jako zdziwienie zaistniałą sytuacją niż całkowitą rezygnację i pogodzenie z własnym losem. Na samym końcu wyjaśniasz, że to już koniec. I wydaje mi się, że dobrze oddałaś całą sytuację. Ja, jedynie z powodu wcześniejszego skojarzenia nie wczułem się wystarczająco dobrze. Ciekawe, jak pozostali? Pozdrawiam ponownie.
poezja.tanczy Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 @beta_b Nie ma końca bez początku nowego Ale dobrze ujęty temat. Refleksyjnie się zrobiło Miło Pozdrowienia najlepsze :)
Pan Ropuch Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 @beta_b ostatecznie ze wszystkich zachcianek i uciech boskonieboskich, widoków zapierających dech w piersiach, frykasów i rarytasów, bezapelacyjnie konkurs na najbardziej znośny koniec wygrywa - w czyjś ramionach
beta_b Opublikowano 29 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 (edytowane) @Pan Ropuch znów szukają raka. Szukają, nie znaczy jest ale to jedna z myśli, która do mnie przyszła. Milej w chorować w ramionach, ale to kosmetyka. Sam na sam - to moje odczuwanie. Ściskam, bb Edytowane 29 Listopada 2023 przez beta_b (wyświetl historię edycji)
Pan Ropuch Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 Pieprzone robaki. Ściskam ze ściśniętym gardłem, dajesz do przodu Becia jeszcze nie podliczamy. 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czasami nawet w czyichś ramionach bywamy samotni. Trzymaj się.
duszka Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 @beta_b Taka sytuacja przerasta umysł, szokuje go, dlatego budzi silnly lęk lub gniew... U siebie zauważyłam, że zmusiło mnie to, do wgłębienia się w siebie, poszukiwania tej nieodkrytej jeszcze siły, która może tam po to jest, by w takiej sytuacji pomóc. Serdecznie Cię pozdrawiam :)
kwintesencja Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 @beta_b u Ciebie ta forma działa :) pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi