Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Monia Opublikowano 19 Października 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 19 Października 2023 Z cyklu wyciągnięte "z szuflady" cz.VII pełno ciernii pokrywa ręce szklany sufit spadł na głowę nieopodal snów deszcz ulewny dusza moknie stado owiec przed oczami ich czerń nadto widoczna pod drzewem grzechu wypasane dźwigają pokutny łańcuch 9
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 19 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2023 Czarne owce to ze swojej natury ludzie niepokorni, a co? Mam być białą owcą - pokornym barankiem bożym i pozwolić na to, aby mnie strzyżono, mało tego: miałbym być jeszcze zadowolony - uśmiechnięty? Łukasz Jasiński 1
Monia Opublikowano 19 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Października 2023 @Łukasz Jasiński Dzięki za napisanie swojej refleksji pozdrawiam ;)
Rafael Marius Opublikowano 19 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To chyba o takich owcach, które jednocześnie mają czarny charakter. Ale są też osoby wykluczone, nazywane czarnymi owcami, z powodów niezawinionych np choroby psychicznej. 2
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 19 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2023 (edytowane) @Rafael Marius Albo z powodu niepokorności - buntowniczego charakteru i samodzielnego myślenia, a nawet: z powodu wrodzonej inteligencji i nabytej niepełnosprawności, także: z tego, iż trzy lata byłem osobą nielegalnie bezdomną i jestem osobą niesłyszącą - posiadam niepełnosprawność o stopniu umiarkowanym, dodam jeszcze poglądy: jestem pogańskim racjonalistą - libertynem i intelektualnym biseksualistą - uniwersalnym i komuś to może być nie w smak, jeśli chodzi o osoby chore psychicznie - one jako takie nie są niebezpieczne, jednak: reguła potwierdza wyjątki, taki jegomość jak sowa (patrz: jak mnie atakuje personalnie w wierszu - "Wam") - powinien mieć opiekuna socjalnego - powinien on go kontrolować, powinien go nauczyć najpierw pisać na kartce - co chce tutaj opublikować, potem: powinien przeczytać na głos - co napisał i zmusić do myślenia - refleksji. Łukasz Jasiński Edytowane 19 Października 2023 przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji) 1
Rafael Marius Opublikowano 19 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2023 @Łukasz Jasiński Ja też jestem wykluczony z powodu barier architektonicznych, gdyż jestem niepełnosprawny ruchowo. Poruszam się na wózku elektrycznym. Wiele miejsc jest dla mnie niedostępnych. Niestety Warszawa wciąż nie jest miastem przyjaznym dla takich jak ja. Na szczęście jest dużo ludzi, którzy mi pomagają. 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 19 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2023 (edytowane) @Rafael Marius Wiem, że jest ciężko, gdybym był osobą głuchą lub głuchoniemą (znam język migowy) - Polski Związek Głuchych pomógłby mi (tak, trzeba płacić składki na legitymację), niestety: jestem osobą niesłyszącą i umiem mówić - odczytuję mowę z ust, zresztą: świat głuchych odrzucił mnie, jasne: mam już lokal socjalny - sam wywalczyłem - używając argumentów z Konstytucji III RP, Karty Praw Osób Niepełnosprawnych, Kodeksu Cywilnego i Kodeksu Karnego, jasne: mieszkam sam, niby która dziewczyna będzie chciała ze mną zamieszkać po takich przejściach? Poza tym: większość ludzi posiada niskie poczucie własnej wartości i często ulega wpływom otoczenia - plotkom. Łukasz Jasiński Edytowane 19 Października 2023 przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji) 1
Rafael Marius Opublikowano 19 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Właśnie, niestety są takie sytuacje, czy nawet luki prawne, że się nie przynależy do żadnej grupy. Ja z kolei stałem się niepełnosprawny 3 miesiące po ukończeniu 25 roku życia w związku z tym nie załapałem się na rentę. Byłem wtedy jeszcze studentem na dziennych w związku z tym nie zdążyłem przepracować obowiązkowych 5 lat potrzebnych do innego tytułu do renty. W takiej sytuacji jest kilkaset tysięcy ludzi w Polsce. A kolejne rządy mają to gdzieś, pomimo licznych petycji ze strony różnych organizacji broniących praw niepełnosprawnych. Ja też nie słyszę na lewe ucho, ale na prawe póki co jeszcze całkiem niezłe. 1
Monia Opublikowano 20 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2023 @Rafael Marius Nie do końca pisząc ten wiersz nie myślałam o tych "czarnych owcach" jako o tych złych z natury,ale również o tych,którzy gdzieś tam po drodze nabyli złych wzorców zachowań.Koniec końców takie osoby dostają to na co zasłużyły i jeśli mają jakiekolwiek sumienie muszą zmagać się ze świadomością tego jakie cierpienie i ból wyrządziły innym.Swoją drogą skojarzenie dotyczące chorób psychicznych mnie zaskoczyło,aczkolwiek dobrze jest interpretować utwór na wiele sposobów,a nie jak w szkołach doszukiwać się jedynej słusznej.Dzięki za zajrzenie i komentarz pozdro ;) 1
Rafael Marius Opublikowano 20 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wspomniałem o tym ponieważ osoby chore na schizofrenię i inne psychotyczne zaburzenia są najbardziej dyskryminowaną grupą społeczną w naszym kraju, jeszcze bardziej niż LGBT. Zatem są czarnymi owcami społeczeństwa. 1
poezja.tanczy Opublikowano 20 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2023 @Monia Ciężki temat, ale czasami warto się z takim zmierzyć Udźwignięty Pozdrawiam serdecznie 1
Monia Opublikowano 21 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2023 @Rafael Marius Cóż dyskryminacja temat rzeka ;) @poezja.tanczy Wbrew pozorom nie zawsze mierzymy się w swoim życiu z łatwymi tematami,chociaż czasem chciałoby się żeby takowych nie było pozdrawiam również;) 1
Wiechu J. K. Opublikowano 21 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @MoniaTemat grzechu jest kontrowersyjny i dlatego mając do niego stosunek ambiwalentny pominę to milczeniem. A propos czarnych owiec, myślę, że w obecnych czasach, pewne kultury i narodowości nie spojrzałyby przychylnie na tytuł wiersza, no chyba, że sama treść byłaby pozytywna. Pozdrawiam serdecznie. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Monia Opublikowano 21 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2023 @Wiesław J.K. Czasem te "pozytywy" to tak naprawdę lukrowanie rzeczywistości i patrzenie na pewne rzeczy przez tzw "różowe okulary".Wiadomą sprawą jest,że nie każdemu może spodobać się brutalna prawda,ale to już temat na inną dyskusję pozdrawiam również;)
Rekomendowane odpowiedzi